Política

Proves del racisme de l’assessor en migració de Trump

Surten a la llum correus en què Miller pressionava per difondre teories de la conspiració del supremacisme blanc

Figures demòcrates havien definit Stephen Miller, un dels principals assessors del president Donald Trump, com un “nacionalista blanc”, un “supremacista” o un “neonazi”. La filtració de diversos correus electrònics de l’ideòleg i autor d’algunes de les mesures més antiimmigrants de la Casa Blanca ha confirmat el seu racisme, i l’interès de difondre teories de la conspiració just abans d’entrar a la Casa Blanca.

El personatge de Miller sempre ha estat envoltat de dubtes sobre la radicalitat del seu pensament sobre els immigrants i l’herència blanca dels EUA. La publicació de gairebé un miler de correus entre ell i editors de Breitbart News, el mitjà ultraconservador que una vegada va liderar l’ideòleg principal del trumpisme, Steve Bannon, demostren els tics racistes de Miller.

A principis d’aquesta setmana, el Southern Poverty Law Center (SPLC), un grup antiodi de gran prestigi, havia publicat la primera tongada de correus; ahir el Guardian publicava més comunicacions d’un Miller que sempre ha estat sota sospita i al centre de les crítiques per les polítiques radicals de l’administració.

Miller va ser el primer escriptor de discursos de Trump i és l’ideòleg de les principals polítiques antiimmigrants de l’administració, començant pel vet musulmà i passant per gran part de les mesures a la frontera amb Mèxic, com ara la separació familiar i la persecució de sensepapers dins del país.

Els correus van arribar a publicar-se gràcies a Katie McHugh, editora de Breitbart durant el 2015 i el 2016, que va rebre de Miller missatges per intentar dissenyar la cobertura mediàtica del mitjà ultraconservador. Entre les teories que difonia, moltes provenien de webs extremistes i defensors de teories de la conspiració com el suposat “genocidi blanc” o “teoria del reemplaçament”, ideari fonamentalista que assegura que les minories, refugiats i immigrants busquen canviar la demografia dels EUA i fer que la raça blanca perdi predomini.

Periodistes de diversos mitjans van assegurar que molt abans de les dates dels correus filtrats ja rebien constantment correus d’aquesta mena quan Miller era cap de gabinet del llavors senador Jeff Sessions, primera figura política que va donar suport a Trump i que es va convertir en fiscal general dels EUA. Va ser gràcies a Sessions que Miller va fer el salt a la Casa Blanca. “El que Stephen Miller m’enviava s’ha convertit en política al govern Trump”, va dir McHugh al SPLC.

Després de la filtració, els clams demòcrates perquè renunciï no s’han fet esperar, tot i que no tindran cap efecte.

Nou candidat demòcrata

La recerca del demòcrata que haurà de disputar la Casa Blanca al president Donald Trump s’està ampliant en comptes de reduir-se. Ahir va presentar-se Deval Patrick, exgovernador de Massachusetts, que fa mesos havia descartat participar-hi. Amb ell ja són 18 candidats, i encara falta l’entrada oficial de l’exalcalde de Nova York Michael Bloomberg, que també negava cap aspiració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.