Política

Els Franco demanen al TC que es pronunciï en 24 hores sobre l’exhumació

La família del dictador adverteix que en cas contrari recorrerà al Tribunal d’Estrasburg

La JEC rebutja una petició de Vox per aturar el trasllat de les restes cap a fora del Valle de los Caídos

La família de Francisco Franco ha sol·licitat al Tribunal Constitucional (TC) espanyol que es pronunciï en les properes 24 hores sobre les mesures que va sol·licitar per aturar l’exhumació del dictador. En cas contrari, adverteix que recorrerà al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg.

Així ho indiquen en un escrit presentat després que el govern espanyol ha notificat als familiars l’acord adoptat aquest divendres pel Consell de Ministres sobre el trasllat de les restes, al qual ha tingut accés l’agència Efe.

Els advocats dels Franco demanen al Constitucional que, “atenent a les raons d’extrema i notòria urgència que concorren en el present cas”, es pronunciï en 24 hores sobre les mesures cautelaríssimes que van sol·licitar en el recurs d’empara que van presentar al tribunal de garanties davant la resolució judicial del Suprem que permet al govern accedir a la basílica per a l’exhumació.

Segons el mateix escrit, l’objectiu de la petició és “que no esdevingui ineficaç la via interna utilitzada per a l’obtenció de la tutela cautelar sol·licitada”.

Així mateix, la representació legal de la família del dictador adverteix que, si no es respon dins d’aquest termini, entendran que “s’ha esgotat la via interna” i procediran “a sol·licitar la tutela cautelar davant el TEDH”.

Els franco van presentar dijous un recurs d’empara de 120 pàgines al TC en el que demanen la paralització del trasllat de les restes cap a fora de la basílica del Valle de los Caídos.

El Constitucional té previst decidir a principis de la setmana vinent si acorda o no la paralització.

La JEC tomba un intent de Vox d’impedir l’exhumació

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit aquest divendres rebutjar la sol·licitud que la formació ultradretana Vox ha presentat aquest divendres per la via d’urgència per suspendre l’acord del Consell de Ministres sobre l’exhumació de Francisco Franco.

Així consta en la resolució que la JEC ha acordat amb urgència, ja que així ho va presentar el proponent.

La Junta desestima el tràmit de la sol·licitud “per l’absència manifesta de fonament en relació amb les competències que legalment corresponen a la JEC”.

La Junta afegeix que “l’objecte de la mesura cautelar és una decisió del Consell de Ministres adoptada a dia d’avui” dins un procediment administratiu subjecte a “control jurisdiccional”.

En aquest sentit, recorda a Vox que “pot acudir” a instàncies judicials per “exercir les pretensions que estimi oportunes”.

El Tribunal Suprem ja va aixecar totes les traves i donar llum verd a l’exhumació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.