Opinió

Salaris i productivitat

És molt bonic i és el que hau­ria de ser: vin­cu­lar sala­ris i pro­duc­ti­vi­tat.

Però fer això té tres pro­ble­mes:

Un. La millora de la pro­duc­ti­vi­tat depèn de l’orga­nit­zació de la pro­ducció a l’empresa i a cada secció d’aquesta, i també del nivell d’inversió que es rea­litzi a les empre­ses, coses amb­dues en les quals els tre­ba­lla­dors no tenen ni veu ni vot.

Dos. A Espa­nya l’estruc­tura del PIB està sus­ten­tada en el mitjà i baix valor afe­git, és a dir, en gran manera Espa­nya fabrica bens i ser­veis de mitjà i baix valor; a més, que jo sàpiga, gens del que fabrica Espa­nya té el mono­poli mun­dial, cosa que per­me­tria ela­bo­rar quan­ti­tats astronòmiques de bens o ser­veis i que jus­ti­fi­ca­ria altes pro­duc­ti­vi­tats en bens de baix valor.

Tres. La pro­duc­ti­vi­tat varia enor­me­ment d’un sub­sec­tor a un altre i d’una empresa a una altra, fins i tot d’una planta a una altra: ho estem veient aquests dies quan PSA argu­menta que la planta de Figue­ru­e­las té uns cos­tos labo­rals el 17% més grans que la planta de Vigo, la qual cosa no seria un pro­blema si la pro­duc­ti­vi­tat dels tre­ba­lla­dors de la pri­mera planta fos el 17% més gran que els de la segona.

És a dir, a Espa­nya l’incen­tiu perquè la majo­ria d’empre­ses inver­tei­xin o reor­ga­nit­zin el seu sis­tema pro­duc­tiu perquè aug­menti la seva pro­duc­ti­vi­tat és molt, molt reduït. A això cal afe­gir que els sala­ris mit­jans a Espa­nya són bai­xos a causa que l’oferta de tre­ball és major que la demanda i al fet que el valor del produït és baix. Per això a Espa­nya la pro­duc­ti­vi­tat creix quan es pro­du­ei­xen aco­mi­a­da­ments, ja que el volum del produït baixa menys que el des­cens hagut en plan­ti­lles, i baixa quan les coses van bé perquè lla­vors és més barat con­trac­tar mà d’obra que inver­tir sabent que els con­su­mi­dors paga­ren el que se’ls demani. (Quan Espa­nya anava bé la pro­duc­ti­vi­tat era molt baixa, i quan va començar la crisi va començar a pujar pels aco­mi­a­da­ments mas­sius que es van pro­duir).

Frau fis­cal ele­vadíssim.

I hi ha un altre motiu: a Espa­nya el frau fis­cal és ele­vadíssim: entre 60 i 90 mil mili­ons d’euros anu­als. Les empre­ses que defrau­den, quin incen­tiu tenen a mesu­rar bé la pro­duc­ti­vi­tat si per fer-ho hau­rien de posar damunt de la taula unes veri­tats que farien caure els seus mar­ges en difi­cul­tar o impos­si­bi­li­tar el frau que come­ten?

En qual­se­vol cas penso que la vin­cu­lació de sala­ris i pro­duc­ti­vi­tat es farà perquè és una forma de con­ge­lar sala­ris, almenys a mol­tes empre­ses. Però el meu sug­ge­ri­ment als tre­ba­lla­dors és que no accep­tin vin­cu­lar sala­ris a la pro­duc­ti­vi­tat fins que moo­o­o­ol­tes coses que­din molt clares a les seves empre­ses. Que no ho accep­tin perquè, com que no podrien con­tro­lar res, aca­ba­rien per­dent molt.

I bé… vin­cu­lar pen­si­ons i pro­duc­ti­vi­tat ja em sem­bla el que no hi ha. La pensió d’una senyora de 90 anys d’edat que resi­deixi a Almen­dra­lejo o d’un senyor de 85 de Bla­nes depen­dran de la pro­duc­ti­vi­tat… de quina pro­duc­ti­vi­tat depen­dran les pen­si­ons d’aques­tes dues per­so­nes? De la pro­duc­ti­vi­tat d’Espa­nya? Per favor! Ja sé que es cal­cula, però com a índex. El que sí, penso, cal­dria fer és intro­duir un fac­tor de cor­recció en la reva­lo­ració de les pen­si­ons (o al que vagi que­dant d’elles) que con­templés el poder adqui­si­tiu de cada zona, perquè, per bé o per mal, l’IPC d’Almen­dra­lejo és molt menor que el de Bla­nes.

L’objec­tiu és con­te­nir/con­ge­lar/reduir la massa sala­rial, oi? Doncs que es digui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.