Focus

Ofec per la falta de talent

Les empreses han fet saltar totes alarmes perquè no troben professionals de les àrees d’enginyeria, matemàtiques i estadística.La demanda d’aquests perfils que estan impulsant la digitalització s’ha estès a tots els sectors econòmics

El 65% de les empreses a tenen dificultats per trobar candidats
Es calcula que caldrien 29.000 enginyers més a Catalunya
Les necessitats d’enginyers seran superiors veient l’acceleració dels canvis tecnològics
Pere homs
director general enginyers
Cada vegada hi ha menys noies estudiants d’informàtica
La manca de confiança explica la baixa presència de dones a STEM
sonia garcinuño
projecte hypatia
S’ha multiplicat la demanda perquè la tecnologia s’està transversalitzant
neus margalló
directora d’estudis d’infojobs
El nombre d’alumnes en enginyeria ha baixat un 20%en cinc anys
Les empreses formen treballadors d’altres àrees per cobrir llocs

La pla­ta­forma digi­tal de mis­sat­ge­ria Glovo, nas­cuda a Bar­ce­lona fa tres anys, neces­sita per al seu pla d’expansió doblar la plan­ti­lla i pas­sar de 30 a 60 tre­ba­lla­dors, el 80% d’engi­nyers informàtics; el gegant del comerç electrònic Ama­zon pre­veu con­trac­tar un cen­te­nar de pro­gra­ma­dors per al nou cen­tre d’R+D espe­ci­a­lit­zat en mac­hine lear­ning (apre­nen­tatge automàtic) també a Bar­ce­lona; Ser­tram Com­plex Tec­nològic, un cen­tre de nego­cis que allotja el Cen­tre de Con­nec­ti­vi­tat d’Infra­es­truc­tu­res i Comu­ni­ca­ci­ons, fa mans i mànigues per tro­bar els tre­ba­lla­dors de per­fil tècnic que neces­si­ten les empre­ses que acull; i Elec­trans, una pime indus­trial fami­liar que dis­se­nya i pro­du­eix sis­te­mes de segu­re­tat per al sec­tor fer­ro­vi­ari, busca fins sota les pedres engi­nyers per pro­gra­mar, veri­fi­cació de sis­te­mes de segu­re­tat i altres que tin­guin un per­fil més comer­cial.

Són només alguns exem­ples de la crei­xent demanda de per­so­nal for­mat en les àrees STEM (el terme en anglès de la suma de ciència, tec­no­lo­gia, engi­nye­ria i matemàtiques). Ja fa alguns anys que es va anun­ci­ant que la falta d’aquests per­fils pro­fes­si­o­nals podria com­pro­me­tre el futur de la revo­lució tec­nològica en curs, i el punt crític podria haver arri­bat. En el moment actual la pre­o­cu­pació de les empre­ses per incor­po­rar, però també per rete­nir, talent ha aga­fat una dimensió d’alarma.

En la dar­rera enquesta de l’Asso­ci­ació d’Empre­ses Expor­ta­do­res de Bens d’Equi­pa­ment (Amec), les difi­cul­tats per tro­bar per­so­nal for­mat per imple­men­tar la inno­vació han pas­sat en un any d’amoïnar el 30% dels asso­ci­ats al 59% i ja és el pri­mer motiu de pre­o­cu­pació. Així mateix, segons un estudi de la con­sul­tora PWC, la manca de pro­fes­si­o­nals espe­ci­a­lit­zats s’ha con­ver­tit en el prin­ci­pal llast per a la imple­men­tació de la intel·ligència arti­fi­cial a l’empresa.

Borja Auria, direc­tor exe­cu­tiu de Ker­nel Analy­tics, una empresa de con­sul­to­ria espe­ci­a­lit­zada en l’apli­cació de models analítics avançats, explica que el pro­blema prin­ci­pal en la cerca de pro­fes­si­o­nals amb per­fil tec­nològic és que hi ha molta més demanda que oferta. Per a una empresa com Ker­nel, on el prin­ci­pal actiu és l’equip humà que hi tre­ba­lla, aquest dese­qui­li­bri comença a afec­tar el seu crei­xe­ment.

