Política

ERC, el PDeCAT i En Comú Podem presenten esmenes a la totalitat als Pressupostos de l’Estat

Els demòcrates creuen que els comptes de Montoro són “desastrosos per Catalunya”

Els republicans hi veuen l’estratègia de repressió i recentralització

Els comuns alerten que “consoliden el model de retallades del PP i la seva crossa taronja”

ERC, PDeCAT i En Comú Podem han presentat aquest divendres esmenes a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

El portaveu econòmic dels demòcrates al Congrés, Ferran Bel, ha explicat en un comunicat els motius pels quals han presentat l’esmena, entre les quals la vigència de l’aplicació de l’article 155. Segons ell, els comptes del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, “es presenten tard”, “són desastrosos per Catalunya” i “incompleixen, un any més, la promesa de pluja d’inversions milionàries”.

El PDeCAT afirma que l’Estat espanyol “no pot seguir culpant Catalunya de la seva manca de compromís i incapacitat de govern” i li retreu “la manca de compromís amb les inversions a Catalunya”. També constata que els pressupostos tornen a incomplir els objectius de dèficit de l’administració central i de la Seguretat Social.

“Si els ingressos dels PGE no són creïbles, els costos encara ho són menys”, ha afirmat el portaveu econòmic del PDeCAT al Congrés. “A Catalunya només s’ha executat el 30% del pressupost d’inversions i, a Rodalies, poc més del 60%”, ha recordat.

Bel ha indicat que els comptes tampoc compleixen amb les corporacions locals i les Comunitats Autònomes. “Per quart any consecutiu sense reforma del sistema de finançament local i autonòmic, tot i el compromís de Rajoy i Montero”, ha lamentat.

“Exercici de recentralització”

De la seva banda, ERC ha denunciat que el govern espanyol “trasllada als pressupostos la seva estratègia de repressió contra Catalunya”. El diputat republicà al Congrés Joan Capdevila ha assegurat que els comptes “són el resultat d’un exercici de procrastinació i recentralització continuat”. Per Capdevila, circumscriuen “l’estratègia de la repressió com a única resposta a la voluntat d’autodeterminació de Catalunya”.

A més, creu que “els beneficis de la recuperació es distribueixen de forma molt desigual”. “Els pressupostos pel 2018 semblen totalment insensibles a la realitat”, ha lamentat. Segons ell, “perpetuen un sistema especulatiu, enfront un model d’economia productiva, perjudicant així a les PIMES i als autònoms”.

El republicà també ha alertat que els PGE “contemplen una pujada de misèria per al 47% dels pensionistes amb un 0,25% de revaloració”.

Capdevila ha insistit que els comptes “mantenen una asfíxia premeditada sobre les comunitats autònomes, i en especial, a Catalunya”. Pel que fa a les inversions, ha denunciat que hi ha “més irracionalitat i més discriminació”, perquè, segons el republicà, tornen a deixar en falses promeses els compromisos anunciats pel govern i reafirmen “la seva aposta pel centralisme radial”.

Consolidació de les retallades de PP i C’s

En Comú Podem ha registrat una esmena a la totalitat dels pressupostos perquè, segons aquesta formació, “consoliden el model de retallades del PP i la seva crossa taronja”. En el seu comunicat, els comuns recorden que fa uns mesos van presentar uns pressupostos alternatius per “posar l’agenda social al centre”. Uns comptes que, segons aquesta formació, donaven “resposta a les demandes del 8-M i dels pensionistes”. En Comú Podem defensa que la seva esmena persegueix “uns comptes pensats per la gent i no per rescatar autopistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.