Política

Puigdemont demana “paciència” als ciutadans per formar un nou govern que respecti la “majoria republicana” del 21-D

El líder de JxCat avisa que el diàleg amb l’Estat “no està assegurat” ni tan sols amb un nou executiu a Sant Jaume

El president participa en el seu primer acte públic a Suïssa davant 900 persones

El líder de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, ha demanat “paciència” als ciutadans per formar un nou govern que respecti la “majoria republicana” que va sortir de les eleccions del 21-D.

En el seu primer acte públic a Suïssa, un col·loqui sobre l’autodeterminació que s’ha celebrat a la cloenda del Festival de Cinema i Fòrum de Drets Humans (FIFDH) de Ginebra, el president ha admès que hi ha “inquietud” a Catalunya perquè els ciutadans “van complir el seu deure” i van anar a votar el 21-D “massivament”. A més, ho ven unes circumstàncies molt complicades” i és normal que ara es preguntin perquè no hi ha acord entre les forces sobiranistes. És per això que ha demanat “una mica més de paciència”. “Volem fer compatible tenir un govern que comenci a treballar demà amb el respecte pel resultat del 21-D, la majoria clarament a favor de la República catalana”, ha explicat.

Això no obstant, ha advertit que el diàleg amb l’Estat “no està assegurat”, ni tan sols quan s’hagi format el nou executiu a Sant Jaume.

Puigdemont ha definit com una “idea perillosa” la de la “unitat sagrada” dels països. “Els estats s’han de fundar en la voluntat dels seus ciutadans, i això és mutable, i es podria canviar amb cada generació”, ha remarcat. En referència a l’Estat espanyol, el líder de JxCat ha dit que la “unitat” és un “tabú” que “et pot portar a la presó si el qüestiones, és perillós”. És per això que ha advocat perquè això no passi en un estat català. “La República catalana ha de ser mutable i revisable, no hi ha res sagrat en aquesta idea”, ha assenyalat. “La voluntat dels ciutadans sempre ha de ser escoltada i atesa”, ha reblat.

Al debat també hi han participat el periodista Xavier Vidal-Folch; el catedràtic de Dret Públic de la Universitat de Ginebra Nicolas Nicolas Levrat, i l’expresidenta de la Confederació Suïssa Micheline Calmy-Rey.

L’expresidenta suïssa ha insistit en la necessitat de “buscar diàleg” per constituir un govern independentista d’acord amb el resultat del 21-D i ha trobar una “solució política” amb Espanya. “És possible el diàleg entre Madrid i Barcelona? I si no és possible el diàleg, es pot fer una mediació? Si això tampoc es pot fer, els espanyols han d’assumir les seves responsabilitats i trobar una solució política”, ha sentenciat. Calmy-Rey ha constatat que la Unió Europea “no està preparada” per intervenir en el conflicte.

Xavier Vidal-Folch, que ha representat la posició unionista al debat, ha assegurat que és crític amb la violència policial de l’1-O però ha afirmat que “hi va haver provocacions”. En aquest sentit, ha defensat que no es pot interferir en les decisions de la justícia, perquè és contrari a les regles democràtiques. El periodista ha admès que “els sistemes democràtics cometen errors i són millorables, però és important mantenir el marc jurídic i constitucional que permet resoldre aquests errors”.

De la seva banda, Levrat ha puntualitzat que “Madrid utilitza l’argument legalista, però de fet hi ha dues legalitats que xoquen”.

En un moment del debat s’ha preguntat a Vidal-Folch per l’ombra del franquisme a l’Estat espanyol. “Franco? Qui és Franco? A Espanya hem enterrat la dictadura i la democràcia és forta”, ha asseverat.

Puigdemont ha replicat que “potser Franco està enterrat, però encara se celebra la seva memòria amb un monument dedicat a ell”, en referència al Valle de los Caídos. El president ha criticat que el govern espanyol permeti la veneració a la figura del dictador i que al monument: “Se’l qualifica com a cap d’Estat del 1939 al 1975, únicament”.

En aquesta línia, i en resposta a una pregunta del públic sobre si és possible el diàleg a Espanya sense revisar els crims del Franquisme, Puigdemont ha dit que encara cal fer molt feina per oferir justícia a les víctimes del franquisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.