Eines

Legislar per lluitar contra la cultura d’usar i llençar

La Fundació Rezero, arran del seu estudi sobre la situació dels residus, demana una nova llei que penalitzi els elements que no són reutilitzables

La nova llei hauria de tendir a prohibir vendre productes d’un sol ús

Sem­bla urgent l’evo­lució en la norma sobre resi­dus si volem superar aquesta època d’usar i llençar, en què cada ciu­tadà genera de mit­jana 509 qui­los de resi­dus l’any, 300 dels quals van al con­te­ni­dor de la resta, segons informa l’estudi Cata­lu­nya cap al Residu Zero. Situ­ació actual i indi­ca­dors de tran­sició, que ela­bora la Fun­dació Rezero.

Durant els dar­rers qua­tre anys, l’aug­ment dels resi­dus és ben palès: si el 2013 ens situàvem a Cata­lu­nya en la franja de les 3.500.000 tones, el 2017 ja érem a les 3.849.168. En aquests anys, el PIB català va pas­sar dels 200.000 mili­ons d’euros als 234.651 mili­ons, així que, com diu Elena Díez, direc­tora exe­cu­tiva de Rezero: “Som lluny del des­a­co­bla­ment entre PIB i gene­ració de resi­dus, quan s’incre­menta la riquesa, tor­nem a tenir més resi­dus.”

Així doncs, cal refor­mu­lar les regles del joc, com demana Rosa García, direc­tora gene­ral de Rezero: “Hem de dei­xar de res­pon­sa­bi­lit­zar la ciu­ta­da­nia i que cada sec­tor assu­meixi la seva res­pon­sa­bi­li­tat. Una nova llei cata­lana de resi­dus aju­da­ria a fer-hi front, seguint les pet­ges que ha dei­xat la nova llei balear de resi­dus i el marc nor­ma­tiu euro­peu con­tra la con­ta­mi­nació de plàstics.”

La pro­posta legis­la­tiva de Rezero demana una regu­lació sobre la dis­tri­bució d’ele­ments d’un sol ús que “s’enca­mini cap a la seva pro­hi­bició”, tot pas­sant per pena­lit­zar-los fis­cal­ment, si pre­sen­ten alter­na­ti­ves reu­ti­lit­za­bles. Per “posar fre al sobrem­pa­que­tat”, cal­dria pro­hi­bir deter­mi­nats ele­ments d’enva­sat i esta­blir gravàmens sobre els mate­ri­als en funció del seu impacte ambi­en­tal. També con­vin­dria “faci­li­tar la venda de pro­duc­tes a gra­nel” amb un marc legal ad hoc, sem­pre en har­mo­nia amb els reque­ri­ments de segu­re­tat ali­mentària. Un altre eix de la pro­posa és gene­ra­lit­zar el sis­tema de dipòsit, devo­lució i retorn (SDDR) per a deter­mi­nats enva­sos de begu­des, i esten­dre’ls a altres mate­ri­als que poden ser reu­ti­lit­zats, amb con­te­ni­dors de recu­pe­ra­bi­li­tat. Un altra mesura seria implan­tar sis­te­mes de boni­fi­cació econòmica per pro­moure les tas­ques de repa­ració i reu­ti­lit­zació i per als comerços que redu­ei­xen o eli­mi­nen els enva­sos d’un sol ús.

Els res­pon­sa­bles de l’estudi lamen­ten que, men­tre que d’una banda tro­bem al mer­cat més i més pro­duc­tes d’usar i llençar sense que se’n pena­litzi el seu impacte, de l’altra no es fomen­ten els pro­duc­tes reu­ti­lit­za­bles, com­pos­ta­bles o reci­cla­bles. Com diu Elena Díez: “És impres­si­o­nant com en el segle XXI encara per­me­tem la intro­ducció al mer­cat de pro­duc­tes com les càpsu­les de cafè o els bol­quers d’un sol ús, que ni són reu­ti­lit­za­bles, ni com­pos­ta­bles ni es reci­clen.”

Una mos­tra que anem cap enrere la dona l’evo­lució de la quota d’enva­sos reu­ti­lit­za­bles: el 2017 només va ser del 16% -molt con­cen­trat al sec­tor de la res­tau­ració- després d’una cai­guda del 42% res­pecte al valor de l’any 2000. En frac­ci­ons amb poten­cial per reu­ti­lit­zar, com la roba, els apa­rells elèctrics i electrònics o els volu­mi­no­sos els resul­tats tam­poc no són enco­rat­ja­dors: en la roba no s’arriba al 40%; en apa­rells elèctrics i electrònics, al 7%, i en volu­mi­no­sos, al 3%.

Pel que fa a la reco­llida selec­tiva, el to és de clar estan­ca­ment, ja que del 2010 ençà Cata­lu­nya no es pot enlai­rar del 35-37%, amb un quan­ti­tat de rebuig cons­tant de 300 qui­los per habi­tant i any. En orgànica, s’observa un estan­ca­ment en la reco­llida, des del 2012 ençà, i en la fracció resta, només el 29% del que va a plan­tes de trac­ta­ment es recu­pera. Els autors de l’estudi avi­sen que cal replan­te­jar els sis­te­mes de reco­llida, ja que el 75% de la població viu en muni­ci­pis en què la selec­tiva està a nivells infe­ri­ors al 40%.

L’estudi marca la línia a seguir en les polítiques muni­ci­pals de gestió pre­ven­tiva quan asse­nyala que els muni­ci­pis on la reco­llida selec­tiva depassa el 60% han apos­tat per, com diu Rosa García, “sis­te­mes que per­me­ten indi­vi­du­a­lit­zar la reco­llida de resi­dus, com el porta a porta, el paga­ment per gene­ració o el tan­ca­ment del con­te­ni­dor”.

El consum conscient progressa

Encara incipients però, si més no, tangibles, les alternatives de consum conscient continuen creixent a Catalunya. Segons l’estudi de Rezero, l’any 2016, les vendes de productes de comerç just a Catalunya van fregar els dotze milions d’euros, amb una multiplicació per quatre del volum de negoci en quinze anys, amb un creixement del 10% anual. Cal destacar que el consum de productes alimentaris s’ha multiplicat per deu des del 2000, fins assolir els 11,1 milions d’euros el 2016. Així mateix, la producció ecològica certificada ha multiplicat per dotze el volum de facturació en els darrers onze anys. El creixement ha estat exponencial durant el període 2012-2016, tot multiplicant-se per tres la facturació a Catalunya, fins als 184 milions d’euros.

També ha anat a l’alça l’evolució de les empreses que venen productes amb segell ecològic. Ara hi ha 80 empreses que disposen d’etiqueta ecològica, 73 més que l’any 2005. Tanmateix,es registra una davallada en empreses amb distintiu de qualitat ambiental, amb un cens de 1.014, quan el 2011 havien assolit un sostre de 1.600.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.