“Sense per­fils pro­fes­si­o­nals que impul­sin el canvi de la digi­ta­lit­zació ens arris­quem a que­dar-nos-en al marge com a sec­tor i com a soci­e­tat. Tots els estu­dis aler­ten que seran essen­ci­als”, explica Laura Robert, de CEL Working, una enti­tat que par­ti­cipa en l’orga­nit­zació d’una jor­nada per pro­moure voca­ci­ons STEM entre els estu­di­ants de bat­xi­lle­rat.

A prin­ci­pis de maig la patro­nal Foment del Tre­ball feia públic que el 65% de les empre­ses a Cata­lu­nya tenen difi­cul­tats per tro­bar can­di­dats, els per­fils tècnics són, per gole­jada, els que més els costa. La res­pon­sa­ble d’estu­dis d’Info­jobs, Neus Mar­galló, asse­gura que la demanda de pro­fes­si­o­nals lli­gats al desen­vo­lu­pa­ment de les dades mas­si­ves (big data) o ana­lis­tes de dades -per a les quals es dema­nen estadístics, matemàtics o engi­nyers de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons- s’ha dis­pa­rat. El motiu és que la tec­no­lo­gia s’ha fet trans­ver­sal. “Si fa uns anys eren per­fils que prin­ci­pal­ment deman­da­ven empre­ses de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, avui en dia qual­se­vol negoci que no tre­ba­lli les dades està limi­tant el seu futur i per tant cada cop més empre­ses en volen per a les seves plan­ti­lles”, diu Mar­galló.

Nous per­fils a l’ofi­cina.

Fa tres anys PWC va començar a incor­po­rar per als seus ser­veis de con­sul­to­ria -també ofe­reix ser­veis d’audi­to­ria- aquests nous per­fils (físics, matemàtics, estadístics, engi­nyers de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons), molt dife­rents dels que eren habi­tu­als. De les 120 incor­po­ra­ci­ons que l’ofi­cina de Bar­ce­lona rea­litza cada any, el 10% res­po­nen a aquests nous per­fils. Però aquest 10% repre­senta el 95% dels fixat­ges de l’àrea de con­sul­to­ria: Això es deu al fet que la majo­ria de fei­nes d’aquesta àrea són pro­jec­tes de digi­ta­lit­zació, segons explica Car­los Bel, res­pon­sa­ble de capi­tal humà de PWC a Cata­lu­nya.

Una de les con­seqüències és que els sous s’han dis­pa­rat. Segons Info­jobs el punt de par­tida és 40.000 euros anu­als pel dèficit en per­fils de pro­gra­ma­dors informàtics con­sul­tors o engi­nyers de sis­te­mes o de pro­gra­mari.

Info­self Group, amb seu a Girona, Bar­ce­lona i Olot, i que és líder en el sec­tor donant cober­tura inte­gral dins les tec­no­lo­gies de la infor­mació i la comu­ni­cació (TIC), ho sap de pri­mera mà. “Els per­fils de pro­gra­ma­dors informàtics con­sul­tors o engi­nyers, siguin de sis­te­mes o de software, van molt bus­cats”, diu David Ayats, direc­tor gene­ral de la firma.

Jus­ta­ment al dar­rer estudi d’Info­jobs sobre l’estat del mer­cat labo­ral a Espa­nya , mos­tra com, men­tre que una vacant suma uns 56 ins­crits de mit­jana, en el cas dels llocs emer­gents més dema­nats -vin­cu­lats a la tec­no­lo­gia i la inno­vació- no arriba a una desena d’ins­crits a tot l’Estat, i és habi­tual que els més espe­ci­a­lit­zats es bus­quin entre els ja ocu­pats.

A Elec­trans, que és l’única empresa del sec­tor de la senya­lit­zació fer­roviària a Cata­lu­nya, els fit­xa­ven els seus engi­nyers sense que aquests hagues­sin fet recerca activa. El seu direc­tor gene­ral, David Latorre, explica que can­sats de no tro­bar certs per­fils per les vies tra­di­ci­o­nals van deci­dir tirar més d’eines com Linke­din per arri­bar a més can­di­dats. “El pro­blema ha dis­minuït”, reco­neix.

El cert és que amb la irrupció de tec­no­lo­gies com el big data, la robòtica, la intel·ligència arti­fi­cial o la mateixa indústria 4.0, ningú no té ja dub­tes que les pro­fes­si­ons al vol­tant de la tec­no­lo­gia, engi­nye­ria i ciència es per­fi­len com les que millor sor­tida labo­ral tenen, no només ara, sinó en les pròximes dècades.

