Un nou tractament alenteix la progressió del càncer de pròstata amb metastasi
El progrés de la malaltia es va retardar al voltant de quatre mesos
Segons un estudi que s’ha presentat al Congrés ESMO 2019, que acaba dimarts a Barcelona, un nou tractament hauria aconseguit alentir la progressió del càncer de pròstata metastàtic. Es tracta d’una teràpia oral dirigida a aquells tumors en els quals les cèl·lules tenen defectes en la reparació de l’ADN.
Segons aquest estudi, l’Olaparib s’ha mostrat eficaç a l’hora d’alentir la progressió del càncer i millorar la supervivència a llarg termini. La progressió de la malaltia es va retardar al voltant de quatre mesos quan l’Olaparib es comparava amb la teràpia hormonal. Les dades preliminars suggereixen una millora de la supervivència superior als tres mesos.
El càncer de pròstata és la forma més freqüent de càncer en homes. Cada any es diagnostiquen més d’1,2 milions de casos a tot el món, i la malaltia provoca més de 350.000 morts anuals.
En aquest estudi, els investigadors van comparar l’Olaparib, un medicament que bloqueja una proteïna necessària per a la reparació de l’ADN, amb les últimes formes de tractament hormonal. Tots els pacients tenien càncer de pròstata metastàtic resistents a hormonoteràpia i defectes clau en els gens de reparació de l’ADN.
En el primer grup la mitjana de supervivència lliure de progressió va ser de 7,39 mesos, enfront dels 3,55 amb tractament hormonal. Tot i que el nombre de defuncions no va ser suficient per obtenir un resultat concloent, les dades van mostrar que la supervivència global era de 18,5 mesos amb l’Olaparib i de 15,1 amb la teràpia convencional.
L’ús com a diana de les rutes de reparació de l’ADN en cèl·lules tumorals és una estratègia que ja es fa servir en el tractament de càncer de mama i el d’ovari en pacients amb alteracions en dos tipus de gens de reparació de l’ADN: BRCA1 i BRCA2.
Els efectes adversos van ser més freqüents amb l’Olaparib que amb el tractament hormonal. Es van interrompre el 16,4% dels tractaments per aquest motiu, el doble que amb la teràpia convencional.
El tractament del càncer de pròstata pot incloure cirurgia, radioteràpia, quimioteràpia o tractament hormonal. Les opcions terapèutiques són limitades si el càncer s’estén a altres parts de l’organisme i desenvolupa resistència a la teràpia hormonal.