Política

Sánchez i Iglesias apropen un pacte definitiu sobre els pressupostos

El primer ministre espanyol i el líder de Podem tanquen acords en fiscalitat, educació, i memòria històrica

Els dos polítics veuen “lluny” un escenari d’aplicació del 155

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, han donat aquest dijous “un impuls important” cap a un pacte global sobre els pressupostos generals de l’Estat del 2019, que es podria assolir al mes d’octubre, amb diversos acords en fiscalitat, educació i memòria històrica, entre altres.

“Hem avançat molt en un acord global als pressupostos generals de l’Estat”, ha anunciat Iglesias en una roda de premsa aquest vespre al Palau de la Moncloa, després de la reunió de dues hores que ha mantingut amb el president de l’executiu estatal.

El líder de la formació morada s’ha mostrat satisfet amb la trobada, en la qual han acordat, entre altres, revertir retallades en educació. En concret, reduir la ràtio dels alumnes per aula, rebaixar les taxes i augmentar les beques associades a la renda i avançar en la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys.

En matèria fiscal, de la reunió en surt una rebaixa dels impostos als autònoms i de l’IVA dels productes de primera necessitat. Les dues parts han acordat també establir un nou marc de diàleg per impulsar mesures en habitatge.

Pel que fa a la memòria històrica, Iglesias ha anunciat que es retiraran totes les condecoracions al torturador Willy el Niño i es crearà un museu de la Memòria.

Respecte de la situació a Catalunya, Iglesias ha destacat que malgrat que les dues parts aposten per solucions diferents, “compartim” la “necessitat de consens” i que “el diàleg ha de ser el mecanisme que presideixi la forma d’afrontar el conflicte polític”. Preguntat per si mantindria el suport a Sánchez en el cas d’aplicació d’un nou 155, ha afirmat que tots dos comparteixen que “estem molt lluny d’un escenari com aquest”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.