Gran angular

La retirada dels inversors frena l’increment dels preus dels pisos a Barcelona

El percentatge de compres d’habitatges de segona mà efectuades per inversors a Barcelona ha passat de representar el 39,3% de les operacions el 2016 al 23,8% en l’actualitat. Aquesta retirada seria una de les causes de l’estancament dels preus a la ciutat, que han crescut d’un 1,37% en el primer semestre d’aquest any respecte al mateix període del 2018, segons l’Informe sobre el mercat de l’habitatge de Tecnocasa i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que s’ha presentat avui. A l’estat la mitjana és del 7,5%.

L’escalada que havia experimentat el preu del metre quadrat els darrers anys ha situat el preu mig en nivells similars als del 2009; “Però encara no hem arribat als d’abans de la crisi ni crec que els arribem a assolir mai”, ha dit Lázaro Cubero, director d’anàlisi de Tecnocasa. En tot cas, aquests preus de compra i el fet que les rendes del lloguer ja fa mesos que han tocat sostre, han deixat sense marge els inversors que s’estan desplaçant a altres localitats de l’entorn. A L’Hospitalet, per exemple, el preu del metre quadrat ha crescut un 9,35% el primer semestre. Aquí el 36% de les operacions és per invertir.

José García-Montalvo, catedràtic d’economia de la UPF i coordinador de l’Informe, assegura que aquestes dades constaten un canvi en el mercat immobiliari: “La sortida de la crisi s’havia caracteritzat per una dicotomia en el mercat espanyol on només algunes ciutats com ara Barcelona i Madrid creixien molt i la resta estava aturat; ara els líders són els que s’estan endarrerint i el creixement s’està desplaçant a altres zones”.

Ara bé, ¿l’estancament podria portar a una caiguda de preus? Des de Tecnocasa no es descarta que pugui succeir en algunes zones de Barcelona on les operacions han caigut significativament. A Ciutat Vella l’any passat les compravendes van caure un 26,16% i a l’Eixample, un 19,55%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.