Opinió

Política científica, una gran desconeguda

Una política enfocada a la societat del coneixement hauria d’aconseguir situar en els principals llocs de responsabilitat política i tècnica un nombre de persones del màxim nivell acadèmic: doctors. És normal que la majoria dels polítics i tècnics no siguin experts en ciència, per això requereixen assessors experts per disposar d’informació científica adequada

La política científica és un con­cepte polític que no té el sen­tit que tenia abans. La podríem defi­nir com la pla­ni­fi­cació científica al ser­vei dels grans objec­tius de govern. Tot i això, la política científica no ha figu­rat explícita­ment gai­rebé mai en els pro­gra­mes elec­to­rals i menys encara en les acci­ons de govern.

Un dels grans pro­ble­mes de la política científica és que la majo­ria dels pro­gra­mes o acci­ons no pro­por­ci­o­nen resul­tats fins al cap d’anys, gai­rebé sem­pre en períodes més llargs que el d’una legis­la­tura. Això fa que la majo­ria dels polítics, àvids de vots, rele­guin la política científica dar­rere d’altres polítiques més apa­rents a curt ter­mini i sovint efímeres.

Els resul­tats elec­to­rals mai no depe­nen de la pla­ni­fi­cació estratègica. Acci­ons mediàtiques a prop d’unes elec­ci­ons tenen més pes que no la pla­ni­fi­cació a llarg ter­mini. Una aula ben dotada és una pro­mesa elec­to­ral que té més interès que no un pro­grama de for­mació del pro­fes­so­rat. Millor l’aula bonica que el pro­fes­sor ben for­mat? Es valora més l’apa­rença que el conei­xe­ment. Més els insults que els resul­tats.

No es fàcil desen­vo­lu­par pro­jec­tes a llarg ter­mini. Només seran pos­si­bles si qui ha de pren­dre la decisió final forma part de la mino­ria que creu que qui vol el bé del país està obli­gat a pla­ni­fi­car. El que és evi­dent és que serà difícil fer-ho amb el des­co­nei­xe­ment com­plet de les eines necessàries. És un cer­cle viciós que afecta alguns països entre els quals, malau­ra­da­ment, ens tro­bem.

Un pro­blema d’alguns governs, que no de la política científica, és fer sec­tors o com­par­ti­ments, de més o menys nivell jeràrquic, per diri­gir la política científica. Avui les coses han de ser com­ple­ta­ment dife­rents. El punt fona­men­tal és situar l’eco­no­mia del conei­xe­ment en la pri­o­ri­tat del nucli dur del govern perquè en la implan­tació de polítiques en els dife­rents àmbits de decisió es tin­gui sem­pre en compte que estem en la soci­e­tat del conei­xe­ment.

L’ús de la política científica hau­ria de con­sis­tir a fer les acci­ons necessàries per con­ver­tir el conei­xe­ment en un fac­tor de pro­ducció, però no només això, sinó acon­se­guir que els ciu­ta­dans incor­po­rin entre els seus objec­tius dotar-se de les eines per a la soci­e­tat del conei­xe­ment. És el que han fet, des de fa molt, els països líders en inno­vació.

L’ús que es fa del con­cepte de política científica sovint és obso­let. Sem­bla que tot sigui donar un suport econòmic, més o menys intens depe­nent del pres­su­post, a la ciència i a la recerca científica. La rea­li­tat és que fallen a l’hora d’inte­grar-la en els grans objec­tius de trans­for­mació soci­o­e­conòmica.

Aquesta manera de fer política té un pro­blema evi­dent: els alts i bai­xos pres­su­pos­ta­ris. Un pres­su­post sovint insu­fi­ci­ent i a més empit­jo­rat per una manca d’exe­cució. Amb tot, aquest no és el prin­ci­pal dels pro­ble­mes. Ho és la inca­pa­ci­tat del gover­nant d’enten­dre que les reta­lla­des que afec­ten el prin­ci­pal fac­tor de pro­ducció, el conei­xe­ment, són una hipo­teca molt gran per al futur.

La for­mació.

Posant una altra vegada un exem­ple docent, endar­re­rir la cons­trucció d’una aula tres anys té menys con­seqüències que endar­re­rir tres anys l’actu­a­lit­zació dels conei­xe­ments dels for­ma­dors. La manca de l’aula crearà inco­mo­di­tats, la manca de for­mació del pro­fes­so­rat tindrà con­seqüències irre­ver­si­bles.

Una política enfo­cada en la soci­e­tat del conei­xe­ment hau­ria d’acon­se­guir situar en els prin­ci­pals llocs de res­pon­sa­bi­li­tat política i tècnica un nom­bre de per­so­nes del màxim nivell acadèmic: doc­tors. És nor­mal que la majo­ria dels polítics i tècnics no siguin experts en ciència, per això reque­rei­xen asses­sors experts per dis­po­sar d’infor­mació científica ade­quada sobre els dife­rents aspec­tes de la seva acció de govern. La presència de doc­tors mini­mitza el dèficit de cri­teri, però no exclou la neces­si­tat d’experts.

L’abandó de la for­mació científica dels que han de for­mar els petits és para­digmàtica. Seria molt neces­sari que tots els que ens dedi­quem a la for­mació, en dife­rents nivells, fóssim ava­lu­ats sobre la nos­tra capa­ci­tat for­ma­tiva. No defujo la part que em pugui tocar, quant a ino­cu­lar bé el pen­sa­ment científic en els meus alum­nes, però la res­pon­sa­bi­li­tat dels que han de fer esti­mar el conei­xe­ment als més joves és encara molt més ele­vada. La política científica és també la for­mació infan­til.

En aquest període elec­to­ral, escol­tar els que es pre­sen­ten ens aboca al pes­si­misme.

El pressupost

El pressupost públic de l’administració general de l’Estat per a R+D+I el 2017 va ser de 4.635 milions d’euros. La inversió només va ser de 1.376 milions d’euros, una taxa d’execució del 29,7%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.