Eines

Josep Canós

Degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya

“La nostra fortalesa passa per ser un ‘hub’ integrador de diferents disciplines”

Ens hem d’adaptar al nou món i a la nova indústria, que tindrà un paper decisiu en el futur
Bolonya ens ha portat una diversitat que ja fa temps que integrem
La titulació ens situa en el punt de partida. El futur és la carrera professional
El col·legi ha de ser catalitzador i impulsor, i en cap cas excloent

El Col·legi Ofi­cial d’Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya (COEIC), un col·lec­tiu for­mat per més de 10.000 col·legi­ats, té des del pas­sat novem­bre Josep Canós com a nou degà. Engi­nyer indus­trial espe­ci­a­lit­zat en tècni­ques energètiques per la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya, diplo­mat en Direcció i Admi­nis­tració d’Empre­ses per l’Iese de la Uni­ver­si­tat de Navarra i també per l’Euro­fo­rum-INSEAD, actu­al­ment és soci de Win­towin Part­ners, una empresa con­sul­tora dedi­cada a la for­mació de direc­tius. Canós lide­rava la can­di­da­tura Engi­nyers en Acció.

Els engi­nyers neces­si­ta­ven més acció?
Els engi­nyers duem l’ADN de la indústria a la sang, però aquesta ha can­viat molt en els últims anys. Ara en tenim una de nova, la indústria 4.0, que tindrà un paper deci­siu en el futurs. D’altra banda, els engi­nyers indus­tri­als tam­poc no són els matei­xos de fa 40 anys, perquè les fron­te­res entre indústria i ser­veis s’han difu­mi­nat. Ara hi ha molta indústria dedi­cada als ser­veis. Ens hem d’adap­tar a aquest nou món i a aquesta nova indústria. Aquest és un dels qua­tre can­vis fona­men­tals que ha vis­cut el col·legi en els últims anys.
Quins han estat els altres sotracs als quals ha de fer front el col·lec­tiu?
Els can­vis regu­la­to­ris també ens van sac­se­jar molt. En plena crisi finan­cera, Europa va libe­ra­lit­zar els visats, un tràmit a través del qual el col·legi donava fe que els pro­jec­tes indus­tri­als esta­ven fets per un col·legiat, per un pro­fes­si­o­nal reco­ne­gut. Dei­xar de ser obli­ga­tori, va supo­sar una reducció dràstica dels nos­tres ingres­sos.
Com ho han afron­tat?
El COEIC segueix incre­men­tant els visats però perquè aporta valor, no perquè sigui una obli­gació.
La libe­ra­lit­zació també ha estat deter­mi­nant en l’ense­nya­ment. Bolo­nya era un altre dels temes que abor­dava la seva can­di­da­tura.
Nosal­tres ens basàvem en una titu­lació única i Bolo­nya ens ha por­tat una diver­si­tat que ja fa temps que inte­grem, man­te­nint un con­tacte per­ma­nent amb les esco­les d’engi­nye­ria. Bolo­nya és la for­mació de base.
El títol ha per­dut força?
El futur no és la titu­lació, és la car­rera pro­fes­si­o­nal. Abans el títol era reco­ne­gut arreu. Ara, la titu­lació ens situa en el punt zero i la nos­tra feina és acom­pa­nyar el pro­fes­si­o­nal durant tota la seva vida. El títol és un punt de par­tida però allò impor­tant és què farà la per­sona amb el títol i com el col·lec­tiu l’ajuda. Per això totes les engi­nye­ries con­jun­ta­ment van crear l’AQP (Agència de Qua­li­fi­cació Pro­fes­si­o­nal), per homo­lo­gar les titu­la­ci­ons. A finals de març vam sig­nar l’homo­lo­gació amb Holanda i a hores d’ara estem bus­cant aquesta equi­valència amb altres països euro­peus.
Els engi­nyers con­ti­nuen mar­xant fora del país.
Mar­xar fora no és un pro­blema, és una opor­tu­ni­tat pro­fes­si­o­nal. El nos­tre pro­blema no és tro­bar feina, i la prova és que l’atur que patim és només del 4%, sinó la situ­ació en què es troba l’engi­nyer després de cinc o deu anys d’haver aca­bat els estu­dis. El col·legi ha de recla­mar que els pro­fes­si­o­nals que s’han for­mat dura­ment tin­guin una recom­pensa pro­fes­si­o­nal al cap d’uns anys. I per això hem de ser influ­en­ci­a­dors.
Què faran per ser-ho?
Volem fer del COEIC un punt de tro­bada entre els col·legi­ats i el món exte­rior, un hub on con­ver­gei­xin dis­ci­pli­nes de pro­fes­si­o­nals ali­ens al sec­tor però rela­ci­o­nats o interes­sats en ell. El col·legi ha de ser cata­lit­za­dor i impul­sor, i en cap cas exclo­ent. Aquest és el canvi i la diferència entre el Col·legi de Cata­lu­nya i altres d’arreu de l’Estat. Nosal­tres veiem el món amb men­ta­li­tat euro­pea.
La seva can­di­da­tura també advo­cava per un canvi en la comu­ni­cació. Es plan­te­gen apro­par-se a les esco­les i atreure més dones a l’ofici?
Els engi­nyers no ens venem prou, però en canvi som deter­mi­nants en l’evo­lució de la soci­e­tat. Hauríem de ser més atrac­tius i arri­bar als joves de secundària. Pel que fa al nom­bre de dones, crec que el canvi és cul­tu­ral i l’hem de fer tots. Tan­ma­teix, tenim per­cen­tat­ges molt simi­lars als euro­peus. A hores d’ara, un 17% del col·lec­tiu són dones i en espe­ci­a­li­tats com l’agrònoma, arri­ben al 22%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.