Opinió

La solidaritat interterritorial

És per aquesta realitat que considerem que la solidaritat interterritorial també ha d’incloure, a més de la riquesa territorial, el factor cost de la vida

Soci­al­ment, l’incre­ment del salari mínim inter­pro­fes­si­o­nal (SMI) ha estat una bona notícia. Hi ha empre­sa­ris i eco­no­mis­tes que ho qüesti­o­nen, ja que afir­men que el major cost sala­rial no afa­vo­rirà la cre­ació de nous llocs de tre­ball, però, cer­ta­ment, si hi ha opor­tu­ni­tats econòmiques aquest dife­ren­cial per per­sona no ha de supo­sar un fre al crei­xe­ment. El salari mínim és un indi­ca­dor de dig­ni­tat, i el vigent, fins fa poc, mos­trava poca sen­si­bi­li­tat envers les per­so­nes. Espe­rem els resul­tats del nou SMI amb opti­misme. Con­fiem que els gover­nants tin­dran ara l’habi­li­tat de resol­dre petits efec­tes col·late­rals d’aquest incre­ment, com la sos­te­ni­bi­li­tat dels cen­tres espe­ci­als de tre­ball, que ocu­pen les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tats i difi­cul­tats d’inte­gració labo­ral amb fei­nes poc via­bles econòmica­ment. Per a ells, el petit dife­ren­cial agre­gat pot fer invi­a­bles les acti­vi­tats econòmiques que rea­lit­zem, per la qual cosa és impres­cin­di­ble un petit incre­ment de les mesu­res de suport, que la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya ha dit que ator­garà.

Dar­re­ra­ment, hem lle­git arti­cles de Miquel Puig i d’altres eco­no­mis­tes experts arran de l’incre­ment de l’SMI, en el sen­tit que pot­ser seria con­ve­ni­ent ter­ri­to­ri­a­lit­zar-lo en funció del cost de la vida en les dife­rents regi­ons. S’ha expli­cat les diferències entre els diver­sos estats i ciu­tats dels Estats Units, on actu­al­ment ja es fa així. Se sug­ge­reix un salari mínim de ciu­tat, pre­ci­sa­ment perquè és obvi que a l’urbs el cost de la vida és major, des de l’habi­tatge fins a altres des­pe­ses ordinàries. Cal fer un esforç per expli­car aquesta rea­li­tat a la soci­e­tat, no només pen­sant en els 900 euros per a tot­hom, sinó també perquè s’enten­gui que el pobre ho és més en entorns amb un ele­vat cost de la vida. Cal evi­tar demagògies i fer veure els cos­tos mínims neces­sa­ris per poder viure, òbvi­a­ment, amb la riquesa del lloc.

Quan es parla de la lògica soli­da­ri­tat inter­ter­ri­to­rial també s’ha de tenir pre­sent, a par­tir del PIB per habi­tant o dels indi­ca­dors que es con­si­deri, que és més car mal­viure a Bar­ce­lona que en un poble de Cas­te­lla-la Manxa o del Pallars. En relació amb l’habi­tatge, per exem­ple, és molt més fàcil que­dar-se’n sense, si no es tenen diners, a la ciu­tat –on els llo­guers són ele­vats i no de pro­pi­e­tat– que en zones rurals. El preu de la barra de pa, i fins i tot la soli­da­ri­tat entre veïns, no és equi­va­lent quan un viu anònim i, pot­ser, està més degra­dat en zones urba­nes que en pobla­ci­ons rurals. També entre els febles exis­tei­xen les diferències que, a un altre nivell, viuen deter­mi­nats fun­ci­o­na­ris públics espa­nyols (poli­cies, jut­ges...), remu­ne­rats per igual tot i tre­ba­llar en comu­ni­tats autònomes dife­rents. Quan­tes vega­des s’han dema­nat com­ple­ments sala­ri­als per poder viure a Bar­ce­lona o en altres ciu­tats, perquè fun­ci­o­na­ris de tot l’Estat no arri­ben a un mínim de dig­ni­tat cobrant el mateix que si estan des­ti­nats a zones rurals? És per aquesta rea­li­tat que con­si­de­rem que la soli­da­ri­tat inter­ter­ri­to­rial també ha d’incloure, a més de la riquesa ter­ri­to­rial, el fac­tor cost de la vida. La falta d’equi­tat no es dona només entre comu­ni­tats autònomes o ciu­tats, sinó també entre les per­so­nes quan la legis­lació i els cri­te­ris es volen fer homo­ge­nis en països grans i desi­guals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.