Gran angular

El sistema de pensions austríac afavoreix la mobilitat laboral

Un dels millors experts del sector desgrana a Barcelona tots els detalls de la motxilla austríaca

“Un sistema de pensions i d’indemnització per acomiadament com l’austríac afavoreix la mobilitat laboral”, ha explicat Christian Boehm, director general de APK, la principal caixa de pensions d’Àustria, al nombrós públic assistent a una xerrada organitzada per Foment del Treball Nacional sobre la “motxilla austríaca”. La jornada ha analitzat amb profunditat un sistema de pensions i indemnitzacions amb el qual es genera un compte d’estalvi individual, que acompanya al treballador durant tota la seva vida laboral,(d’aquí el nom de motxilla) independentment de l’empresa o l’organisme en el que treballi. De l’aportació a aquesta particular motxilla se n’ocupa l’empresa que varia entre un 0,75% i un 10% en el cas de pensions i d’un 1,53% en el règim d’indemnització per acomiadament.

Així que, el treballador pot rescatar el seu compte d’estalvi individual si és acomiadat o quan es jubili.

Boehm, considerat un dels millors coneixedors del model austríac, ha desgranat les avantatges del sistema entre les que ha destacat la mobilitat laboral, “tant per a l’empleat que no se sent obligat a continuar en una empresa per no perdre la indemnització acumulada, com per a l’empresa que no s’ha de descapitalitzar per a assumir acomiadaments dels empleats”, explicava l’expert, qui assegurava que per al teixit empresarial de dimensions més reduïdes, aquest sistema els permet adaptar-se als canvis sense generar tensions financeres.

El sistema que es va introduir l’any 2002, ha demostrat la seva solvència perquè a més dona plena cobertura tant per a autònoms com per a assalariats. “En el sistema anterior, hi havia treballadors com els del sector turisme que no acumulaven drets per a indemnitzacions o pensions”, explicava Boehm.

Àustria, amb poc més de vuit milions d’habitants i una taxa d’atur del 4,5%, compta amb una de les pensions més altes d’Europa (2700 euros de mitjana)i amb una de les edats de jubilació mitjana de 61 anys més baixa.

“Fa més d’una dècada que a l’Estat espanyol una llei exhortava a l’aprovació d’un projecte basat en el model austríac, però no s’ha fet res al respecte”, ha recordat el vicepresident de Foment del Treball, Joan Roget.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.