Opinió

L’estabilització de la inestabilitat

Darrerament, els mitjans s’han fet ressò d’unes xifres, aparentment dolentes, d’inversió estrangera a Catalunya. Ho són, però la sèrie històrica trimestral dels fluxos d’inversió estrangera a Catalunya i en relació amb el total a Espanya ha estat sempre extremadament volàtil i la caiguda recent podria ser una dada sense gaire rellevància

Alguns ana­lis­tes polítics aven­tu­ren que el con­flicte polític a Cata­lu­nya no és ni serà reso­lu­ble en una llarga tem­po­rada. Que ens hem d’acos­tu­mar a l’actual situ­ació perquè hi hau­rem de con­viure encara molts anys.

Com ha afec­tat, està afec­tant i pot seguir afec­tant l’eco­no­mia cata­lana, el grau de benes­tar, d’ocu­pació, de ren­des i la nos­tra posició rela­tiva a Espa­nya, Europa, i en el món?

Hi ha opi­ni­ons per a tots els gus­tos i dades que tran­quil·lit­zen o alar­men. Abans de res, algu­nes obvi­e­tats poc recor­da­des:

Pri­mer, el pes i la influència de l’admi­nis­tració pública en el curs econòmic està rela­ti­va­ment aco­tat i és menor del que cre­uen, sobre­tot, els polítics. Parlo de l’admi­nis­tració estricta, ja que el sec­tor públic en la seva glo­ba­li­tat té un pes més relle­vant. Així, una crisi política pot tenir efec­tes econòmics limi­tats si el sec­tor pri­vat té capa­ci­tat d’abs­tracció.

Segon, afor­tu­na­da­ment la glo­ba­lit­zació impregna els porus d’una eco­no­mia oberta com la nos­tra i fa que sigui resi­li­ent. L’eco­no­mia cata­lana s’ha com­por­tat extre­ma­da­ment bé en un entorn polític català i espa­nyol d’incer­tesa, espe­ci­al­ment en aquests dar­rers cinc o sis anys de sor­tida de la crisi. Ha vist el ball de bas­tons, però ha seguit a la seva.

D’aquesta manera, la paràlisi de la gover­nança política (que no de gran part de l’admi­nis­tració pública que ges­ti­ona el dia a dia) ha pas­sat sense efec­tes nota­bles per a una eco­no­mia cata­lana oberta i expor­ta­dora, amb els vents de la recu­pe­ració bufant al seu favor.

Dit això, que es cor­ro­bora amb xifres de crei­xe­ment, de gene­ració d’ocu­pació i d’expor­ta­ci­ons, repe­ti­da­ment posi­ti­ves aquests anys, podem real­ment afir­mar que els efec­tes nega­tius no han exis­tit? Que no aca­ba­ran apa­rei­xent d’un moment a l’altre?

A mit­jans del juny pas­sat i al setem­bre, els mit­jans es van fer ressò d’unes xifres, apa­rent­ment dolen­tes, d’inversió estran­gera a Cata­lu­nya. Ho són, però la sèrie històrica tri­mes­tral dels flu­xos d’inversió estran­gera a Cata­lu­nya i en relació amb el total a Espa­nya ha estat sem­pre extre­ma­da­ment volàtil i la cai­guda recent podria ser una dada sense gaire rellevància. Altres dades, de con­sum al detall o vin­cu­la­des a les per­noc­ta­ci­ons o a altres indi­ca­dors turístics, s’han redreçat o s’han ajus­tat a les esta­tals, després d’un dar­rer tri­mes­tre del 2017 molt fluix.

A la vista d’aquesta demos­trada resiliència i de la poca clare­dat de les xifres que ens podrien alar­mar, podem, o bé des­pre­o­cu­par-nos, con­vençuts que tots són men­ti­des dels “ene­mics del procés”, o bé, fer el segui­ment d’alguns indi­cis pro­pers de des­lo­ca­lit­zació poc con­clo­ents, però que merei­xen que els tin­guem en compte.

La sor­tida d’empre­ses ha estat fins ara major­ment for­mal, amb pocs efec­tes en tras­llats d’acti­vi­tats. Cal dir, però, que molt abans de la mate­ri­a­lit­zació del procés, ja s’estava pro­duint un efecte aspi­ra­dor des de Madrid d’empre­ses i empre­sa­ris cata­lans. La capi­ta­li­tat, la mida del mer­cat, la millor fis­ca­li­tat, grans cli­ents situ­ats allà, eren ja pols magnètics impor­tants que -no costa gaire d’accep­tar-,s’han vist reforçats amb l’actual situ­ació política a Cata­lu­nya. Citem-ne tres a l’atzar:

Per exem­ple, una mit­jana/gran empresa fami­liar cata­lana molt inter­na­ci­o­na­lit­zada ha fet el pas, -sem­pre ajor­nat-, de moure’s a Madrid aquest any. Es poden per­dre fins 1.000 llocs de tre­ball, i de prou nivell. En teo­ria per avan­tat­ges vin­cu­lats al negoci, tot i que els pro­pi­e­ta­ris con­fir­men en pri­vat quina ha estat l’empenta defi­ni­tiva.

Inversió cap a Madrid.

Un altre cas, una petita/mit­jana pro­mo­tora immo­biliària -i en sabem algu­nes més de mida simi­lar-, s’han vist “forçades” a ori­en­tar la inversió a Madrid i a altres llocs de l’Estat, i a aban­do­nar Cata­lu­nya, en aquest cas aju­da­des per la ines­ta­bi­li­tat, però també per l’amenaça de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, de l’àrea metro­po­li­tana i fins i tot pot­ser de la Gene­ra­li­tat, d’exi­gir el 30% d’habi­tatge social en totes les pro­mo­ci­ons.

Final­ment, una empresa cata­lana de ser­veis a enti­tats finan­ce­res que pot­ser havia can­viat de seu com a “segui­disme” dels grans bancs, ha tro­bat interes­sant trans­fe­rir part de l’acti­vi­tat a Madrid, arran de reu­nir a la capi­tal el con­sell i la comissió exe­cu­tiva en comp­tes de fer-ho a Bar­ce­lona.

Són exem­ples cap­tats al vol en les dar­re­res set­ma­nes que cadascú jut­jarà si són o no relle­vants, o si ho poden ser.

Tot i la meritòria resiliència i la capa­ci­tat reac­tiva de la nos­tra eco­no­mia, pas­sen els mesos i els anys i qui més qui menys observa que la ines­ta­bi­li­tat s’esta­bi­litza, s’enquista i pot per­dre el caràcter de tem­po­ra­li­tat que man­te­nia el “busi­ness as usual”. Lla­vors s’acaba la paciència i es comen­cen a pren­dre deci­si­ons contràries a inver­tir, a con­trac­tar, a con­fiar en defi­ni­tiva en un país que sem­bla que no troba la solució i que perd la concòrdia. Podria ser urgent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.