Opinió

DE MEMÒRIA

Del 14 al 33 (del 1972 al 2019)

L’assaig de Miquel Rubirola comença destacant el caràcter pioner del llibre del 2009 de Jacint Ros: Més val sols... La viabilitat econòmica de la independència de Catalunya. Segueixen 30 pàgines. La globalització fa inservibles els estats del XIX, com ara l’espanyol, i obre el pas a nous estats

Alguns dels 33 capítols d’Home­natge a Jacint Ros Hom­bra­ve­lla (Bar­ce­lona, Soci­e­tat Cata­lana d’Eco­no­mia, 2019) tenen un gran interès, s’uti­lit­za­ran els pro­pers anys. Com ha succeït amb alguns dels 14 capítols del lli­bre Eco­no­mia crítica: una pers­pec­tiva cata­lana (Bar­ce­lona, Edi­ci­ons 62, 1972).

Un lli­bre home­natge tan bo com el dedi­cat a l’eco­no­mista i pro­fes­sor Cinto Ros és poc freqüent. En són res­pon­sa­bles Antoni Mont­ser­rat, Valentí Pich, Anton Gasol i Xavier Far­ri­ols. Els autors dels dife­rents capítols s’han sen­tit lliu­res per esco­llir el tema i el for­mat de la seva con­tri­bució. El ven­tall temàtic és molt ample: des de la micro­història d’una empresa del tèxtil, la Sedeta, o les “pàgines vis­cu­des” –a Bar­ce­lona, Madrid, València, Bella­terra– de col·legues -o, dei­xe­bles- de Ros, fins a arti­cles sobre l’eco­no­mia mun­dial avui: les alter­na­ti­ves post­crisi del sis­tema mone­tari inter­na­ci­o­nal (Fran­cesc Raventós). Pas­sant per una immersió en l’Arc Medi­ter­rani (Joan B. Casas) o en l’eco­no­mia/demo­gra­fia de Veneçuela (Tomàs Jiménez). També, pàgines dedi­ca­des a grans figu­res del pas­sat com ara Ramon Llull (Anton Gasol), Fran­cis Edgeworth (Lluís Barbé) i Jaume Bal­mes (Pere Puig). I, un balanç de dos segles d’estu­dis sobre la dis­cri­mi­nació fis­cal (Fran­cesc Artal) i un altre balanç de cinc segles de lli­bres d’eco­no­mia (Fran­cesc Roca). El grup de con­tri­bu­ci­ons més des­ta­cat, però, és el que es pot for­mar amb els capítols dedi­cats a l’eco­no­mia cata­lana del segle XXI. Dins d’aquest grup, hi ha des de con­tri­bu­ci­ons molt breus (com ara “Cata­lu­nya, en estat d’excepció econòmica”, d’Àlex Forest) fins a estu­dis exten­sos i minu­ci­o­sos (com ara “Trans­for­mació del model indus­trial de Cata­lu­nya”, d’Àngel Her­mo­si­lla). Més, qua­tre assaigs: “For whom the bell tolls”, de Fre­de­ric Ribas; “Dis­seny de nous esce­na­ris”, de Xavier Far­ri­ols; “Política econòmica sense sobi­ra­nia monetària”, d’Albert Car­re­ras, i “Sobre la via­bi­li­tat de la inde­pendència de Cata­lu­nya”, de Miquel Rubi­rola (que, com Fran­cesc Artal, Joan Cla­vera, Antoni Mont­ser­rat, Fran­cesc Roca i Ros Hom­bra­ve­lla, havia col·labo­rat a Eco­no­mia crítica).

L’assaig de Ribas es basa en la piràmide de neces­si­tats de Mas­low: “Quan ja s’ha asso­lit un cert benes­tar, les aspi­ra­ci­ons de la ciu­ta­da­nia estan dei­xant de ser només mate­ri­als.” Són l’auto­ex­pressió, la lli­ber­tat, el progrés. Segons Ribas, el procés inde­pen­den­tista es basa en una “ soci­e­tat pro­pera i avançada com la cata­lana”. On es poden obser­var “unes noves clas­ses ascen­dents... amb una deci­dida aposta per l’eco­no­mia pro­duc­tiva, indus­trial i expor­ta­dora”. I, a més, Ribas asse­nyala com “el lide­ratge femení s’ha fet evi­dent com mai abans”. D’aquí a dos anys, Mònica Roca serà pre­si­denta de la Cam­bra de Bar­ce­lona. El 1972, d’Eco­no­mia crítica en són coau­to­res: Muriel Casals, Carme Mas­sana, Carme Sans i Regina Tayà.

L’assaig de Miquel Rubi­rola comença des­ta­cant el caràcter pio­ner del lli­bre del 2009 de Jacint Ros: Més val sols... La via­bi­li­tat econòmica de la inde­pendència de Cata­lu­nya. Seguei­xen 30 pàgines. La glo­ba­lit­zació fa inser­vi­bles els estats del XIX, com ara l’espa­nyol, i obre el pas a nous estats.

València

Durant uns quants cursos acadèmics, Jacint Ros Hombravella va fer de professor de política econòmica a la nova Facultat de Ciències Econòmiques de la històrica Universitat de València. Com (abans, i després) ho van fer altres deixebles de Fabià Estapé com ara Salvador Condominas i Ernest Lluch. Alguns dels deixebles i amics valencians de Ros són coautors d’Homenatge. Començant pel més gran, el professor Emèrit Bono.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.