Opinió

Salut col·laborativa

Tot i en principi ser una panacea, la salut digital (eHealth) té molts problemes d’implantació. El primer és un problema organitzatiu. Com que les entitats i els sistemes de salut estan organitzats a la manera de fer industrial i la salut digital, molt sovint, imposa noves maneres d’organitzar la prestació sanitària, problema

Ja vaig abor­dar el tema de l’eco­no­mia com­par­tida i el con­sum col·labo­ra­tiu a prin­ci­pis d’any (vegin L’Econòmic del mes de febrer), però avui hi vull tor­nar des d’una altra pers­pec­tiva. Es tracta d’una pers­pec­tiva poc comen­tada i crec que molt relle­vant: la salut col·labo­ra­tiva. Durant la dar­rera set­mana de novem­bre s’ha reu­nit a Bar­ce­lona la Xarxa Inter­na­ci­o­nal de Tec­no­lo­gies Mòbils en Salut (RIT­MOS, en cas­tellà), on s’han abor­dat les noves tendències que vin­cu­len les tec­no­lo­gies digi­tals amb la salut. Per cert, una molt bona ini­ci­a­tiva aquesta.

Pri­mer. No des­co­breixo res si dic que els sis­te­mes públics de salut estan en tensió a tot el món. L’acce­le­rat incre­ment de població, l’enve­lli­ment i mobi­li­tat d’aquesta població, l’apa­rició de noves malal­ties, les res­tric­ci­ons pres­su­postàries i l’aug­ment de la dimensió de la salut, que cada vegada és menys absència de malal­tia i és més estil salu­da­ble de vida, són algu­nes de les tendències de fons que pres­si­o­nen el sis­tema. Per exem­ple, les pre­vi­si­ons més opti­mis­tes par­len d’unes neces­si­tats de 50.000 mili­ons d’euros per al sis­tema de salut espa­nyol (un 30% de la dotació actual) d’aquí a només 15 anys. En aquest con­text de pro­ble­mes de sos­te­ni­bi­li­tat per al sis­tema molta gent veu la tec­no­lo­gia com una espècie de mannà que pot resol­dre els pro­ble­mes de cost-efec­ti­vi­tat d’un sis­tema que ten­deix cap al col·lapse. Ara bé, com es poden ima­gi­nar no tot és tan fàcil ni tan obvi. Més aviat al con­trari.

Segon. Tot i en prin­cipi ser una pana­cea, la salut digi­tal (eHe­alth) té molts pro­ble­mes d’implan­tació. El pri­mer és un pro­blema orga­nit­za­tiu. Com que les enti­tats i els sis­te­mes de salut estan orga­nit­zats a la manera de fer indus­trial i la salut digi­tal, molt sovint, imposa noves mane­res d’orga­nit­zar la pres­tació sanitària, pro­blema. Un exem­ple, una de les prin­ci­pals con­seqüències de la digi­ta­lit­zació de la salut és un pro­gres­siu apo­de­ra­ment dels paci­ents. A través de la seva crei­xent interacció als mit­jans de comu­ni­cació i xar­xes soci­als, els paci­ents apre­nen moltíssim sobre les seves malal­ties o pro­ble­mes de salut i/o benes­tar. A vega­des usen infor­mació fide­digna i a vega­des no, però està clar que l’apo­de­ra­ment hi és. Aquests nou tipus de paci­ent acaba per trans­for­mar la relació tra­di­ci­o­nal entre el metge (actiu) i el paci­ent (pas­siu). De fet, suposa noves habi­li­tats, com­petències i tas­ques per als pro­fes­si­o­nals de la salut. En resum, que sense una nova orga­nit­zació no hi ha eHe­alth que val­gui.

Ter­cer. Amb tota la pro­blemàtica de la salut digi­tal sobre la taula (ja ho saben, això no s’atura), durant els dar­rers anys n’ha sor­git una altra de nova: la salut com­par­tida. Igual que a totes les altres dimen­si­ons de l’inter­canvi, les pos­si­bi­li­tats que dona inter­net 2.0 han obert les por­tes a un nou para­digma en el món de la salut. Es tracta de la uti­lit­zació de models d’accés tem­po­ral i d’ús no sem­pre pro­pi­e­tari de bens i ser­veis rela­ci­o­nats amb la salut a través de pla­ta­for­mes digi­tals de com­par­tició. És a dir, una gran quan­ti­tat d’ini­ci­a­ti­ves i d’inter­can­vis de bens, ser­veis, idees, reco­ma­na­ci­ons, infor­mació o dades vin­cu­la­des amb la salut, però també amb l’atenció i el benes­tar, que fan per­so­nes amb per­so­nes con­nec­ta­des en pla­ta­for­mes digi­tals d’arreu del món. Dades recents ens diuen que més de 20 mili­ons de nord-ame­ri­cans ja van uti­lit­zar aques­tes pla­ta­for­mes l’any pas­sat i que la seva tendència és crei­xent. A Europa els resul­tats són més modes­tos, però també clara­ment crei­xents.

Revo­lució tec­nològica.

Quart. A mesura que les revo­lu­ci­ons tec­nològiques dei­xen de ser revo­lu­ci­ons i pas­sen a ser adop­ta­des mas­si­va­ment per la població, la dife­ren­ci­ació tec­nològica sol pas­sar a un segon nivell. De la mateixa manera que avui no par­lem de l’eco­no­mia i la soci­e­tat de la màquina de vapor o de l’eco­no­mia i la soci­e­tat de l’elec­tri­ci­tat, sinó que par­lem de l’eco­no­mia indus­trial, perquè la tec­no­lo­gia ens va per­me­tre l’orga­nit­zació indus­trial de la pro­ducció i el tre­ball, tot fa pen­sar que amb la digi­ta­lit­zació pas­sarà el mateix. A mesura que els usos de la digi­ta­lit­zació es gene­ra­lit­zin, cada cop tindrà menys sen­tit par­lar d’eco­no­mia o soci­e­tat digi­tal, de comerç electrònic, d’eHe­alth o de mHe­alth (fa referència a les tec­no­lo­gies mòbils i la salut). I que en que­darà de la revo­lució digi­tal? Segu­ra­ment un dels aspec­tes més nove­do­sos i que ens dife­ren­ciarà històrica­ment serà la nos­tra capa­ci­tat per com­par­tir, per coor­di­nar-nos en l’adqui­sició i la dis­tri­bució de bens i ser­veis de tota mena, també els de la salut.

I cinquè. La salut com­par­tida plan­teja molts rep­tes, entre altres, els can­vis de rols dels pro­fes­si­o­nals, noves for­mes d’orga­nit­zació del sis­tema, noves mane­res de tre­ba­llar, noves fonts de finançament, nous meca­nis­mes de gene­ració de valor empre­sa­rial a través de les pre­ferències i la infor­mació, i noves polítiques públi­ques de salut. Però, sense el cHe­alth, en el futur pot­ser no hi haurà Health.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.