Eines

Cotitzar més en verd

L’informe sobre l’esforç en sostenibilitat de les empreses de l’Ibex 35 que elabora Carbon Clear assenyala que hi ha diferències notables pel que fa l’ambició de les empreses en aquest àmbit

La indefinició en el model energètic de l’Estat frena les empreses

Els afanys sos­te­ni­bi­lis­tes de les grans empre­ses cotit­za­des, les que per­ta­nyen al club Ibex 35, pre­sen­ten grans diferències entre les volun­tats de uns i altres, fins al punt que podem par­lar de dues velo­ci­tats, segons l’exa­men que ha rea­lit­zat la con­sul­tora Car­bon Clear en el seu II Estat del Repor­ting de Sos­te­ni­bi­li­tat de les empre­ses de l’Ibex 35, en què s’observa que men­tre que algu­nes empre­ses estan esmerçant recur­sos humans i finan­cers per asso­lir un marc de rela­ci­ons econòmiques més sos­te­ni­ble, d’altres patei­xen d’una manca d’ambició.

La pun­tu­ació que s’atorga a les empre­ses es fa sobre l’anàlisi d’àmbits com mesura i report; estratègia i gover­nança; objec­tius i reducció d’impacte i col·labo­ració i inno­vació amb els grups d’interès. En el Top-10 de l’Ibex 35 crida l’atenció que entre el pri­mer, Acci­ona, de 89 punts sobre 100, i els desens, San­tan­der i Rep­sol, tots dos amb 66 punts, hi ha una apre­ci­a­ble diferència de 23 punts. Entre­mig, hi tindríem Telefónica (84); Fer­ro­vial i Iber­drola (83); Gas Natu­ral Fenosa (74); Red Eléctrica Cor­po­ración (72); Indi­tex (70); Endesa (68) i Sie­mens Gamesa (67).

Dues velo­ci­tats.

Això per­met afir­mar a Cris­tina Raventós, mànager de Car­bon Clear a Espa­nya, que “hi ha dues velo­ci­tats en aquest com­promís, i això es podria deure al fet que a l’Estat espa­nyol no hi ha una legis­lació prou estricta, alhora que el nos­tre mer­cat és menys matèria de com­pro­mi­sos amb la sos­te­ni­bi­li­tat que d’altres”. I també cal fer avi­nent, com diu, que “la crisi va fer per­dre recur­sos des­ti­nats a tas­ques com, per exem­ple, la miti­gació del canvi climàtic”. Des de la seva experiència de tre­ball a la vora de l’empresa, Raventós ha pogut cons­ta­tar com molts equips de per­so­nes dedi­cats a aques­tes tas­ques van haver de ser des­man­te­llats.

Tan­ma­teix, si hom observa l’evo­lució con­junta dels dar­rers anys, no pot dei­xar de pale­sar millo­res. Glo­bal­ment, com diu Raventós, “tant l’Acord de París sobre el canvi climàtic com els Objec­tius de Desen­vo­lu­pa­ment Sos­te­ni­bles de l’ONU han con­tribuït que les empre­ses de l’Ibex 35 vegin la sos­te­ni­bi­li­tat defi­ni­ti­va­ment com un ele­ment estratègic”. Reblant aquesta afir­mació hi ha la dada que la pun­tu­ació mit­jana del 2017 ha aug­men­tat res­pecte la de l’any pas­sat, pas­sant del 49% al 56%. En l’anàlisi sec­to­rial, obser­vem que en petroli i ener­gia, tot i osten­tar la pun­tu­ació més alta, amb 71 punts, “cap com­pa­nyia no ha asso­lit la neu­tra­li­tat en car­boni, i només dues s’han com­promès a fixar objec­tius en base a les pre­dic­ci­ons científiques”. A aquesta manca de com­promís hi hau­ria con­tribuït, en la inter­pre­tació que fa Cris­tina Raventós, el fet que “a Espa­nya manca un model energètic que asse­nyali el camí de la des­car­bor­nit­zació. Cal­dria espe­rar que a la pròxima Llei de Canvi Climàtic i Tran­sició Energètica es pugui par­lar ja que hi ha un model energètic per a Espa­nya”. I és que la inde­fi­nició, la incer­tesa sobre com l’Estat afronta el canvi de para­digma energètic també afecta les empre­ses del sec­tor de mate­ri­als bàsics, indústria i cons­trucció, on l’ús de reno­va­bles hau­ria de ser una àrea de millora, però no ho és “per la inse­gu­re­tat jurídica que hi ha res­pecte del retorn de les inver­si­ons que es facin en aquest àmbit. I estem par­lant d’empre­ses per se con­ser­va­do­res”. Una àrea en què hi ha hagut millora és la gestió de la cadena de sub­mi­nis­tra­ment, i això expli­ca­ria l’entrada en el Top 10 d’Indi­tex, amb 70 punts. Com diu Raventós, aquest interès a ges­ti­o­nar millor la cadena s’explica “perquè l’impacte real no pot estar tant a casa com en el con­junt de proveïdors”. Un altre repte que cal­dria assu­mir, i en què una empresa com Telefónica ha esde­vin­gut modèlica, és en pràcti­ques d’eco­no­mia cir­cu­lar.

Diferències amb el CAC 40 i el FTSE 100

Carbon Clear també analitza el comportament sostenibilista en altres mercats borsaris, a través dels seus selectius. En el cas de la borsa de París, l’evolució de la qual es mesura amb l’índex CAC 40, el report de Carbon Clear reflecteix que a les deu empreses més ben posicionades, les diferències de puntuació són subtils, cosa que ens indicaria que, en un país que disposa d’una legislació molt estricta, el compliment de les empreses és escrupolós. Amb tot, hom assenyala que molt sovint no es va més enllà de les obligacions mínimes que marca la norma. Pel que fa a l’estudi comparat amb l’índex que guia la Borsa de Londres, el FTSE 100, des de Carbon Clear posen l’accent en el fet que entre les que conformen el Top Ten de Londres hi ha menys diferències de puntuació que en el cas de l’Ibex i la mitjana és més alta, cosa que revelaria que hi ha un esforç més intens per esdevenir més sostenibles. Com diu Cristina Raventós, “les empreses britàniques van aprofitar la crisi per redoblar la seva aposta estratègica per la sostenibilitat, van veure que era el camí a seguir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.