A Europa s’estima que fins al 2025 es gene­ra­ran 7 mili­ons de vacants en aquest sec­tor. Per exem­ple, en l’àmbit TIC d’ara fins al 2020 es cre­a­ran 1.430.000 llocs de tre­ball a Europa i n’hi haurà uns 756.000 que no es podran cobrir per manca de pro­fes­si­o­nals qua­li­fi­cats.

A casa nos­tra, per pri­mera vegada, l’any pas­sat el Col·legi d’Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya va fer un tre­ball extens per xifrar el nom­bre d’engi­nyers exis­tents, i var quan­ti­fi­car que es neces­si­ta­rien 29.000 engi­nyers més en 10 anys. La xifra és un càlcul a par­tir de les neces­si­tats de les empre­ses i del nom­bre que cal­dria per equi­par-se a d’altres països com Ale­ma­nya o França. “Pot­ser el nom­bre ha de ser supe­rior tenint en compte com d’acce­le­rats van els can­vis en ter­mes tec­nològics”, expli­cava Pere Homs, direc­tor gene­ral del Col·legi d’Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya.

Però caldrà remar fort, si es miren les dar­re­res dades de l’Ins­ti­tut d’Estadística de Cata­lu­nya (Ides­cat) anu­al­ment es titu­len uns 6.000 engi­nyers, però si es res­ten els que mar­xen o no estan actius, més els que es jubi­len els titu­lats són escas­sos. Cal­dria, per exem­ple, atreure molts més engi­nyers de fora dels que hi ha ara (16.000 dels engi­nyers actius actu­als són estran­gers).

El pro­blema no acaba aquí, ni tam­poc ara. Les pers­pec­ti­ves per solu­ci­o­nar el dèficit de pro­fes­si­o­nals STEM són com­ple­xos perquè les voca­ci­ons també estan bai­xant. A Cata­lu­nya, entre els anys 2007 i 2016 el nom­bre d’estu­di­ants d’engi­nye­ria i arqui­tec­tura s’ha reduït un 20% (vegeu gràfic). Es cert que la xifra d’uni­ver­si­ta­ris ha dis­minuït en tots els camps, però el d’engi­nye­ria ha estat el que més ho ha fet en el seu glo­bal. “Tot i que tenim titu­la­ci­ons en què la demanda és supe­rior a l’oferta”, reco­neix la vice­rec­tora de docència i estu­di­an­tat de la UPC, Núria Gar­rido.

Resulta impac­tant que unes titu­la­ci­ons amb l’índex més alt d’ocu­pa­bi­li­tat i bones pers­pec­ti­ves de futur hagi per­dut atrac­tiu per als nous estu­di­ants.

Desa­mor.

Hi ha dife­rents fenòmens que expli­quen aquest desa­mor. Per una banda, els experts cre­uen que la infle­xi­bi­li­tat del model edu­ca­tiu d’FP ha pro­vo­cat una xifra de sobre­qua­li­fi­cació massa ele­vada (457.000 per­so­nes tre­ba­lla­do­res estan sobre­qua­li­fi­ca­des per al lloc de tre­ball que ocu­pen, segons CC.​OO). Molts engi­nyers han aca­bat fent fei­nes i cobrant com si tin­gues­sin només for­mació en FP, i desa­ni­mant així les següents gene­ra­ci­ons a esco­llir car­re­res científiques i tec­nològiques.

Per altra banda, un informe de la Gene­ra­li­tat i la con­sul­tora Eve­ris con­cloïa que els joves no s’interes­sen per aquests estu­dis perquè un 45% no es veu capaç de cur­sar-los i només un 24% dels alum­nes amb baix nivell soci­o­cul­tu­ral opta per aquesta opció, sent la xifra entre les noies del mateix nivell un 20%. Pre­ci­sa­ment degut a aquest estigma de difi­cul­tat, s’explica també la poca presència de dones en aques­tes àrees.

Els este­re­o­tips lli­gats al gènere venen, però, des de molt abans del moment en què s’escu­llen els estu­dis. Una inves­ti­gació de les uni­ver­si­tats de Nova York, Illi­nois i Prin­ce­ton publi­cada a la revista Sci­ence, mos­trava que des dels sis anys, les nenes es con­si­de­ren menys “bri­llants” que els nens de la seva mateixa edat. En aquests pre­ju­di­cis ins­tal·lats des de la infància podria tro­bar-se una causa que explica per què menys dones opten per les dis­ci­pli­nes con­si­de­ra­des difícils com la física, les matemàtiques o l’engi­nye­ria (segons dades d’Ides­cat només hi ha un 15% de dones matri­cu­la­des en les facul­tats de tec­no­lo­gia).

