Editorial

editorial

El nou entorn de les finances

En el futur, s’entrelluca un panorama associatiu, en què el banc pot fer les funcions de canal de distribució de productes i serveis de les ‘fintech’

És ja fora de tota discussió que la darrera generació de les empreses de serveis financers, les fintech, han tingut un efecte revolucionari, més qualitatiu que quantitatiu, en el nostre entorn financer tan fortament bancaritzat. Una munió d’empreses, d’àmbits ben diversos, com els sistemes de pagament, el crèdit, la gestió del risc, l’assessorament en la inversió, etcètera, durant els darrers anys han aportat frescor a una realitat que ja mostrava a mostrar clars senyals d’esclerosi, tot oferint un nou model, més democratitzat, on el client s’endinsa en una experiència en què ell és el centre i pot observar, i controlar, tot l’itinerari que recorren els seus diners, amb total transparència. Després d’uns primers anys d’enlairament, arriba el moment de reflexionar si aquestes noves empreses, dinàmiques, amb una elevada capacitat de dur al mercat tecnologies disruptives, com ara el blockchain, per modernitzar la transacció financera, van venir per competir de tu a tu amb els bancs o estan destinades a ser engolides pels grans gegants que han restat després de fort reajustament sofert pel sector arran de la crisi. Els bancs han estat atents darrerament a l’exemple de les fintech i han entès que el camí a seguir era el de la renovació tecnològica i de mètode fins a les darreres conseqüències. Hi ha casos on s’ha optat per l’associació amb fintech, en d’altres les han adquirit de forma directa per ser posseïdor del seu coneixement i, com a tercera opció, s’ha decidit a desenvolupar interiorment un nou model de relacions financeres.

Amb vista a l’esdevenidor, s’entrelluca un panorama associatiu, en què el banc faci les funcions de gran canal de distribució, de productes i serveis proveïts per un conjunt de fintech. Caldrà no perdre de vista quina actitud mantindrà el regulador, acostumat a tenir sota un estricte control els bancs, si més o en el pla teòric, i que amb un xic de reticència observa el model alternatiu i descentralitzat de les àgils fintech. Així, caldrà mesurar la independència d’aquest regulador per liberalitzar adequadament el mercat, d’acord amb les necessitats de la nova realitat financera, i deslliurar-se de possibles pressions per mantenir dics de contenció per part dels lobbies bancaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.