Política

El govern espanyol apuja les pensions per sobre de l’IPC sense derogar la reforma del PP

També s’ha aprovat mantenir les subvencions actuals a les renovables fins al 2031 per evitar noves demandes

El Govern ha aprovat aquest divendres una pujada de les pensions per sobre de la inflació prevista en 2019, de l’1,6% general i del 3% per a les mínimes i no contributives, però finalment no ha derogat el mecanisme de revaloració anual impost pel PP en la seva reforma de les pensions de 2013.

“Avui es posa fi al període de minvament de poder adquisitiu de les pensions”, ha dit el president, Pedro Sánchez, que ha assumit la pujada de les pensions per a 2019 ja compromesa en els Pressupostos de 2018 com a conseqüència del pacte entre el Govern del PP i el PNB.

A pesar que l’esborrany del decret llei suprimia aquesta fórmula i establia un nou mecanisme de revaloració, en el text aprovat avui en Consell de Ministres es disposa que no s’apliqui la normativa vigent per la qual entre 2014 i 2017 la pujada de les pensions va ser del 0,25%.

La norma recull la voluntat del Govern de dissenyar en els sis primers mesos de 2019 un mecanisme de revaloració, en el marc del diàleg social i d’acord amb les recomanacions del Pacte de Toledo, que garanteixi el poder adquisitiu de les pensions preservant la sostenibilitat del sistema.

Sánchez ha assegurat que la pujada de 2019 tindrà un cost de 2.591 milions d’euros a repartir entre 10,3 milions de pensionistes.

El consell de ministres també ha ampliat l’inici del termini de prescripció dels delictes sexuals més greus contra menors des dels 18 anys actuals fins que la víctima compleixi 30 i perseguirà qualsevol forma de violència contra els nens, com el maltractament físic i emocional, incloent-hi els càstigs físics o el tracte negligent.

L’executiu també ha aprovat rebaixar l’IVA del 21 al 10% als serveis prestats per intèrprets, artistes, directors o tècnics que siguin persones físiques, als productors i organitzadors d’obres i espectacles culturals. Aquesta “és una reivindicació que es plantejava des del 2012 quan el PP el va apujar, així que tornem a la situació del 2012” ha explicat el ministre de Cultura, José Guirao.

D’altra banda, el govern ha acordat oferir als titulars d’instal·lacions de renovables afectades per la retallada del PP a la seva retribució mantenir-los fins a 2031 la que està ara vigent, del 7,503%, per a evitar noves reclamacions davant tribunals i corts arbitrals. Segons va explicar l’agost passat la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, les reclamacions contra Espanya davant instàncies internacionals d’arbitratge per les retallades de primes a les renovables superen els 8.000 milions d’euros.

El Govern també ha aprovat passar del 36 al 40% el recàrrec sobre la quota empresarial per als contractes de durada igual o inferior a cinc dies. Amb aquesta mesura es volen millorar els ingressos de la Seguretat Social dins del decret llei de mesures urgents en matèria social, laboral i d’ocupació que ha ratificat avui el Consell de Ministres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.