Economia

El 65% dels edificis no han passat la inspecció tècnica

El Consell Assessor d’Infraestructures denuncia que només han passat la revisió el 35% dels que estan obligats a passar-la per antiguitat

En l’edifici amb aluminosi de Badalona s’havia ignorat el requeriment

El necessari enderroc d’un edifici a Badalona amb importants problemes estructurals a causa de l’aluminosi no ha sorprès gaire les patronals i entitats empresarials integrades en l’anomenat Consell Assessor d’Infraestructures. Al contrari. Durant la presentació d’un informe per insistir en la necessitat de promoure la rehabilitació i el manteniment dels habitatges, el van posar com a exemple de tants i tants habitatges de Catalunya –la majoria– que no han passat la inspecció tècnica d’edificis (ITE), tot i que aquesta és obligatòria des de l’any 2010 per a tots els immobles de més de 45 anys. “El famós edifici de Badalona va rebre el requeriment i no en van fer cas”, va subratllar el director d’economia de Foment, Salvador Guillermo, en relació amb aquesta inspecció.

En aquest cas, el que hauria de ser una excepció és la norma. Tant és així que, amb dades actualitzades del tercer trimestre d’aquest any, només un 35% dels edificis que per llei haurien d’haver passat aquest tràmit –i que implica que un tècnic competent fa una inspecció visual del bloc i orienta els propietaris sobre quines tasques de conservació i manteniment han de fer– l’han passat. El president del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona, Josep Gassiot, va assegurar que només han passat la ITE un total de 60.000 habitatges dels 170.000 que s’haurien d’haver sotmès a aquest control de qualitat tal com marca el decret aprovat el 2010.

Gassiot hi va afegir que del total d’habitatges inspeccionats, un 10% presentaven deficiències greus o molt greus i un 35% deficiències importants, “i això sense tenir en compte criteris d’eficiència energètica”.

Davant d’aquesta situació i per evitar casos tan greus com el de Badalona, el Consell Assessor d’Infraestructures considera imprescindible introduir algunes mesures per animar a la rehabilitació i la conservació dels habitatges. “A Catalunya tenim la tècnica i l’expertesa, però tot queda retingut perquè no tenim un pla global per promoure la rehabilitació ni tampoc un finançament tou i a llarg termini que permeti a les comunitats d’habitatges afrontar les reformes”, va resumir Gassiot.

A banda de reclamar un pacte nacional per promoure la rehabilitació que prevegi estratègies a llarg termini, el Consell Assessor d’Infraestructures demana criteris clars en l’aplicació de l’IVA, una subvenció neta que quedi totalment exempta de l’IRPF i que la deducció per rehabilitació torni a ser present en la declaració de renda. “Cal una campanya, un canvi cultural que insisteixi en la necessitat de mantenir els edificis, i més amb el repte de l’eficiència energètica que cal assumir”, va destacar Gassiot.

LA XIFRA

60.000
edificis
han passat la inspecció tècnica (ITE), quan per llei l’haurien d’haver passat 170.000.

La inversió pública cau a l’0,1%

El Consell Assessor d’Infraestructures va criticar també que la inversió pública a l’Estat espanyol en habitatge i serveis comunitaris hagi passat de 4.788 milions d’euros l’any 2007 a 986 milions el 2017, cosa que implica passar del 0,4% a l’0,1% del PIB en aquest període.

El Consell, que té com a fundadors Foment, l’Associació Catalana d’Empreses d’Enginyeria i Consultoria Independents de Catalunya (Asinca), la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC) i la Fundació Cercle d’Infraestructures, considera que “els ajustos pressupostaris han castigat de manera excessiva el sector de la construcció” i que “aquesta reducció tan dràstica ha limitat molt l’eficàcia de les polítiques públiques de rehabilitació”. S’estima que a l’Estat espanyol l’estoc d’habitatges sotmesos a rehabilitació major és inferior a l’1%. A França o Alemanya se situa per sobre de l’1,5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.