Empreses

Ficosa preveu arribar als 2.000 milions de facturació el 2023

L’auxiliar de l’automoció aprova un pla de negoci fins al 2022 que significarà un salt de dimensió. La companyia prepara una quarta fàbrica a l’Índia i una altra quarta a la Xina

El pla estratègic 2018-2022 que Ficosa acaba d’aprovar preveu impulsar les vendes del grup auxiliar de l’automòbil fins a la porta dels 2.000 milions d’euros, xifra que s’assoliria el 2023. La firma va tancar el 2016 amb una facturació de 1.200 milions i l’any passat “el creixement va ser superior al del sector”, segons paraules del conseller delegat Xavier Pujol, que no vol entrar en detalls fins que el consell d’administració no aprovi els comptes. Per al 2018 la previsió és facturar un 3% més, però el salt important tindrà lloc a cavall dels anys 2020 i 2021, quan la transformació tecnològica que la companyia està afrontant acabi impactant en el mercat i en les vendes. Serà aleshores quan també es deixarà sentir plenament la integració tecnològica i comercial que l’empresa catalana està duent a terme amb Panasonic. La multinacional japonesa d’electrònica controla el 69% de Ficosa després que el març passat elevés la seva participació, que estava en el 49% des de la seva entrada, el 2015.

Xavier Pujol explica que ara que Panasonic té el control és possible legalment explorar al màxim les sinergies derivades de la complementarietats en clients, mercats i tecnologia. Pujol posa l’exemple dels tres contractes firmats amb fabricants japonesos per a la fabricació d’una plataforma de comunicació intel·ligent per a l’automòbil (quan la major part dels clients de Ficosa són europeus). El sistema ha estat desenvolupat per Ficosa i Panasonic integrant les respectives tecnologies. A més de la connectivitat, altres camps on estan treballant conjuntament són la visió intel·ligent i la gestió i càrrega de bateries per al cotxe elèctric.

Però Panasonic també ha proporcionat potència financera. Cal pensar que els nous desenvolupaments demanen molts més recursos. “En el nou sistema de connectivitat del vehicle s’han invertit uns 25 milions, quan abans la mitjana era d’un milió per producte”, explica Pujol. Ficosa treballa en més de 300 projectes cada any.

Així, la inversió en tecnologia és creixent i ja suposa un 55% de la inversió total del grup. Això malgrat que els recursos destinats a la producció no s’aturen. Ficosa té fàbriques a 14 països d’Europa, Amèrica i Àsia, als quals enguany se sumarà el Marroc. La nova planta de Rabat suposarà una inversió de 50 milions d’euros i serà la primera a l’Àfrica. Es convertirà en el centre mundial per a la fabricació de càmeres de visió i cables elèctrics dels retrovisors. També tindrà negoci tradicional (miralls exteriors, sistemes de canvi de marxa i sistemes de rentat).

En el mapa de plantes, la de Cookeville (EUA) està cridada a ser una de les més importants en el nou pla de negocis de la companyia. Inaugurada a finals del 2016, podria assolir el màxim de negoci el 2022 i Ficosa ja pensa en una futura ampliació. El pla també aposta per la Xina, on ja té tres plantes i està en estudi una quarta. I també es treballa en una quarta implantació fabril a l’Índia, per donar prou capacitat a la fabricació dels nous sistemes de connectivitat del vehicle que es vendran en la regió. En aquest cas la implantació es faria en un espai alliberat dins d’una planta de Panasonic.

FICOSA

Facturació
1.200 M€
Treballadors
10.280
Any de fundació
1949
Ficosa té uns 600 enginyers, la major part dels quals tradicionalment havien estat mecànics. Ara el 75% són electrònics i informàtics. I el reclutament no para.
Reconversió

O claudicar o liderar

Vers el 2011 el consell de govern de Ficosa decideix liderar el canvi tecnològic que amenaçava de deixar-los fora del mercat. Es queden la planta de televisors de Sony a Viladecavalls per adaptar-la a l’electrònica per al cotxe. Però la reconversió també requereix volum i ‘know-how’, i cal cercar aliats: “Panasonic entra quan havíem fet part del viatge”, manté Pujol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.