Cinema

D’embarassos, filles i pares

Els Gaudí tenen com a favorites ‘La hija de un ladrón’, amb 13 nominacions,‘Els dies que vindran’, amb 10, i ‘La innocència’, amb 7. Els tres films parlen de la maternitat

Dels 4 directors nominats, 3 són dones: Belén Funes, Lucía Alemany i Neus Ballús

Tres pel·lícules que parlen de la maternitat i de relacions entre pares i fills de naturalesa molt distinta són les principals aspirants als premis Gaudí d’aquest any, que es lliuraran el 19 de gener a l’Auditori del Fòrum CCIB. La hija de un ladrón, protagonitzada justament per Greta i Eduard Fernández, filla i pare a la vida real, és l’òpera prima de Belén Funes i està nominada a tretze categories, entre les quals hi ha la de millor pel·lícula en llengua no catalana, direcció, guió, protagonista femenina i masculí (Greta i Eduard). Els dies que vindran, de Carlos Marqués-Marcet, és la principal favorita al Gaudí a la millor pel·lícula, al qual aspiren les obres en versió original catalana. Film realista que segueix els nou mesos d’embaràs d’una dona i el seu company, està protagonitzat per David Verdaguer i María Rodríguez Soto, que són parella a la vida real i realment esperaven una criatura. Els dos actors i Carlos Marqués-Marcet, com a director i guionista, estan nominats també als premis de l’Acadèmia del Cinema Català.

Més embarassos

La llista d’embarassos, maternitats i paternitats no s’acaba aquí: La innocència, de la cineasta del País Valencià Lucía Alemany, gira al voltant d’un embaràs no desitjat d’una adolescent, brillantment interpretada per la jove actriu Carmen Arrufat, nominada al Gaudí i al Goya. Rodat en valencià, el film aspira també als Gaudí a millor film, director, guió, actriu secundària (Laia Marull)...

A punt de viatjar cap a Màlaga, Belén Funes expressava ahir des de l’aeroport la seva alegria per les nominacions al seu primer llargmetratge: “Estem molt contents d’haver rebut tantes nominacions, per a nosaltres representa una gran alegria i un reconeixement no només per a mi, sinó per tot l’equip i pel treball col·lectiu.” Àngels Masclans, productora del film, explica que “Belén s’identifica amb un corrent cinematogràfic europeu en què el cinema social és natural, en què es fa difícil de parlar d’una manera deslligada de la societat on viuen els personatges.” La pel·lícula ha estat rodada majoritàriament a Ciutat Meridiana i “respira molt d’aquells carrers i de la lluita diària de la seva gent per tirar endavant”, diu Masclans.

Sergi Moreno, productor d’Els dies que vindran, es mostrava igualment satisfet amb les deu nominacions que ha tingut la pel·lícula, “especialment de tres”, per aquest ordre: “La Maria Rodríguez Soto, creiem que ha fet una de les millors interpretacions que es poden fer i aquesta nominació li fa justícia; ens n’alegrem per David Verdaguer, que quan surt de la faceta de còmic demostra una vegada i una altra que és un dels actors més solvents i brillants que tenim, i també ens n’alegrem per Carlos Marqués-Marcet, que estem convençudes que és un dels millors directors del panorama cinematogràfic espanyol i català”.

L’argentina establerta a Catalunya Belén Sánchez, productora de La innocència, recorda que la pel·lícula va anar a Sant Sebastià i a altres festivals i “vam començar a somiar, però mai ens hauríem pensat que tindríem set nominacions, estem molt contents”. La pel·lícula té una estrena restringida el divendres 13 de desembre a Catalunya, València i Madrid, i 10 de gener estrena gran a tota Espanya amb més de 50 còpies.

Neus Ballús, nominada

Altres pel·lícules destacades són El viatge de Marta (Staff only), de Neus Ballús, amb quatre nominacions, i 7 raons per fugir, de David Torras, Esteve Soler i Gerard Quinto, amb tres. Totes dues aspiren a millor film i Neus Ballús aspira també a direcció. En aquest apartat, tres dels quatre nominats són dones, una prova més de la creixent presència femenina al cinema català.Aina Clotet, per La filla d’algú, completa la llista de nominades a actriu protagonista, juntament amb Carmen Arrufat, Greta Fernández i Maria Rodríguez Soto. Els finalistes a millor actor són Karra Elejalde, per Mientras dure la guerra, i Sergi López per El viatge de Marta, a part dels esmentats David Verdaguer i Eduard Fernández.Pel que fa als intèrprets secundaris, cal afegir als comentats abans de nou Aina Clotet (7 raons per fugir), Julieta Serrano i Nora Navas (Dolor y gloria), Àlex Brendemüh (Madre), Àlex Monner (La hija de un ladrón), Eduard Fernández Mientras dure la guerra) i Enric Auquer (Quién a hierro mata).Les nominades a millor documental són City for sale, El cuarto reino. El reino de los plásticos, Idrissa. Crònica d’una mort qualsevol i Peret, yo soy la rumba, mentre que a les finalistes de pel·lícula per a televisió són L’enigma Verdaguer, La dona del segle, La catedral del mar i Cançó per a tu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.