Por al fracàs.

I és que si un dels aspec­tes que més fre­nen l’aposta dels joves per aques­tes car­re­res és “la por al fracàs, que en el cas de les dones encara és més acu­sat”, explica Laura Robert. La baixa presència de dones en aques­tes àrees no fa més que fer més gran el pro­blema, i el pit­jor és que les pers­pec­ti­ves de millora també són poques. El pro­fes­sor de Psi­co­lo­gia Social de la UAB Joel Feliu explica que la fugida de les dones de car­re­res tec­nològiques no para de créixer als països occi­den­tals, “el dis­curs neu­ro­se­xista que ha fet creure que les noies no són tan bones en els camps de la ciència o de les matemàtiques, és total­ment fals, però en canvi ha gene­rat un este­re­o­tip que les con­di­ci­ona”, diu Feliu.

A Cata­lu­nya només el 17% dels engi­nyers són dones, una xifra simi­lar al que passa a Itàlia i Ale­ma­nya. “Si no som capaços que s’hi sumi la mei­tat de la població per cobrir aquest dèficit de pro­fes­si­o­nals no ho podrem resol­dre”, alerta Caro­line Ragot, direc­tora d’estratègia d’Info­jobs i una de les fun­da­do­res de l’asso­ci­ació Women in Mobile,(en tro­ba­reu més infor­mació a la pàgina 8). Tot i que hi ha més presència de dones en espe­ci­a­lit­za­ci­ons com en engi­nye­ria de camins o agrícola, que n’hi ha un 35%, en canvi en les engi­nye­ries TIC només un 12% són dones.

Per a Ragot, aques­tes no poden que­dar-se al marge en tot el procés de desen­vo­lu­pa­ment de la soci­e­tat tec­nològica en què ens tro­bem, “perquè si no, no s’inclo­uen les seves par­ti­cu­la­ri­tats,”, refle­xi­ona Ragot. I com a mos­tra aquest detall: la pri­mera versió de l’smart watch d’Apple, un dis­po­si­tiu que regis­trava tota mena d’indi­ca­dors biològics, va obli­dar els aspec­tes més feme­nins, com el cicle mens­trual. Les quei­xes de les con­su­mi­do­res van fer replan­te­jar el dis­seny i l’equip de desen­vo­lu­pa­ment del dis­po­si­tiu (en el qual no hi havia cap dona) va cor­re­gir la rellis­cada en la segona versió. Avui en dia, són les dones les prin­ci­pals usuàries d’aquest rellotge.

Per tot ple­gat, les acci­ons per atraure joves en aques­tes dis­ci­pli­nes aga­fen una trans­cendència crítica. La bona notícia és que els dar­rers anys han arri­bat des de tots els àmbits, la dolenta, és que no se sap si seran efec­ti­ves. L’admi­nis­tració a Cata­lu­nya va posar el juliol pas­sat en marxa l’STEM­Cat (vegeu el requa­dre del cos­tat). L’UPC, per exem­ple, ha des­ple­gat plans de gènere amb ini­ci­a­ti­ves com men­to­ries entre engi­nye­res i estu­di­ants, “Hem ini­ciat també T’STEAM, un pro­grama on les estu­di­an­tes són men­to­res de noies de 4rt d’ESO interes­sa­des en la tec­no­lo­gia. Ens hem ado­nat que cada cop cal anar més d’hora a les esco­les”, explica la vice­rec­tora de Docència de l’UPC.

Des del col·legi d’Engi­nyers Indus­tri­als, per la seva banda, han vist que les acci­ons pun­tu­als per aug­men­tar la presència de dones en el sec­tor no han fun­ci­o­nat i han reu­nit un grup de 25 per­so­nes, la gran majo­ria engi­nye­res, per estruc­tu­rar un pla més trans­ver­sal que posi fi a aquest llast.

