Eines

Legislar per lluitar contra la cultura d’usar i llençar

La Fundació Rezero, arran del seu estudi sobre la situació dels residus, demana una nova llei que penalitzi els elements que no són reutilitzables

La nova llei hauria de tendir a prohibir vendre productes d’un sol ús

Sembla urgent l’evolució en la norma sobre residus si volem superar aquesta època d’usar i llençar, en què cada ciutadà genera de mitjana 509 quilos de residus l’any, 300 dels quals van al contenidor de la resta, segons informa l’estudi Catalunya cap al Residu Zero. Situació actual i indicadors de transició, que elabora la Fundació Rezero.

Durant els darrers quatre anys, l’augment dels residus és ben palès: si el 2013 ens situàvem a Catalunya en la franja de les 3.500.000 tones, el 2017 ja érem a les 3.849.168. En aquests anys, el PIB català va passar dels 200.000 milions d’euros als 234.651 milions, així que, com diu Elena Díez, directora executiva de Rezero: “Som lluny del desacoblament entre PIB i generació de residus, quan s’incrementa la riquesa, tornem a tenir més residus.”

Així doncs, cal reformular les regles del joc, com demana Rosa García, directora general de Rezero: “Hem de deixar de responsabilitzar la ciutadania i que cada sector assumeixi la seva responsabilitat. Una nova llei catalana de residus ajudaria a fer-hi front, seguint les petges que ha deixat la nova llei balear de residus i el marc normatiu europeu contra la contaminació de plàstics.”

La proposta legislativa de Rezero demana una regulació sobre la distribució d’elements d’un sol ús que “s’encamini cap a la seva prohibició”, tot passant per penalitzar-los fiscalment, si presenten alternatives reutilitzables. Per “posar fre al sobrempaquetat”, caldria prohibir determinats elements d’envasat i establir gravàmens sobre els materials en funció del seu impacte ambiental. També convindria “facilitar la venda de productes a granel” amb un marc legal ad hoc, sempre en harmonia amb els requeriments de seguretat alimentària. Un altre eix de la proposa és generalitzar el sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per a determinats envasos de begudes, i estendre’ls a altres materials que poden ser reutilitzats, amb contenidors de recuperabilitat. Un altra mesura seria implantar sistemes de bonificació econòmica per promoure les tasques de reparació i reutilització i per als comerços que redueixen o eliminen els envasos d’un sol ús.

Els responsables de l’estudi lamenten que, mentre que d’una banda trobem al mercat més i més productes d’usar i llençar sense que se’n penalitzi el seu impacte, de l’altra no es fomenten els productes reutilitzables, compostables o reciclables. Com diu Elena Díez: “És impressionant com en el segle XXI encara permetem la introducció al mercat de productes com les càpsules de cafè o els bolquers d’un sol ús, que ni són reutilitzables, ni compostables ni es reciclen.”

Una mostra que anem cap enrere la dona l’evolució de la quota d’envasos reutilitzables: el 2017 només va ser del 16% -molt concentrat al sector de la restauració- després d’una caiguda del 42% respecte al valor de l’any 2000. En fraccions amb potencial per reutilitzar, com la roba, els aparells elèctrics i electrònics o els voluminosos els resultats tampoc no són encoratjadors: en la roba no s’arriba al 40%; en aparells elèctrics i electrònics, al 7%, i en voluminosos, al 3%.

Pel que fa a la recollida selectiva, el to és de clar estancament, ja que del 2010 ençà Catalunya no es pot enlairar del 35-37%, amb un quantitat de rebuig constant de 300 quilos per habitant i any. En orgànica, s’observa un estancament en la recollida, des del 2012 ençà, i en la fracció resta, només el 29% del que va a plantes de tractament es recupera. Els autors de l’estudi avisen que cal replantejar els sistemes de recollida, ja que el 75% de la població viu en municipis en què la selectiva està a nivells inferiors al 40%.

L’estudi marca la línia a seguir en les polítiques municipals de gestió preventiva quan assenyala que els municipis on la recollida selectiva depassa el 60% han apostat per, com diu Rosa García, “sistemes que permeten individualitzar la recollida de residus, com el porta a porta, el pagament per generació o el tancament del contenidor”.

El consum conscient progressa

Encara incipients però, si més no, tangibles, les alternatives de consum conscient continuen creixent a Catalunya. Segons l’estudi de Rezero, l’any 2016, les vendes de productes de comerç just a Catalunya van fregar els dotze milions d’euros, amb una multiplicació per quatre del volum de negoci en quinze anys, amb un creixement del 10% anual. Cal destacar que el consum de productes alimentaris s’ha multiplicat per deu des del 2000, fins assolir els 11,1 milions d’euros el 2016. Així mateix, la producció ecològica certificada ha multiplicat per dotze el volum de facturació en els darrers onze anys. El creixement ha estat exponencial durant el període 2012-2016, tot multiplicant-se per tres la facturació a Catalunya, fins als 184 milions d’euros.

També ha anat a l’alça l’evolució de les empreses que venen productes amb segell ecològic. Ara hi ha 80 empreses que disposen d’etiqueta ecològica, 73 més que l’any 2005. Tanmateix,es registra una davallada en empreses amb distintiu de qualitat ambiental, amb un cens de 1.014, quan el 2011 havien assolit un sostre de 1.600.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.