Opinió

La ciència oberta afavoreix la innovació

El context polític no és l’adient, però convindria que en el moment que recuperem la llibertat política adoptem mesures per garantir que els nostres científics puguin pagar les publicacions i que tinguin accés a tota la bibliografia. L’economia del coneixement requereix que aquestes eines estiguin a l’abast de la comunitat científica

Gran part dels resul­tats de la recerca científica, pràcti­ca­ment tots els de la recerca pública, té com a destí la publi­cació en revis­tes espe­ci­a­lit­za­des mit­jançant les quals altres inves­ti­ga­dors del camp conei­xe­ran els resul­tats, que seran referències per a llur pròpia recerca, actual o per obrir noves línies o apli­car la recerca. Gràcies, prin­ci­pal­ment, a aques­tes publi­ca­ci­ons cada grup con­trasta els seus resul­tats i coneix l’estat de l’art. Evi­dent­ment exis­tei­xen altres meca­nis­mes, for­mals i infor­mals, com són les comu­ni­ca­ci­ons per­so­nals, els con­gres­sos, fòrums, etcètera.

Les publi­ca­ci­ons científiques són una eina pri­mor­dial del tre­ball científic. Les revis­tes, espe­ci­al­ment en el camp de les ciències de la terra, de la vida i de la salut, estan inde­xa­des. Cada revista té un fac­tor d’impacte que s’obté per una fórmula que par­teix de la mit­jana anual de cites que han tin­gut els arti­cles publi­cats a la revista. Quant més alt és aquest valor més ben con­si­de­rada està i els grups de recerca es dis­pu­ten publi­car-hi. Per a la car­rera acadèmica i per acon­se­guir finançament per a la recerca es valora la cate­go­ria de les revis­tes en què s’ha publi­cat.

Les revis­tes s’agru­pen en àmbits que ser­vei­xen per clas­si­fi­car-les. Com que el fac­tor d’impacte reflec­teix el nom­bre de cita­ci­ons, quants més científics tin­gui l’àmbit més alt serà el fac­tor. La millor revista sobre càncer el tindrà més alt que la millor sobre àlge­bra. Més inves­ti­ga­dors i publi­ca­ci­ons en càncer que en àlge­bra.

Les revis­tes selec­ci­o­nen els arti­cles que publi­quen pel meca­nisme de revisió per parells (peer review) i els científics que fan aques­tes revi­si­ons no són remu­ne­rats. Les revis­tes publi­quen arti­cles que els científics escri­uen, fan els gràfics i els maque­ten gratuïtament, i que són revi­sats per altres científics. El cost de mà d’obra és escàs.

Hi ha dos tipus de revista: les que total­ment o par­cial són d’accés obert i les que no. Els finançadors públics de la recerca dema­nen que els resul­tats es publi­quin en obert. Fer-ho té un cost mitjà de 1.700 £ podent arri­bat a 5.000 £ per arti­cle, que paguen els autors. La revista és un inter­me­di­ari que obté lucre.

Els arti­cles o les revis­tes que no estan en obert es poden con­sul­tar per subs­cripció o paga­ment. Les uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca paguen for­tu­nes per poder sub­mi­nis­trar la lec­tura de la bibli­o­gra­fia als inves­ti­ga­dors i els científics paguen una altra for­tuna per publi­car en obert. Con­clo­ent, en el model de subs­cripció paga el lec­tor i en el model d’accés obert l’autor paga per tal que tot­hom el pugui lle­gir.

Els grups de recerca han de triar entre gas­tar els diners que tenen per inves­ti­gar o per pagar les publi­ca­ci­ons. Si no paguen les publi­ca­ci­ons s’estan­quen. Alguns països i grups d’uni­ver­si­tats ja s’han rebel·lat con­tra les edi­to­ri­als, per l’ele­vat cost de les subs­crip­ci­ons i pel paga­ment doble. Cert és que publi­car una revista en paper té cost, però publi­car-la en línia també té el cost edi­to­rial i el de man­te­nir pla­ta­for­mes digi­tals efi­ca­ces. Els neer­lan­de­sos han arri­bat a acords, des­co­nec el preu, per tal que tot el que publi­quen els seus inves­ti­ga­dors pugui ser lle­git en obert arreu del món. Com­plei­xen així amb la direc­triu d’afa­vo­rir la ciència en obert de manera que sigui asse­qui­ble a tots els ciu­ta­dans.

Boi­cot de pro­testa.

Els científics ale­manys han ini­ciat un boi­cot per tal d’acon­se­guir el mateix que els neer­lan­de­sos. El Regne Unit, a través del con­sell de finançament paga a les uni­ver­si­tats el cost de les publi­ca­ci­ons en obert.

Una revisió exhaus­tiva de la política que han adop­tat els dife­rents estats: aper­tura com­pleta, embar­ga­ment per un període de temps i paga­ment si es vol lle­gir imme­di­a­ta­ment, mesu­res per acon­se­guir la publi­cació en obert en uns anys o no fer res al res­pecte, va més enllà del que jo ara podria escriure.

Pel que fa a Cata­lu­nya, tenir en obert tot el que publi­quem no seria massa car. Els experts esti­men que actu­al­ment no arri­ba­ria a 20 mili­ons d’euros. Aquesta inversió hau­ria de com­pen­sar-se nego­ci­ant una reducció en el cost de les subs­crip­ci­ons i fomen­tant que hi hagi pla­ta­for­mes d’edició amb models econòmics alter­na­tius res­pecte dels actu­als.

El con­text polític no és l’adi­ent, però con­vin­dria que en el moment que recu­pe­rem la lli­ber­tat política adop­tem mesu­res per garan­tir que els nos­tres científics puguin pagar les publi­ca­ci­ons i que tin­guin accés a tota la bibli­o­gra­fia. L’eco­no­mia del conei­xe­ment reque­reix que aques­tes eines esti­guin a l’abast de la comu­ni­tat científica.

Horizon 2020

Arreu del món les entitats promotores de la recerca, les universitats i els centres de recerca han adoptat la política d’afavorir l’accés obert a les publicacions. Els resultats de la recerca finançada amb fons públics ha de ser públic, ja que la ciència i la innovació milloren com més fàcil sigui accedir i reutilitzar els seus resultats. A Europa el programa Horizon 2020 ja fa obligatori dipositar en obert totes les publicacions científiques resultat de projectes que finança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.