Amb la velo­ci­tat dels can­vis tec­nològics, l’agi­li­tat en les acci­ons es con­ver­teix en una arma clau. Des d’Europa, per exem­ple, van ini­ciar fa tres anys el pro­jecte Hypa­tia, que diri­geix aquí la biòloga Sonia Gar­cinuño i que per­se­gueix atreure més dones amb ini­ci­a­ti­ves sobre tres àmbits: el sis­tema edu­ca­tiu, l’empre­sa­rial i el científic. “Fem acci­ons tan con­cre­tes com for­mar mes­tres de matemàtiques perquè quan facin els pro­ble­mes no posin exem­ples que només interes­sin els nens”, explica Gar­cinuño.

Més enllà del tema de gènere, en el cas de les car­re­res tècni­ques hi ha a més un pro­blema de con­fusió en el sis­tema edu­ca­tiu: ara com ara exis­tei­xen un cen­te­nar de titu­la­ci­ons en engi­nye­ria. “Amb tanta hiperes­pe­ci­a­lit­zació cal­dria posar ordre a la for­mació i expli­car millor què és el que s’ha d’apren­dre i per què”, creu Pere Homs.

L’empresa cata­lana també té feina per fer en aquest procés. Segons dades de l’Obser­va­tori d’Engi­nye­ria, només un 10% de les pimes té un o més engi­nyers en plan­ti­lla. “Si es volen intro­duir les opor­tu­ni­tats de la indústria 4.0 es neces­si­ten engi­nyers a la pime en un grau supe­rior”, adver­teix Homs.

Amb uns recur­sos humans tan escas­sos i una com­petència cada cop més glo­bal els experts con­sul­tats cre­uen que caldrà repen­sar què és el que s’ofe­reix als joves en el mer­cat labo­ral.

Est­her Casa­de­mont, direc­tora gene­ral d’Huni­vers Peo­ple Hub, una con­sul­tora de recur­sos humans, creu que la pilota està en el camp de la pime tra­di­ci­o­nal: “Per cap­tar el talent cal posar sobre la taula pro­jec­tes atrac­tius, que tin­guin una com­pen­sació econòmica en funció dels objec­tius i una pro­jecció pro­fes­si­o­nal”, i afe­geix que les empre­ses han de fer un exer­cici per iden­ti­fi­car les neces­si­tats dels emple­ats més bus­cats. “Hau­ran d’obrir-se una mica a nous models de tre­ball, mar­car unes rela­ci­ons amb fle­xi­bi­li­tat. Les noves gene­ra­ci­ons dema­nen un altra manera de rela­ci­o­nar-se amb els seus emple­a­dors”, alerta Casa­de­mont.

Mesu­res par­ti­cu­lars.

Les empre­ses de manera par­ti­cu­lar han posat en marxa ini­ci­a­ti­ves per resol­dre el dèficit. L’ empresa Ker­nel, que té en el talent el seu prin­ci­pal valor ha entès la importància d’adap­tar-se: “En les noves gene­ra­ci­ons ja no només es pri­o­ritza el crei­xe­ment pro­fes­si­o­nal o una bona com­pen­sació econòmica, sinó també apre­nen­tatge con­tinu, rep­tes esti­mu­lants, bon ambi­ent, un equip de nivell, fle­xi­bi­li­tat. Nosal­tres posem molt d’esforç a ofe­rir tot això a l ’equip”, diu Auria.

Info­self, per la seva part, ha optat per for­mar gent que prové de l’FP i en alguns casos reci­clant pro­fes­si­o­nals fins i tot d’altres sec­tors o espe­ci­a­li­tats, i també pro­mo­ci­o­nar tre­ba­lla­dors que ja tenen.

Per la seva banda, Glovo ha creat fins i tot una àrea espe­ci­fica per cap­tar talent. Paula Domènech, que n’està al cap­da­vant, explica que estan posant atenció no només a les uni­ver­si­tats sinó als boot­camps: “Es tracta de cur­sos inten­sius per for­mar en cer­tes bran­ques tec­nològiques que s’ha con­ver­tit en una alter­na­tiva per­fecta per a les uni­ver­si­tats tra­di­ci­o­nals”, con­si­dera.

Hi ha d’altres fórmu­les, com la de la mul­ti­na­ci­o­nal Adi­das, que dona pri­mes de 1.500 euros a l’empleat que porti un pro­fes­si­o­nal TIC per a la seva nova àrea d’inno­vació.

Convertir-se en programador en sis mesos

Anna Pinter

Skylab és una escola de datacodes que ajuda persones –no necessàriament provinents del món de les tecnologies ni amb títol universitari- a especialitzar-se en el món de la programació web en només sis mesos.

