Política

Sánchez perd la votació del sostre de despesa

Podem, ERC i PDeCAT s’abstenen en la votació de l’objectiu de dèficit aprovat pel govern espanyol

L’executiu avisa que tirarà endavant els pressupostos encara que sigui amb el límit de deute aprovat pel govern del PP

El ple del Congrés dels Diputats ha tombat aquest divendres el sostre de despesa aprovat per l’executiu de Pedro Sánchez de cara als pressupostos del 2019. L’acord de govern ha topat amb l’oposició de PP i Cs i l’abstenció de Podem, ERC i PDeCAT. Els objectius de dèficit fixats per l’executiu espanyol –i autoritzats per Brussel·les– li permetien augmentar la despesa pública en un 4,4% (2 dècimes per a les comunitats autònomes).

La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha avançat que malgrat el revés a la cambra continuaran endavant i des d’aquesta mateixa tarda es posaran a treballar en l’elaboració dels pressupostos del 2019. Ho faran en base al sostre de despesa actual, aprovat pel PP.

En aquest sentit, ha lamentat que el rebuig a l’acord faci perdre al govern espanyol 6.000 milions d’euros que comptaven ja amb el vistiplau de Brussel·les.

Montero ha volgut deixat clar que tot plegat no impedeix que es puguin fer uns nous pressupostos. El govern espanyol tornarà a portar la mateixa proposta al Congrés d’aquí a un mes (tal com preveu la llei) i negociarà amb l’oposició per aconseguir el suport. El govern espanyol té coll avall que res canviarà i que, en tot cas, si aconseguís el suport del Congrés després hauria d’anar al Senat, on el PP té majoria absoluta i ho podria votar.

La Llei d’estabilitat pressupostària preveu que el sostre de despesa s’hagi d’aprovar definitivament al Senat, on el PP té majoria absoluta. Montero a descartat modificar aquesta llei per evitar el veto del PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.