Opinió

Globalització: frenem o regulem?

Primer, la guerra comercial que ha encetat el president Trump imposant aranzels a les importacions als EUA de productes de la Unió Europea i la Xina, amb la conseqüent resposta a la inversa. I, segon, el drama migratori de la Mediterrània, i les barreres físiques que la Unió Europea està imposant a la immigració procedent d’Àfrica. Són dues cares de la mateixa moneda

Agost. Diuen que és un bon moment per refle­xi­o­nar i pen­sar sobre temes estruc­tu­rals, de més calat, lluny del bro­git del dia a dia. Aquí deixo una pro­posta de reflexió. Ara ha fet 16 anys que Joseph Sti­glitz, premi Nobel d’eco­no­mia (i jo hi afe­geixo un dels eco­no­mis­tes orto­do­xos que més ens ha ense­nyat sobre la cara B del capi­ta­lisme glo­bal), va publi­car un lli­bre pre­mo­ni­tori. Es deia El males­tar de la glo­ba­lit­zació. La tesi del lli­bre és que la glo­ba­lit­zació és un ins­tru­ment amb un poten­cial enorme per millo­rar el benes­tar de totes les per­so­nes del món, però que té un com­po­nent ins­ti­tu­ci­o­nal molt impor­tant. I, si les ins­ti­tu­ci­ons de coor­di­nació/regu­lació de la glo­ba­lit­zació no fun­ci­o­nen, el poten­cial enorme es pot con­ver­tir en un pro­blema enorme.

Com que el lli­bre va gene­rar múlti­ples inter­pre­ta­ci­ons i polèmiques, res millor que repro­duir les parau­les de l’autor (tra­ducció meva d’un bocí del pròleg del lli­bre, pàgines 13 i 14): “Crec que la glo­ba­lit­zació –la supressió de les bar­re­res al lliure comerç i la major inte­gració de les eco­no­mies naci­o­nals– pot ser una força benèfica, i que el seu poten­cial és l’enri­qui­ment de tots, par­ti­cu­lar­ment dels pobres. Però també crec que perquè això passi és neces­sari replan­te­jar-se pro­fun­da­ment la manera com la glo­ba­lit­zació ha estat ges­ti­o­nada, inclo­ent tant els acords comer­ci­als inter­na­ci­o­nals com les polítiques impo­sa­des als països en desen­vo­lu­pa­ment en el decurs de la glo­ba­lit­zació.” El pro­fes­sor Sti­glitz va vati­ci­nar el males­tar de la glo­ba­lit­zació després de dei­xar la uni­ver­si­tat i for­mar part del comitè d’asses­sors econòmics del pre­si­dent Clin­ton i del Banc Mun­dial. Prin­ci­pal­ment, les seves pors ana­ven diri­gi­des cap a les eco­no­mies més pobres. Però lla­vors va escla­tar la crisi finan­cera i econòmica del 2007, i aques­tes pors s’han estès, i molt, a les eco­no­mies riques. De fet, jo diria que durant els dar­rers anys el reno­vat impuls anti­glo­ba­lit­zació pro­ce­deix prin­ci­pal­ment dels països rics, que no volen per­dre ni posició ni esta­tus davant el nou sis­tema econòmic mun­dial que plan­teja la glo­ba­lit­zació.

Guerra comer­cial.

Dos exem­ples pro­pers. Pri­mer, la guerra comer­cial que ha ence­tat el pre­si­dent Trump impo­sant aran­zels a les impor­ta­ci­ons als EUA de pro­duc­tes de la Unió Euro­pea i la Xina, amb la con­seqüent res­posta a la inversa. I, segon, el drama migra­tori de la Medi­terrània, i les bar­re­res físiques que la Unió Euro­pea està impo­sant a la immi­gració pro­ce­dent d’Àfrica. Són dues cares de la mateixa moneda. I les dues estan direc­ta­ment rela­ci­o­na­des amb la glo­ba­lit­zació. Més enllà d’aquests dos exem­ples (n’hi haurà més els mesos vinents), el que a mi em pre­o­cupa són les bar­re­res no aran­zelàries. És a dir, la per­cepció d’una part crei­xent de la població dels països rics que la glo­ba­lit­zació per­ju­dica les seves expec­ta­ti­ves econòmiques i, espe­ci­al­ment, la dels seus fills. I que per llui­tar con­tra aquest per­ju­dici cal fre­nar la glo­ba­lit­zació. Cal posar bar­re­res a la cir­cu­lació de pro­duc­tes, per­so­nes o capi­tals. Cal pro­te­gir els sis­te­mes interns de pro­ducció, fins i tot impo­sant aran­zels, i cal fre­nar la immi­gració, fins i tot impo­sant o reforçant les bar­re­res físiques.

I, vet aquí, algu­nes pre­gun­tes o temes de reflexió que em per­meto com­par­tir amb les per­so­nes que pen­sen així o amb tot­hom que vul­gui donar vol­tes al tema.

Pri­mer. Empa­tia. Comen­cem per les per­so­nes, que són el més impor­tant. Saben que la gran majo­ria de migra­ci­ons venen forçades per motius bèl·lics o econòmics? L’Ori­ent Mitjà és un pol­vorí i Àfrica és un con­ti­nent explo­tat amb unes expec­ta­ti­ves econòmiques de pobresa i desi­gual­tats cròniques. Dades de l’FMI per al 2017. Els 45 països de l’Àfrica sub­sa­ha­ri­ana repre­sen­ten el 13,1% de la població mun­dial i el 3,0% del PIB mun­dial. Per com­pa­rar, les 39 eco­no­mies més avançades del món (Europa, els EUA, el Japó, el Canadà) tenen un per­cen­tatge de població sem­blant (14,4%). Però saben quina és la seva par­ti­ci­pació sobre el PIB mun­dial? Un 41,3%. Per què tanta desi­gual­tat? Què hi fan les mul­ti­na­ci­o­nals a Àfrica? Qui dona suport a les guer­res? I per què? Què farien vostès en aques­tes cir­cumstàncies?

Segon. Sen­tit comú. Saben que més del 80% dels pro­duc­tes i ser­veis de la cis­te­lla domèstica de qual­se­vol família estàndard euro­pea han estat produïts (total­ment o par­ci­al­ment) fora del país? Saben que les expec­ta­ti­ves de població a Europa, espe­ci­al­ment a Espa­nya, són que el 2030 més de la mei­tat de la població tin­gui més de 60 anys? Estan dis­po­sats a no con­su­mir o a con­su­mir pro­duc­tes i ser­veis molt més cars? Com es podran pagar en el futur les pen­si­ons de la bossa crei­xent de jubi­lats a Occi­dent sense una base de població activa que avui no exis­teix?

I, ter­cer. Fre­nem o regu­lem? Sem­bla que la moda és fre­nar. Impo­sar res­tric­ci­ons. Però no en tinc cap dubte. L’empa­tia i el sen­tit comú s’aca­ba­ran impo­sant. Pro­ble­mes econòmics glo­bals, ins­ti­tu­ci­ons i polítiques econòmiques glo­bals. Ara bé, ins­ti­tu­ci­ons al ser­vei de tots, no només d’uns quants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.