A mitjans de 2016, David Monreal la va posar en marxa després d’haver conegut de primera mà un code bootcamp a Miami.

“Es tracta d’un model nord-americà per ensenyar a programar web en poques setmanes, a partir d’una incursió intensiva en tecnologia i habilitats complementàries”, explica David Monreal.

Després de molts anys treballant a Infojobs Monreal va veure que les necessitats de professionals tècnics de les empreses no les cobria el sistema educatiu reglat d’FP i hi va voler posar el seu gra de sorra. Després de visitar un code bootcamp als EUA va fer un estudi de les necessitats del mercat espanyol i va posar en marxa l’escola.

El juliol del 2016 van fer el primer curs i ja hi han passat al voltant de 100 estudiants, el 100% dels quals estan treballant.

L’escola aporta personal format per cobrir necessitats al mercat que no necessàriament siguin perfils d’enginyers. “És gent preparada capaç de treballar a partir del que un enginyer ha dibuixat”, diu.

La filosofia de Skylab no és només ensenyar a programar. “Formem en java script, però també en com treballar en equip, fer codi d’una manera endreçada”, explica Monreal.

STEMCat, la pota de l’administració

Per fomentar les vocacions STEM el Govern de Catalunya el juliol passat va engegar el programa STEMCat. El seu objectiu és que “tenint en compte que es tracta d’un sector econòmic amb moltes possibilitats d’inserció i un alt reconeixement social, calia posar solució al dèficit actual”. El pla concreta actuacions específiques per als alumnes menors de 14 anys i preten aconseguir una major presència de la dona en aquest àmbit. L’impuls es va organitzar a través de 4 eixos: Potenciar la formació del professorat. Potenciar les competències STEM entre els estudiants. Encoratjar la participació de les empreses a les escoles i promoure la ciència a la societat

Per fomentar les vocacions STEM el Govern de Catalunya el juliol passat va engegar el programa STEMCat. El seu objectiu és que “tenint en compte que es tracta d’un sector econòmic amb moltes possibilitats d’inserció i un alt reconeixement social, calia posar solució al dèficit actual”. El pla concreta actuacions específiques per als alumnes menors de 14 anys i pretèn aconseguir una major presència de la dona en aquest àmbit. L’impuls es va organitzar a través de 4 eixos: Potenciar la formació del professorat. Potenciar les competències STEM entre els estudiants. Encoratjar la participació de les empreses a les escoles i promoure la ciència a la societat

“Les empreses han d’oferir projectes molt més reptadors”

Anna Pinter
Pedro Mier, nascut a Figueres fa 66 anys, és el president d’AMETIC, una agrupació empresarial del sector TIC. El mes d’abril va participar en una jornada al Palau Macaya de l’Obra Social la Caixa sobre el futur del treball.
El sector que vostè representa té dificultats per trobar professionals formats.
En aquest moment és el nostre primer problema. Només a Catalunya hem calculat que hi ha 20.000 llocs no coberts. Calen accions amb un impacte molt a curt termini i també llarg.
Què creu que pot passar si no es porten a terme accions per invertir la tendència?
Seria un desastre, hi ha nombrosos estudis que demostren que perdre el tren de la digitalització tindria uns efectes molt negatius per a l’economia i la societat. Hi ha una diferència molt gran entre ser actors del procés de digitalització o ser-ne només consumidors. La diferència és que generes ocupacions valuoses, reptadores i actives, i no aconseguir-ho acabarà sent un problema de la societat. És responsabilitat de tots; des del govern amb les normatives a les empreses amb l’empleabilitat de la seva gent i les mateixes famílies per orientar els fills.
Com hem arribat fins aquí?
Estem en un moment de transformació accelerada, el canvi és tan ràpid que no dona temps de preveure-ho amb antelació i fins i tot coneixements concrets que s’imparteixen avui, no es té la seguretat que serveixin en un període curt. Hi ha noves habilitats que es necessiten a la feina, i afecta tots els perfils i cada cop més. El 26% de les noves ocupacions creades a Catalunya són de perfil TIC.
Però en canvi les matriculacions en carreres STEM han baixat.
Crec que hi ha múltiples explicacions, per una banda hi ha una creença falsa que les carreres tècniques són molt difícils, i aquesta concepció condiciona especialment les noies. Hi ha un altre element, que és la sobrequalificació degut a un model d’FP no suficientment eficient. Aquest model ha desincentivat l’opció per aquestes carreres, perquè molts enginyers tenen ocupacions i sous molt per sota del que caldria. L’altre motiu és que l’empresa ha d’oferir més projectes reptadors. La meva experiència pròpia m’ho demostra, amb projectes d’empresa atractius trobem gent de primeríssim nivell. És una responsabilitat compartida, s’ha d’oferir un bon ecosistema per a gent formada.
És una mena de cercle viciós, sense talent no hi transformació econòmica i a sobre amb el temps en contra.
Pel que fa a l’FP, s’han d’adaptar els programes a les necessitats futures i no només formar en continguts, també en habilitats que permetin evolucionar. Cal estar preparats per reciclar-se permanentment, també els que ja treballen. Reciclar titulats universitaris de qualsevol àrea i formar els actuals directius en la transformació.
young it girls

