Emprenedors

Sembrar la digitalització al camp

L’‘start-up’ theBlueDots ha creat un dispositiu que monitora els cultius

Un pro­ducte molt tec­nològic i d’alt cost no té cabuda, ni futur, en el sec­tor de l’agri­cul­tura, i menys a l’Estat espa­nyol. El cofun­da­dor de l’empresa emer­gent the­Blu­e­Dots Edu­ard Caba­nas va rebre aquest con­sell quan començava a posar la lla­vor d’un dis­po­si­tiu que moni­tora camps de cul­tiu. “Comen­cem bé!”, va pen­sar Caba­nas. El seu pro­ducte era alta­ment tec­nològic i el que hi havia fins ales­ho­res al mer­cat era molt car.

Així que el desen­vo­lu­pa­ment de l’eina va par­tir de dues pre­mis­ses: havia de ser molt fàcil de fer ser­vir i com­pe­ti­tiva en preu. Tres anys després estan a punt de treure al mer­cat un sis­tema de moni­to­ratge de plan­tes i arbres per al qual només cal prémer un botó per posar-lo en marxa i amb un sis­tema de subs­cripció men­sual d’uns 30 euros apro­xi­ma­da­ment.

El dis­po­si­tiu, que s’ins­tal·la al camp, recull i pro­cessa infor­mació de vari­a­bles com ara la tem­pe­ra­tura, el vent, l’índex de radi­ació, la humi­tat del sub­sol, etc. I a més adver­teix el pro­duc­tor d’ame­na­ces de fongs, gela­des o altres aler­tes que deci­deixi el cli­ent.

El dis­po­si­tiu envia les dades a una pla­ta­forma (un procés espe­ci­al­ment com­plex) i en treu gràfiques i infor­mació per aju­dar a opti­mit­zar recur­sos com ara l’aigua i el fer­ti­lit­zant. “Pot gene­rar un estalvi de més d’un 30% en recur­sos hídrics. A més, millora per sobre d’un 10% la ren­di­bi­li­tat del cul­tiu”, asse­gura Caba­nas. Rebre una alerta quan els camps es tro­ben a una tem­pe­ra­tura pro­pera a la gelada és a més un valor intan­gi­ble que pot sal­var una collita, si s’actua, o per­dre-la sen­cera.

Jus­ta­ment per evi­tar les inclemències que suposa depen­dre d’altres, els matei­xos fun­da­dors de the­Blu­e­Dots han desen­vo­lu­pat el dis­po­si­tiu: el mateix Caba­nas junt amb Adrián Gastón i Roger de Moreta. Un d’ells, matemàtic; l’altre, engi­nyer de pro­gra­mari, i Caba­nas, que, tot i que és finan­cer, també ha con­tribuït en l’apar­tat electrònic. “La nos­tra aspi­ració és demo­cra­tit­zar la digi­ta­lit­zació en el sec­tor de l’agri­cul­tura”, refle­xi­ona Edu­ard Caba­nas. Des de fa tres anys estan con­re­ant el procés de dis­seny i desen­vo­lu­pa­ment del dis­po­si­tiu, i espe­ren començar a reco­llir fruits a par­tir del gener, que és quan s’ini­ciarà la seva comer­ci­a­lit­zació.

Tot i que el desen­vo­lu­pa­ment del dis­po­si­tiu i el seu pro­gra­mari ha cen­trat els esforços de the­Blu­e­Dots, el seu model de negoci no és ven­dre apa­rells sinó cen­trar-se en el ser­vei de gestió de les dades que ofe­rei­xen als pro­duc­tors agrícoles a mida. “No volem ser uns sim­ples cons­truc­tors de dis­po­si­tius, de fet, aquests, els cedim al cli­ent, volem apor­tar conei­xe­ment”, diu.

the­Blu­e­Dots és a més una empresa emer­gent amb men­ta­li­tat glo­bal. “A més a més, el mer­cat local en ter­mes de tec­ni­fi­cació del camp encara va uns anys endar­re­rit, i això és una opor­tu­ni­tat però també ens obliga a bus­car altres des­ti­na­ci­ons més ober­tes a les noves tec­no­lo­gies per poder començar a ven­dre ja”, explica.

De moment han finançat el pro­jecte amb capi­tal propi i mol­tes hores de dedi­cació. Des de juliol reben, a més, el suport d’IQS Tech Fac­tory, la pri­mera acce­le­ra­dora d’empre­ses emer­gents indus­tri­als.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.