Opinió

DE MEMÒRIA

Catalunya es reinventa 3 cops

La societat catalana és reinventa -per segon cop- amb les revolucions industrials del XIX i primer terç del XX. Amb els vapors, les fàbriques de riu, les dinamos, els telers semiautomàtics, la maquinista, l’electroquímia, les diligències i els inicis de la indústria de l’automòbil, la fotografia, el cinema i la ràdio...

Cata­lu­nya (com Escòcia, per exem­ple) s’ha rein­ven­tat algu­nes vega­des. Es va auto­de­fi­nir amb la revo­lució indus­trial dels segles XIII i XIV, amb dras­sa­nes, llot­ges, molins i far­gues. Cre­ant, en el pla polític, la pri­mera con­fe­de­ració de la història (vegeu “Con­fe­de­ra­tion”, Viquipèdia).

En els segles XVI i XVII, Cata­lu­nya es va rein­ven­tar per pri­mera vegada. Hi van con­fluir: 1) les masies, pos­si­bles per a l’èxit rela­tiu del Sin­di­cat Remença, que faran dir, el 1685, que Cata­lu­nya és “una ciu­tat con­ti­nu­ada”; 2) els ini­cis de la con­nexió amb Amèrica i de l’inter­canvi colombí; 3) l’aug­ment dels recur­sos i l’acció de la Gene­ra­li­tat (amb, simbòlica­ment, la nova façana de la plaça de Sant Jaume); 4) els lli­bres impre­sos (per exem­ple, les edi­ci­ons del 1540 de les cons­ti­tu­ci­ons o d’un dic­ci­o­nari ale­many-català del 1502).

La soci­e­tat cata­lana es va rein­ven­tar -per segon cop- amb les revo­lu­ci­ons indus­tri­als del XIX i pri­mer terç del XX. Amb els vapors, les fàbri­ques de riu, les dina­mos, els telers semi-automàtics, la maqui­nista, l’elec­troquímia, les diligències i els ini­cis de la indústria de l’automòbil, la foto­gra­fia, el cinema i la ràdio, més: els cellers, les caves i les fàbri­ques de taps de suro. Amb el suport, impres­cin­di­ble, de la Man­co­mu­ni­tat (1914-1924) i de la Gene­ra­li­tat (1931-39). I, gràcies, al movi­ment de la reno­vació pedagògica (inclo­ses les acadèmies de pis que tant van entu­si­as­mar Anton Sie­be­rer).

Cata­lu­nya es va tor­nar a rein­ven­tar -per ter­cera vegada- a par­tir del 1977-1980, de la revo­lució digi­tal i la segona glo­ba­lit­zació. Ara, s’hi sumen:

1) la difusió de la revo­lució agro­a­li­mentària (ini­ci­ada el 1920-37), amb mul­ti­na­ci­o­nals que van des de la pro­ducció de lla­vors (Fitó) i de plançons, fins a la pro­ducció mas­siva d’oli i de fruits secs (Bor­ges), de iogurts (Danone), de pre-cui­nats (Agro­li­men, Euro­pastry, Tar­ra­de­llas), o el salt de l’alta gas­tro­no­mia (Rus­ca­lleda a Tòquio, Adrià a Har­vard). I, ali­men­tant cada dia, segons va cal­cu­lar Jordi Peix, uns 10 mili­ons de per­so­nes.

2) El dis­seny i la comer­ci­a­lit­zació arreu del món d’una moda jove i urbana (Mango, Custo, Desi­gual, la mei­tat d’Indi­tex). Des de la recu­pe­ració de les espar­de­nyes (Cas­ta­nyer), de les man­te­lli­nes (Andrés Sardà) i de les blon­des (Pro­no­vias) fins a la invenció dels tapa­bo­ques (Buff).

3) La cre­ació d’espais físics, els èxits inter­na­ci­o­nals de l’arqui­tec­tura i la cons­trucció. Amb: ciments (Molins), banys (Roca), endolls (Simon), gas (Gas Natu­ral), esmalts (Titan), pis­ci­nes (Flui­dra), tallers de pro­jec­tes (MBM, Bofill, EMBT, RCR).

4) L’aug­ment de la mobi­li­tat col·lec­tiva mas­siva amb empre­ses públi­ques (FGC, TMB, Bicing) i pri­va­des (Aber­tis) amb vehi­cles fabri­cats a Cata­lu­nya (per Als­ton, SEAT, Nis­san) que incor­po­ren peces de mul­ti­na­ci­o­nals (Ficosa, Infun, Zanini). Més: moure’s pel mar (amb, per exem­ple, Patí Vela) o per l’aire (amb els glo­bus de Ultra­ma­gic).

5) La uni­ver­sa­lit­zació de la medi­cina, amb 7,5 mili­ons de TSI (tar­ge­tes sanitàries indi­vi­du­als), CAP (cen­tres d’atenció primària), CSM (cen­tres de salut men­tal), hos­pi­tals de dia, una modèlica XHUP (Xarxa d’Hos­pi­tals d’Uti­lit­zació Pública). Més, els avenços en bio-medi­cina, amb, per exem­ple, una empresa mul­ti­na­ci­o­nal de pro­ducció d’hemo­de­ri­vats (Grífols).

Les xarxes

La tercera reinvenció de Catalunya és possible gràcies a la progressiva creació de xarxes de tota mena que utilitzen microprocessadors de tot tipus de textos, d’àudios i de vídeos. Les idees -i els somnis- de la gent del carrer (i de les empreses -grans i petites- que produeixen relats, i ficcions) es poden comunicar, matisar, debatre, combatre, arxivar, reproduir. Són l’avantsala -i l’habitació pròpia- de les desenes de milers de catalans i catalanes que participen en els (múltiples) debats públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.