Dones joves i tecnològiques s’uneixen per contagiar nenes

A les set noies joves i apassionades per les tecnologies que van crear l’hivern passat l’associació sense ànim de lucre Young IT Girls, els uneix també l’ambiciós objectiu de trencar la barrera de manca de confiança que marca que moltes dones renunciïn a les carreres tecnològiques. De manera voluntària, s’han organitzat per realitzar en el seu temps lliure accions perquè les nenes des de primària vegin la tecnologia com un tema també seu i les estudiants de batxillerat, com una opció de futur laboral. “Hem dissenyat programes i accions orientades a les escoles i per a nenes des d’edats primerenques per visibilitzar les enginyeres i mostrar altres visions d’aquesta professió”, explica Anna Grau, una de les fundadores. Amb la seva iniciativa aquestes enginyeres d’entre 24 i 27 anys volen trencar l’estereotip associat a l’enginyer d’un home gran dedicat 12 hores al dia a una feina que no s’entén. “L’enginyeria té una part també molt pràctica per a la societat, en àrees com la salut és imprescindible, però costa transmetre aquest missatge”, explica Anna Torralba, també fundadora.

forum stem

Posar-li cara a l’enginyeria i defugir els estereotips

Fòrum STEM és una trobada que organitza anualment l’associació CEL Working amb suport de l’Obra Social La Caixa.

La seva aspiració és engrescar els joves de 3r i 4rt d’ESO, batxillerat i cicles formatius a optar per una carrera tècnica i científica. “Posem referències reals sobre aquests estudis i mostrem les possibilitats de professionalització que tenen, cal trencar els estereotips que hi ha al voltant d’aquestes carreres ”, explica la partner de CEL Working, Laura Robert.

Fa tres anys van decidir organitzar aquesta jornada per ajudar a trencar l’estereotip que les carreres de l’entorn STEM són complicades. Cada any, des d’en fa tres, uns 300 estudiants de tot Catalunya entren en contacte amb professionals d’aquests camps en una jornada cada cop més amena. “Els fem veure que a més hi ha moltes opcions de feines de futur que ara mateix no sabem que existiran.”

quadrivium

Quadrivium ajuda a entendre la ciència

A les sobretaules tothom es veu capacitat per parlar de tot fins que surt un tema de ciència i aleshores s’acaba la tertúlia, explica Blai Pié, un dels cofundadors de Quadrivium, una associació sense ànim de lucre dedicada a divulgar la ciència per a tots els públics des fa uns tres anys. Quatre físics i un matemàtic van voler transmetre els coneixements als quals dediquen hores i hores d’estudi en una sessió didàctica a centres educatius, cívics, etcètera. “Volem que la societat entengui més la ciència, i que vegi que apassionant pot ser”, diu. Amb accions com aquestes ajuden també a fer créixer el nombre d’estudiants en l’àrea científica.

women in mobile

Visibilitzar les dones en el món de les TIC

No és estrany que a les taules rodones del món tecnològic no hi hagi ni una dona. I Women in Mobile es va crear justament per posar fi a aquesta dinàmica i donar visibilitat a les figures inspiradores de dones en el món de les tecnologies. Caroline Regot i Vanessa Estorach no van engegar l’associació amb aquest objectiu però la inèrcia de les circumstàncies hi van portar. Van crear Women in Mobile per parlar del sector TIC i ara són una organització de 150 sòcies que han aconseguit posar dones en qualsevol de les trobades i conferències del Mobile World Congress, a fer networking i guanyar confiança per fer-se visibles. “No en podem estar al marge”, diu Ragot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.