Opinió

Millorem l’accés a la universitat

La política educativa d’un país ha de tenir els objectius de la formació universal, l’excel·lència i l’equitat, i és obligació dels governants conèixer si es compleixen els objectius amb indicadors adequats que expliquin bé els resultats i les tendències. També fer-los públics

Cada juny, quan es fa la prova d’ava­lu­ació de bat­xi­lle­rat per a l’accés a la uni­ver­si­tat, l’antiga prova d’accés a la uni­ver­si­tat, popu­lar­ment PAU o selec­ti­vi­tat, arriba el debat sobre la seva bon­dat, uti­li­tat, neces­si­tat... i sur­ten defen­sors i detrac­tors de l’actual model.

Aquesta prova la deter­mina l’Estat i només l’han de rea­lit­zar aquells alum­nes de bat­xi­lle­rat que volen acce­dir a la uni­ver­si­tat a estu­dis ofi­ci­als de grau. Pon­dera un 40% de la nota que per­met optar a un grau. L’altre 60% el dona la nota final de bat­xi­lle­rat.

Els defen­sors i detrac­tors del model de les PAU, hau­rien de tenir pres­sent que només ser­vei­xen per acce­dir a la uni­ver­si­tat i que en cap cas ava­luen el bat­xi­lle­rat perquè no tots els alum­nes de bat­xi­lle­rat les fan. Dis­sor­ta­da­ment, només és un sis­tema que ordena la demanda quan aquesta demana sobre­passa l’oferta.

A mi aquest model no m’agrada gens. La política edu­ca­tiva d’un país ha de tenir els objec­tius de la for­mació uni­ver­sal, l’excel·lència i l’equi­tat, i és obli­gació dels gover­nants conèixer si es com­plei­xen els objec­tius amb indi­ca­dors ade­quats que expli­quin bé els resul­tats i les tendències. També fer-los públics. Saber-ho implica ava­luar i no es pot obli­dar que l’obser­vació sem­pre con­di­ci­ona el resul­tat.

A hores d’ara, Cata­lu­nya ava­lua par­ci­al­ment el sis­tema edu­ca­tiu. Es fan les ava­lu­a­ci­ons dels resul­tats de l’edu­cació primària i de la secundària obli­gatòria, però no de la posto­bli­gatòria.

Per conèixer l’equi­tat del bat­xi­lle­rat, les PAU no ser­vei­xen en abso­lut. Només el 63% dels estu­di­ants de 2n de bat­xi­lle­rat fan les PAU, i dels que les fan, aprova més del 95%. És cert que l’edu­cació secundària posto­bli­gatòria no només és el bat­xi­lle­rat, però una part de la falta d’equi­tat del sis­tema edu­ca­tiu es palesa en els resul­tats de bat­xi­lle­rat i no a les PAU.

Amb més errors que encerts, la cri­ti­cada LOMQE del minis­tre Wert va inten­tar amb la revàlida aquest objec­tiu. No opi­naré sobre com hau­ria de ser un bon meca­nisme ava­lu­a­dor, si per conei­xe­ments o per com­petències. Les crítiques més ferot­ges van ser pel mètode i per les con­si­de­ra­ci­ons com­pe­ten­ci­als, però el resul­tat és que després de la “bata­lla” no hem fet ús de les nos­tres com­petències i hem renun­ciat a valo­rar els resul­tats de tota l’edu­cació secundària posto­bli­gatòria. Ho con­si­dero un enorme error.

Hem de des­car­tar que les PAU puguin jugar cap paper relle­vant. El que és cert que en ser un mètode ava­lu­a­dor mal dis­se­nyat con­di­ci­ona la for­mació d’una part sig­ni­fi­ca­tiva del bat­xi­lle­rat, espe­ci­al­ment en entorns de baix esta­tus soci­o­e­conòmic i cul­tu­ral, tot con­tri­buint a la falta d’equi­tat. No ava­luar o dis­si­mu­lar els resul­tats ens porta a un cert cofo­isme. No fer cons­ci­ent a la gent de la situ­ació real en dife­rents entorns evita que apa­re­gui la demanda per solu­ci­o­nar allò que no fun­ci­ona.

Bons infor­mes.

El debat sobre l’equi­tat hau­ria d’anar molt més enllà. L’Agència per a la Qua­li­tat del Sis­tema Uni­ver­si­tari de Cata­lu­nya fa molt bons infor­mes que no sé fins a quin punt són emprats per pren­dre deci­si­ons polítiques. És fran­ca­ment alliçona­dor ana­lit­zar en el por­tal “EUC dades”, en el “per­fil titu­lats: dades soci­o­de­mogràfiques”, dels gra­du­ats. Es pot veure que en alguns graus pre­do­mi­nen els pares dels gra­du­ats sense estu­dis o amb estu­dis pri­ma­ris, men­tre que en altres el pre­do­mini és que tots dos tenen estu­dis uni­ver­si­ta­ris. L’ori­gen deter­mina pro­fes­si­ons. Equi­tat?

Fa molts anys, el sis­tema púbic català va deci­dir no exer­cir les com­petències que tenia en matèria d’admissió d’estu­di­ants als dife­rents ense­nya­ments i es va accep­tar que no saber matemàtiques es com­pen­sava amb saber bio­lo­gia o qual­se­vol altra com­bi­nació de les pos­si­bles. Res­pon­sa­bi­li­tat com­par­tida entre govern i uni­ver­si­tats.

El sis­tema català es va con­so­li­dant no només a par­tir de la falta de com­petència exclu­siva i els intents de l’admi­nis­tració gene­ral de l’Estat de reduir les com­petències que tenim a par­tir de lleis de bases, sinó també per la renúncia a exer­cir algu­nes de les que tenim. En alguns casos, per por, o per como­di­tat, però en altres la negació de la rea­li­tat ens fa més feliços. En l’àmbit de l’admissió d’estu­di­ants, les uni­ver­si­tats tenen totes les com­petències, però no n’exer­ceix cap.

Pre­veig que el debat se cen­trarà més en la dua­li­tat del conei­xe­ment: com­petències sense ser capaços de dis­cu­tir sobre les capa­ci­tats necessàries per a un deter­mi­nat estudi. Què hi farem!

EUC Dades, el portal català

http://estudis.aqu.cat/dades/Web/QueEs és el lloc web de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, l’AQU, en què es troben els informes dels resultats de les enquestes d’inserció laboral a les persones titulades de les universitats catalanes. Hi ha un informe per a cada titulació, organitzats per àmbit de coneixement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.