Política

Trump investiga el ‘Russiagate’

El Departament de Justícia indaga si va haver-hi un crim en l’inici de la persecució de la trama russa

Els crítics amb el president alerten de l’ús de les agències del govern per a benefici propi

El Depar­ta­ment de Justícia dels EUA té obert un cas de caràcter cri­mi­nal sobre l’ori­gen del Rus­si­a­gate, la inves­ti­gació de la trama russa sobre la pos­si­ble ingerència de Mos­cou en les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als del 2016 per afa­vo­rir l’elecció de Donald Trump.

Amb tot l’embo­lic dels inter­ro­ga­to­ris del Congrés sobre l’escàndol de la tru­cada del pre­si­dent al seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelinski, per dema­nar-li que inves­ti­gui el seu rival demòcrata Joe Biden i la pos­si­bi­li­tat cada vegada més real que el procés d’impe­ac­hent arribi a votar-se abans de finals d’any, com a mínim a la Cam­bra de Repre­sen­tants, l’afer rus que havia domi­nat tot l’inici del govern Trump sem­blava haver que­dat enter­rat.

Després de l’informe de Robert Mue­ller, el fis­cal espe­cial per al cas, sem­blava que s’havia girat full amb una con­clusió que no havia dei­xat con­tent ningú: per una banda es va com­pro­var que va haver-hi ingerència de Mos­cou en les elec­ci­ons, però cap deter­mi­nació ni con­clusió sobre si el pre­si­dent havia obs­truït la justícia i, per tant, havia comès un delicte.

Al cap de Donald Trump, no obs­tant això, el tema mai ha des­a­pa­re­gut. La “cacera de brui­xes” que va mar­car els pri­mers dos anys i escaig com a pre­si­dent han estat pal de paller de les seves quei­xes i retòrica de “notícies fal­ses”, “far­ses” i “cace­res de brui­xes”, i base dels seus dub­tes, des­con­fiança i mania per­se­cutòria con­tra les agències d’espi­o­natge del país.

Si l’informe de Mue­ller es va publi­car a l’abril, al maig el fis­cal gene­ral dels EUA, William Barr, va enge­gar la revisió de com es va arri­bar a ini­ciar la inves­ti­gació de la trama russa. Trump sem­pre ha defen­sat, sense pro­ves, que va ser espiat i que tot va començar per motius polítics, i vol inten­tar des­co­brir si les seves acu­sa­ci­ons tenen alguna base.

Específica­ment, el man­da­tari volia saber si les “acti­vi­tats de reco­llida de dades dels ser­veis d’infor­mació” van ser “legals i apro­pi­a­des”, segons el diari The Was­hing­ton Post, amb un enfo­ca­ment cap al per­so­nal de l’FBI i els inte­grants de l’equip de Mue­ller, de qui sem­pre va cri­ti­car un interès par­ti­dista en la inves­ti­gació.

El que va començar com un procés admi­nis­tra­tiu de revisió de pro­ces­sos i burocràcia s’ha con­ver­tit en un poten­cial procés cri­mi­nal. Ningú sap per què ni quan es va pro­duir el canvi, ni què va pro­vo­car la mutació, ni quin crim s’està per­se­guint. Només que al cap­da­vant de l’esforç hi ha el fis­cal gene­ral de Con­nec­ti­cut, el repu­blicà John Dur­ham, i que en un prin­cipi, segons les nor­ma­ti­ves ofi­ci­als, el canvi s’hau­ria d’haver produït per l’existència d’una “indi­cació rao­na­ble” que hi ha “pro­ves objec­ti­ves” que puguin dur a un pro­ce­di­ment judi­cial.

El canvi al ter­reny cri­mi­nal per­met que es puguin eme­tre cita­ci­ons judi­ci­als per obte­nir infor­mació de poten­ci­als tes­ti­mo­nis, però el sig­ni­fi­cat real del canvi o si l’evo­lució sig­ni­fica que és un assumpte que ha aug­men­tat en gra­ve­tat i importància es des­co­neix.

Segons el New York Times, el diari que va des­ta­par la notícia, ja s’ha inter­ro­gat dues dot­ze­nes de fun­ci­o­na­ris per inten­tar deter­mi­nar si va haver-hi biaix en l’inici de la inves­ti­gació.

Pels ali­ats del pre­si­dent, el canvi podria ser indi­ca­tiu que s’ha tro­bat mala praxi sobre com es va ini­ciar la inves­ti­gació del Rus­si­a­gate, fet que ava­la­ria la creença del pre­si­dent.

Pels crítics del pre­si­dent, tot l’afer gri­nyola. No només per la des­con­fiança que tenen en la figura de Barr, de qui s’ha demos­trat que Trump l’uti­litza gai­rebé com un advo­cat per­so­nal per a les seves cau­ses en comp­tes del fis­cal de tot el país. Temen que pugui uti­lit­zar el cas cri­mi­nal per acu­sar judi­ci­al­ment rivals polítics, a escas­sos mesos de les elec­ci­ons.

També es qüesti­ona el moment en el qual es pren la decisió i apa­reix als mit­jans, com si s’estigués bus­cant un con­tra­joc amb moti­vació política per diluir l’afer ucraïnès que està per­se­guint el pre­si­dent.

Pre­ci­sa­ment sobre l’afer de l’impe­ach­ment, els mit­jans locals asse­gu­ren que la set­mana vinent un fun­ci­o­nari de la Casa Blanca cor­ro­bo­rarà la denúncia de l’ambai­xa­dor nord-ame­ricà a Kíev, William Tay­lor, sobre el con­di­ci­o­na­ment de l’ajuda mili­tar a Ucraïna a canvi que Kíev inves­tigués el fill de Biden. Fins i tot es rumo­reja que l’últim exas­ses­sor en segu­re­tat naci­o­nal del govern Trump, John Bol­ton, està en nego­ci­a­ci­ons per anar al Congrés i dei­xar-se inter­ro­gar.

LA FRASE

Crec que veureu coses molt dolentes [en la investigació del Departament de Justícia
Donald Trump
president dels estats units

Adeu al ‘Times’ i al ‘Post’

La guerra de Trump contra els mitjans de comunicació ha arribat a tal punt que la seva administració ha decidit cancel·lar la subscripció als dos diaris més importants del país, el New York Times i el Washington Post. Dilluns passat, en una entrevista amb el seu confident Sean Hannity, de Fox News, ja va insinuar que no volien “mai més” un exemplar del Times ni del Post perquè “són falsos”. Divendres a la matinada la Casa Blanca va confirmar que no renovaran el contracte amb els dos rotatius, part del que Trump considera “enemic del poble”.

“No renovar les subscripcions en totes les agències federals suposarà un estalvi significatiu”, va justificar la portaveu presidencial, Stephanie Grisham, en declaracions al diari The Wall Street Journal.

No és el primer president a fer un pas així: el 1962, John F. Kennedy va prohibir que per la Casa Blanca hi hagués exemplars del New York Herald Tribune.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.