Opinió

El comerç exterior, una font de riquesa per a Catalunya

Així, mentre que l’any 2000 Catalunya tenia un dèficit comercial de béns i serveis amb l’estranger (del 5,2 del PIB), el 2017 la posició comercial és de superàvit (del 6,5% del PIB), que és superior fins i tot al superàvit comercial que té Catalunya amb la resta de l’Estat (del 5,7% del PIB el 2017), que ha cedit des d’un 12,6 % del PIB el 2000

El comerç exte­rior és una font de riquesa molt impor­tant per a l’eco­no­mia cata­lana. La vocació mer­can­til a casa nos­tra té una llarga tra­dició i, avui en dia, Cata­lu­nya està entre el grup d’eco­no­mies euro­pees amb un grau d’ober­tura comer­cial més ele­vat, amb un volum d’expor­ta­ci­ons i impor­ta­ci­ons de béns i ser­veis que supera amb escreix el valor del seu PIB.

Però, més enllà del volum dels inter­can­vis comer­ci­als, el que és més sig­ni­fi­ca­tiu de la importància del comerç exte­rior a Cata­lu­nya és el balanç dels seus flu­xos, amb un superàvit comer­cial el 2017 equi­va­lent al 12,2% del seu PIB. Aquests resul­tats es deuen, en part, a l’impor­tant crei­xe­ment del turisme; no obs­tant això, cal no obli­dar la forta recu­pe­ració de les expor­ta­ci­ons de béns que van pal·liar, durant els anys de crisi, els efec­tes de l’enfon­sa­ment de la demanda interna i, poste­ri­or­ment, han col·labo­rat de forma deci­dida al crei­xe­ment de l’eco­no­mia, par­ti­cu­lar­ment del sec­tor indus­trial. Des de la pers­pec­tiva de l’any 2000, el superàvit comer­cial de béns i ser­veis de l’eco­no­mia cata­lana ha aug­men­tat en 4,4 punts per­cen­tu­als del PIB. Per ser més pre­ci­sos, durant aquest període de 17 anys, cal dife­ren­ciar dos sub­períodes: el pri­mer durant l’expansió econòmica prèvia a la crisi, en què el superàvit comer­cial de l’eco­no­mia cata­lana es va reduir, i el període que comprèn els anys de crisi i els de recu­pe­ració poste­rior, amb un gran aug­ment del superàvit comer­cial que posa a la llum el paper cen­tral que ha tin­gut el sec­tor exte­rior els dar­rers deu anys.

Aquest no ha estat l’únic canvi que carac­te­ritza l’evo­lució dels flu­xos comer­ci­als de Cata­lu­nya. N’hi ha un altre del molt sig­ni­fi­ca­tiu que té a veure amb l’ori­en­tació geogràfica d’aquests inter­can­vis entre l’estran­ger i la resta de l’Estat. Així, men­tre que l’any 2000 Cata­lu­nya tenia un dèficit comer­cial de béns i ser­veis amb l’estran­ger (del 5,2 del PIB), el 2017 la posició comer­cial és de superàvit (del 6,5% del PIB), supe­rior fins i tot al superàvit comer­cial que té Cata­lu­nya amb la resta de l’Estat (del 5,7% del PIB el 2017), que ha cedit des d’un 12,6% del PIB el 2000. Per tant, en la dinàmica comer­cial de l’eco­no­mia cata­lana, des­ta­quen dues tendències bàsiques: l’aug­ment del superàvit comer­cial total, d’una banda, i el paper pre­pon­de­rant que han pres en aquest superàvit els inter­can­vis comer­ci­als amb l’estran­ger, en detri­ment dels de la resta de l’Estat. Per situar la importància del superàvit comer­cial de Cata­lu­nya amb l’estran­ger només cal tenir pre­sent que, a hores d’ara, repre­senta el 44,8% del superàvit comer­cial total que té l’eco­no­mia espa­nyola.

Canvi de tendència.

Les raons que poden aju­dar a enten­dre el canvi de tendència del saldo comer­cial de Cata­lu­nya amb l’estran­ger, des de la posició defi­citària que tenia abans de la crisi i el fol­gat superàvit actual, són diver­ses. Pel que fa als inter­can­vis de béns, cal des­ta­car l’esforç de mol­tes empre­ses per obrir mer­cats a l’exte­rior davant el fre de la demanda interna a Cata­lu­nya (i en els mer­cats de la resta de l’Estat) durant els anys de crisi. Un fac­tor impul­sor que acom­pa­nya durant aquests anys aquest procés d’ober­tura comer­cial són els guanys de com­pe­ti­ti­vi­tat via cos­tos deri­vats del procés de deva­lu­ació interna de l’eco­no­mia. D’altra banda, men­tre que les expor­ta­ci­ons de béns tenen una evo­lució expan­siva, les impor­ta­ci­ons evo­lu­ci­o­nen de forma mode­rada tot i el crei­xe­ment de la demanda interna a par­tir del 2014, cosa que repre­senta un canvi subs­tan­cial res­pecte d’altres períodes de crei­xe­ment econòmic en què l’aug­ment de la demanda interna arros­se­gava, al mateix temps, a l’alça les impor­ta­ci­ons. Cal afe­gir-hi també que la mode­ració del preu del petroli ha jugat un paper esmorteïdor del preu de les impor­ta­ci­ons i ha millo­rat la relació real d’inter­canvi del nos­tre comerç. Pel que fa als inter­can­vis de ser­veis, l’expansió del turisme estran­ger ha col·labo­rat deci­si­va­ment, sobre­tot els dar­rers anys, al superàvit del saldo comer­cial de Cata­lu­nya. Aquest crei­xe­ment turístic s’ha bene­fi­ciat, en part, de la des­vi­ació de turis­tes d’altres des­ti­na­ci­ons com­pe­ti­do­res afec­ta­des per dife­rents tipus de con­flic­tes.

Els actu­als resul­tats comer­ci­als es podrien qua­li­fi­car d’extra­or­di­na­ris i és molt pro­ba­ble que es vagin mode­rant gra­du­al­ment, entre altres motius per l’aug­ment del preu del petroli i per l’alen­ti­ment de l’afluència turística. D’altra banda, caldrà veure l’impacte que puguin tenir les crei­xents bar­re­res comer­ci­als que estan fre­nant el comerç mun­dial, com recu­llen les pre­vi­si­ons dels prin­ci­pals orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.