Política

Avís a l’Estat espanyol pel seu nivell greu de corrupció

Tot i repuntar, és la 13a dins la UE, en la llista de Transparència Internacional

La cor­rupció con­ti­nua sent un pro­blema greu a l’Estat espa­nyol tot i haver millo­rat en qua­tre punts la seva qua­li­fi­cació en l’índex de per­cepció de la cor­rupció publi­cat ahir per Trans­parència Inter­na­ci­o­nal (TI), que va ins­tar el govern de Pedro Sánchez a impul­sar les refor­mes legis­la­ti­ves necessàries. “És un senyal posi­tiu”, va des­ta­car la pre­si­denta de Trans­parència Inter­na­ci­o­nal a l’Estat, Sil­vina Baci­ga­lupo, en la pre­sen­tació de l’informe del 2019, en què l’Estat obté 62 punts sobre 100, con­tra els 58 de fa un any. En la pri­mera posició de l’índex hi ha Dina­marca i Nova Zelanda, amb 87 punts, segui­des de Finlàndia, que n’obté un menys.

Baci­ga­lupo va atri­buir la millora a les sentències sobre els casos de cor­rupció que van escla­tar els dar­rers anys i a la moció de cen­sura al govern de Rajoy com a con­seqüència de la sentència pel cas Gürtel.

Amb aquesta qua­li­fi­cació, l’Estat ocupa la posició 30 entre els 180 països estu­di­ats en l’informe, al cos­tat de Por­tu­gal, Bar­ba­dos i Qatar, men­tre que entre els 28 estats de la Unió Euro­pea se situa en el tretzè lloc. Entre el 2012 i el 2018, l’Estat va bai­xar set punts. Tot i els qua­tre punts gua­nyats ara, con­ti­nua per sota dels 65 que tenia lla­vors.

Més pre­venció

Trans­parència Inter­na­ci­o­nal retreu a l’Estat que no posi en marxa meca­nis­mes de pre­venció de la cor­rupció i no faci les refor­mes legals necessàries, com ara la llei de pro­tecció d’infor­ma­dors. El resul­tat evi­den­cia, va adver­tir Baci­ga­lupo, que “la cor­rupció con­ti­nua sent un pro­blema greu que ha d’empènyer a l’acció de les auto­ri­tats i la soci­e­tat civil”.

Per la pre­si­denta de TI a l’Estat, una eco­no­mia com l’espa­nyola, que se situa entre les 15 pri­me­res del món, no hau­ria d’estar per sota dels 70 punts en l’índex de per­cepció si vol man­te­nir la seva imatge i com­pe­ti­ti­vi­tat. Per això, l’informe reco­mana, entre altres mesu­res, afron­tar el finançament dels par­tits polítics i dels ajun­ta­ments; garan­tir que la pres­tació de ser­veis i dis­tri­bució que­din al marge dels con­flic­tes d’interès per­so­nals; reforçar la inte­gri­tat en els sis­te­mes elec­to­rals; pro­te­gir els infor­ma­dors i peri­o­dis­tes, i reforçar la sepa­ració de poders.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.