Catalunya recuperar el PIB per habitant previ a la crisi
Pere Aragonès insisteix en demanar flexibilitat pressupostària a l’Estat per reduir la desigualtat
Catalunya va recuperar el 2018 el Producte Interior Brut (PIB) per habitant previ a la crisi econòmica, que es va situar en 32.000 euros per càpita. “És el primer any que tornem a estar en nivells precrisi”, ha destacat aquest dijous al matí la directora general d’Anàlisi Econòmica, Marta Curto, durant la presentació de l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2018. El PIB anterior a la recessió econòmica ja es va recuperar el 2016.
El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha afirmat que “la fotografia macroeconòmica de Catalunya és molt bona” i ha recordat que el PIB va créixer un 2,6% l’any passat. Tanmateix, Aragonès ha remarcat que el creixement sense benestar social “no serveix” i ha dit que cal actuar per reduir la desigualtat amb una “agenda catalana per a la prosperitat”. Per això, el titular d’Economia ha insistit en demanar més “flexibilitat” pressupostària a l’Estat.
Aragonès ha criticat que les exigències de compliment dels objectius de dèficit no estan ajustades a les responsabilitats que té cada administració amb l’Estat del Benestar i ha recordat que la Generalitat té competències en salut, ensenyament i la protecció social. El vicepresident ha dit que el Govern “esgotarà tot el marge de maniobra que té” i ha reclamat actuar amb “tota la llibertat”.
Aragonès ha reivindicat que la Generalitat ha estat “responsable” en la gestió i ho ha fet millor que l’administració estatal, ja que el 2018 va complir tant els objectius de dèficit com de deute i despesa per primer cop. El conseller ha criticat que l’Estat ha continuat amb “l’ofec financer” a la Generalitat i amb “deslleialtat”.
L’informe de la Generalitat preveu que el PIB català seguirà creixent per sobre del 2% el 2019 però en menor mesura que el 2018, en línia amb la “moderació” de les economies de l’entorn però ha afirmat que l’economia està en una fase més “madura” i “sostinguda”. També destaca que les exportacions catalanes continuen a l’alça així com la demanda interna.
La part més negativa és la laboral. “És l’àmbit on possiblement més reptes tenim”, ha dit Curto, que ha dit que la taxa de temporalitat en l’ocupació va augmentar fins a un 21,9% el 2018. A més, la taxa de risc de pobresa en el treball va arribar al seu màxim des del 2013, amb un 14,4%. “No podrem combatre una propera crisi econòmica, esperem molt llunyana en el temps, amb devaluacions salarials”, ha advertit Aragonès.