Opinió

L’educació no és un ascensor social?

L’informe indica que únicament un 10,6% dels estudiants que cursen els graus i un 11,3% dels que cursen els màsters pertanyen a classe social baixa. Per la seva banda, els de classe social alta són el 55% i el 58%, respectivament. Una de les coses que he llegit sobre l’informe és que l’ascensor social no funciona, i també que a Catalunya la universitat segrega per classes socials

Fa uns dies, Via Uni­ver­sitària, de la Xarxa Vives, va fer públic l’estudi Accés, con­di­ci­ons d’apre­nen­tatge, expec­ta­ti­ves i retorns dels estu­dis uni­ver­si­ta­ris (2017-2019). L’estudi es va fer a través d’una enquesta a una mos­tra de més de 41.000 estu­di­ants de vint uni­ver­si­tats de Cata­lu­nya, les Illes Bale­ars, el País Valencià i Andorra. Aquest estudi és molt més ampli, el doble, del pre­sen­tat el 2016 per la Fun­dació Bofill.

Una de les con­clu­si­ons de l’informe que més ha trans­cen­dit a través dels mit­jans de comu­ni­cació és que les uni­ver­si­tats estan lluny de l’equi­tat. L’informe indica que única­ment un 10,6% dels estu­di­ants que cur­sen els graus i un 11,3% dels que cur­sen els màsters per­ta­nyen a classe social baixa. Per la seva banda, els de classe social alta són el 55% i el 58%, res­pec­ti­va­ment. Una de les coses que he lle­git sobre l’informe és que l’ascen­sor social no fun­ci­ona, i també que a Cata­lu­nya la uni­ver­si­tat segrega per clas­ses soci­als. Aques­tes afir­ma­ci­ons són lleu­ge­re­ses periodísti­ques.

És cert que l’estudi posa de mani­fest que hi ha una pro­porció baixa d’estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris de per­fil social baix i fills d’estran­gers. Una de les con­si­de­ra­ci­ons que fan els autors és que les admi­nis­tra­ci­ons res­pon­sa­bles de l’ense­nya­ment uni­ver­si­tari escas­sa­ment finan­cen els cos­tos asso­ci­ats als estu­dis uni­ver­si­ta­ris, que no són tant els preus de les matrícules, sinó el cost d’opor­tu­ni­tat. L’aug­ment de l’accés de les clas­ses econòmica­ment més febles no el solu­ci­o­na­rien uns preus bai­xos de les matrícules, sinó les beques salari.

Aquest estudi té un gran interès a conèixer les carac­terísti­ques dels estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris i la falta d’equi­tat pel que fa a l’accés, però no crec que se’n pugui con­cloure que la causa siguin les polítiques públi­ques en el camp de l’ense­nya­ment supe­rior. Amb això no vull dir que no cre­gui que cal un replan­te­ja­ment de la política de preus públics, de les matrícules, dels ajuts a l’estudi i de les beques, que hau­rien de ser beques salari equi­va­lents al cost d’opor­tu­ni­tat, és a dir als ingres­sos que els estu­di­ants obtin­drien si en comp­tes d’estu­diar tre­ba­lles­sin.

Segu­ra­ment l’existència de beques salari faria que els resul­tats de l’estudi fos­sin lleu­ge­ra­ment millors. Dic lleu­ge­ra­ment i ho escric sense tenir dades a la mà, però crec que no m’equi­voco si dic que la selecció no es pro­du­eix en l’accés a la uni­ver­si­tat, sinó anys abans. Em falta poder veure una foto­gra­fia com­pleta del per­fil soci­o­e­conòmic dels estu­di­ants de tots els nivells, que mos­tri les carac­terísti­ques dels estu­di­ants que comen­cen i aca­ben el grau, els que comen­cen i aca­ben el màster, els que comen­cen i aca­ben el bat­xi­lle­rat i els que aca­ben l’ESO. També cal­dria incloure els cicles for­ma­tius de grau mitjà i supe­rior. Una des­cripció com­pleta del destí dels joves en funció dels seus per­fils soci­als.

La taxa d’aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur a Cata­lu­nya segueix sent més alta que la mit­jana euro­pea. Un 17,8% a Cata­lu­nya, molt més alta que la mit­jana euro­pea. Aquesta taxa d’aban­do­na­ment cor­res­pon, prin­ci­pal­ment, als joves de classe social baixa, nivells d’estudi fami­liar baix i als estran­gers. Resul­tats que es cor­re­la­ci­o­nen per­fec­ta­ment amb els que s’extre­uen d’ana­lit­zar els per­fil dels estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris.

Taxa d’aban­do­na­ment.

Tot i l’aban­do­na­ment durant el bat­xi­lle­rat, sem­bla que la taxa d’aban­do­na­ment al final de l’ESO és la que con­di­ci­ona més els resul­tats que s’obser­ven en el per­fil dels uni­ver­si­ta­ris. Seria neces­sari, doncs, fer més atrac­tiva la con­tinuïtat amb el bat­xi­lle­rat i els cicles for­ma­tius, i fer que els alum­nes de bat­xi­lle­rat veies­sin la for­mació uni­ver­sitària com una inversió que el futur els com­pen­sa­ria. Això no passa o no passa prou en deter­mi­nats entorns soci­als. Cal dir que els sous tan bai­xos que paguen les empre­ses als gra­du­ats uni­ver­si­ta­ris con­tri­bu­ei­xen bas­tant a aquest com­por­ta­ment.

És molt difícil que els joves que aca­ben l’ESO –entre 16 i 18 anys en funció del ren­di­ment– en deter­mi­nats entorns soci­o­e­conòmics tin­guin exces­siu interès a con­ti­nuar estu­di­ant. La per­cepció cost-bene­fici no els incen­tiva en abso­lut.

Per can­viar això tenim dues palan­ques. Una és cons­ci­en­ciar les clas­ses més afec­ta­des del bene­fici que a la llarga pro­duirà al jove pros­se­guir en els estu­dis. Això pot moti­var algu­nes famílies, però no crec que motivi els joves si tenen pers­pec­ti­ves d’obte­nir recur­sos a curt ter­mini que l’estudi no els donarà. La segona són les beques, el cost d’opor­tu­ni­tat. Les actu­als beques per a l’estudi són mise­ra­bles, una autèntica ver­go­nya.

Informació de rigor

Via Universitària és un programa que té com a objectiu generar informació rigorosa, objectiva i àmplia sobre les condicions de vida i les formes de vinculació amb l’estudi de la població estudiantil universitària. A partir d’enquestes, el programa vol crear una àmplia i rigorosa base de coneixement que aporti informació rellevant sobre la vida universitària al territori de la Xarxa Vives d’Universitats per orientar les propostes de millora en les polítiques universitàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.