Política

Sánchez desvincula la visita d’Iglesias a Junqueras de la negociació dels comptes

El primer ministre espanyol recorda que és el govern qui negocia els pressupostos en nom del govern

Assegura que la percepció de Brussel·les sobre els comptes és positiva

El primer ministre espanyol, Pedro Sánchez, s’ha desmarcat aquest dijous de la visita que el líder de Podem, Pablo Iglesias, té previst fer al president d’ERC, Oriol Junqueras, per buscar el suport dels republicans als pressupostos acordats entre el govern espanyol i Podem.

Preguntat per aquesta qüestió durant la roda de premsa posterior al Consell Europeu celebrat a Brussel·les, Sánchez ha negat que Iglesias sigui el mediador per aconseguir el suport d’ERC als comptes.

“Jo agraeixo a Iglesias el suport a aquesta proposta de pressupostos. Però recordo: La negociació en nom del govern la fa el govern”, ha sentenciat.

Confiança de Brussel·les

Sánchez també ha tret importància a la carta que la Comissió Europea previsiblement enviarà a la Moncloa per demanar “aclariments tècnics” sobre el projecte de pressupostos. “Veuran amb la carta que hi ha una confiança molt important de les institucions comunitàries en aquest govern i el seu compromís amb Europa”, ha augurat. Segons ell, aquesta “confiança” de Brussel·les en els comptes “hi és, es percep i ha estat explicitada”. Sánchez ha reiterat en diverses ocasions durant la compareixença que la percepció de Brussel·les sobre els comptes és “positiva”.

El líder socialista ha explicat que el que plantegen és que Espanya surti el pròxim any del procediment de dèficit excessiu, “que ve de lluny”, i veu “normal” que les institucions comunitàries “demanin més informació al govern”.

En qualsevol cas, ha subratllat que l’administració espanyola “està complint amb els seus objectius” i la Comissió Europea és conscient de “l’esforç estructural i l’esforç fiscal” previst.

Sistema europeu d’atur

D’altra banda, Sánchez ha proposat als seus homòlegs a la Unió Europea crear “un sistema europeu d’atur”.

El líder socialista ha explicat que aquest sistema hauria de “complementar” els esquemes nacionals per “garantir un nivell de protecció adequat” a tot el bloc europeu.

Sánchez ha reconegut que “hi ha països que ho han acollit millor que d’altres” la idea, però creu que és important agitar el debat”.

La Moncloa ara espera que els ministres de finances de la UE discuteixin la proposta de cara a la propera cimera europea de desembre. Fonts del govern asseguren que ja estan en contacte amb Portugal, França i Alemanya per crear un sistema que inclogui “transferències” per desocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.