Política

El judici pels ‘papers de Bárcenas’ començarà el 8 de febrer de 2021

Està previst que la vista oral acabi el 20 de maig després de 46 sessions

L’extresorer del PP Luis Bárcenas i l’exgerent del partit Cristóbal Páez s’asseuran al banc dels acusats

L’Audiència Nacional (AN) espanyola començarà a jutjar d’aquí a un any el cas dels anomenats papers de Bàrcenas, relatiu al presumpte pagament de la reforma de la seu nacional del Partit Popular (PP), al carrer Génova Madrid, amb diners d’una presumpta comptabilitat paral·lela.

La secció segona de la Sala Penal de l’alt tribunal ha fixat el 8 de febrer del 2021 com a data d’inici del judici. La vista oral s’allargarà fins al 20 de maig i tindrà 46 sessions, segons consta a la diligència d’ordenació de la lletrada de l’administració de Justícia.

En concret, el judici se celebrarà del 8 a l’11 de febrer, del 15 al 17 i del 22 al 24 del mateix mes. Les vistes continuaran al març de l’1 al 4, del 8 a l’11, del 15 al 16 i del 23 al 25. A l’abril les sessions estan previstes del 12 al 15, del 19 al 22 i del 26 al 28. Finalment, al maig hi haurà judici del 4 al 6, del 10 al 12 i del 17 al 20.

El tribunal, format pels magistrats José Antonio Mora, Fernando Andreu i María Fernanda García, ha adoptat aquesta decisió després d’admetre una llarga llista de testimonis proposats per les acusacions i les defenses a la causa. Destaquen les compareixences dels expresidents espanyols José María Aznar i Mariano Rajoy; els ex-secretaris generals del PP Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas, Ángel Acebes i María Dolores de Cospedal, i el president de Mercadona, Juan Roig.

Al banc dels acusats s’hi asseuran l’extresorer del PP Luis Bárcenas, que s’enfronta a una pena de 5 anys de presó, i l’exgerent del partit Cristóbal Páez, a qui la fiscalia demana 18 mesos de presó.

També estan imputats els responsables d’Unifica –l’empresa que es va encarregar de la reforma– Gonzalo Urquijo, Belén García i Laura Montero, als quals la fiscalia demana 3 anys de presó.

El ministeri públic no veu delicte tributari del PP en les donacions d’empresaris reflectides als papers de Bárcenas però sí que considera el partit responsable pels presumptes pagaments en negre amb els que es van sufragar les obres, i que atribueix a l’extresorer popular.

És per això que el PP ha hagut de consignar una fiança d’1,2 milions d’euros pel pagament parcial en negre dels 880.000 euros que va costar la reforma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.