Política

Un diplomàtic dels EUA declara que Trump va prioritzar els seus interessos en la relació Ucraïna

L’ambaixador interí al país europeu, Bill Taylor, revela detalls inèdits sobre el paper del president en l’anomenat ‘Ucrania Gate’

La cambra inicia les audiències públiques d’una investigació que podria acabar amb un judici polític per abús del poder de la Presidència

El president dels Estats Units, Donald Trump, va prioritzar els seus interessos polítics en la relació amb el govern ucraïnès, al que va amenaçar de congelar l’ajuda militar nord-americana si no iniciava una investigació sobre la família de l’ex-vicepresident Joe Biden, segons ha revelat aquest dimecres l’ambaixador interí a Ucraïna, Bill Taylor.

Taylor ha comparegut avui al Congrés en una de les primeres audiències públiques de la investigació de l’anomenat Ucrania Gate, que podria deriviar en un judici polític contra Trump si es demostra que va abusar del poder de la Presidència.

Taylor ha ofert detalls inèdits sobre el paper que podria haver jugat el magnat novaiorquès, com l’existència d’una trucada que es va fer el passat 26 de juliol des d’un restaurant de Kíev entre Trump i l’ambaixador nord-americà davant la Unió Europea (UE), Gordon Sondland, un altre dels protagonistes de la polèmica.

Un dels membres de l’equip de Taylor, David Holmes, va escoltar la trucada quan era a prop de Sondland i va sentir que el president preguntava “per les investigacions”.

En acabar la conversa telefònica, Holmes va preguntar a Sondland sobre l’opinió de Trump sobre Ucraïna i aquest, suposadament, “va respondre que al president Trump el que més li importava eren les investigacions sobre Biden, en les que estava pressionant [Rudy] Giuliani”, segons ha declarat avui Taylor.

Segons ell, l’advocat personal de Trump, Rudy Giuliani, era el líder d’un canal “altament irregular” de comunicació amb Ucraïna i que estava soscavant els objectius oficials de la diplomàcia nord-americana al país europeu, al que Washington havia demanat reformes energètiques i lluitar contra la corrupció.

Taylor ha qualificat de “bogeria” la decisió de Trump de condicionar els 400 milions d’ajuda militar a un compromís per part de Kíev sobre les investigacions relacionades amb Biden.

Giuliani, el nom del qual ha estat repetit diverses vegades durant les audiències, ha replicat avui en declaracions a la CNN que no va fer “res dolent” en relació amb la seva feina. Ha defensat que tot el que va fer a Ucraïna va ser a nivell personal i no tenia a veure amb el president, al que ha volgut protegir de l’escàndol.

De la seva banda, Trump ha assegurat que està “massa ocupat” per veure en directe la primera audiència pública de la investigació del Congrés, que ha començat a les deu del matí hora local (quatre de la tarda a Catalunya). “És una cacera de bruixes, una farsa. Estic massa ocupat per veure-la. Estic segur que m’informaran al respecte, no m’han posat al dia encara”, ha dit en declaracions als mitjans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.