Salut

Cap a la normalitat

La Xina reprèn el pols d’una societat vibrant i dinàmica, però es calcula que uns nou milions de treballadors es quedaran sense feina aquest any pel virus, el 60% al sector de serveis

A tots els ciutadans se’ls fan controls de temperatura a l’entrada i sortida d’edificis

La quarantena imposada es va relaxant i alguns ja s’han incorporat a la feina

La policia xinesa patrulla amb la periodicitat habitual i el nombre d’efectius no s’ha incrementat aparentment

Aquests dies, la Xina comença a recuperar el pols després d’un mes de febrer en què tot va tremolar, fins i tot les estructures de l’Estat i el mateix líder, Xi Jinping. Divendres passat dues de les multinacionals que primer van tancar portes van fer anuncis diametralment oposats: Apple va anunciar la reobertura de totes les seves 42 botigues a la Xina i Starbucks anunciava la inversió de 110 milions d’euros per construir la primera fase d’un complex comercial lligat al cafè prop de Xangai.

Tot i això, les coses trigaran encara alguns dies a tornar a la normalitat, ja que la disrupció que ha provocat el brot epidèmic ha estat molt gran. Segons alguns càlculs, la irrupció del virus provocarà que a les principals ciutats del país uns 9 milions de persones perdin la feina aquest any, un 60% de les quals provinents de la indústria de serveis. En ciutats com Xangai es poden veure alguns establiments de petit comerç i restauració que no han sobreviscut al brot, ja que no han estat capaços d’assumir els costos del tancament o seguir pagant el lloguer.

En la majoria de les grans metròpolis del país, els ciutadans són objecte de controls de temperatura, especialment a les grans ciutats que poden ser més sensibles a un revifament del brot en qualsevol moment. La causa és, principalment, l’arribada de casos procedents de l’estranger, principalment de països europeus on hi ha una notable colònia xinesa. A més del control de temperatura, els ciutadans han de disposar de mòbil amb una aplicació que verifica els moviments i viatges del resident. Si eventualment algú tingués febre o presentés símptomes de tenir la malaltia, immediatament s’activaria un protocol per aïllar-lo i portar-lo a l’hospital.

La policia xinesa patrulla amb la periodicitat habitual i el nombre d’efectius no s’ha incrementat aparentment, segons han explicat diverses fonts a El Punt Avui. En els punts de vigilància hi ha escassa presència policial i els ciutadans accepten de bon grat els controls de temperatura i de moviment que fan els equips de seguiment. Segons algunes fonts, diverses patrulles policials visiten bars, restaurants i altres botigues on hi pugui haver aglomeracions de públic, per tal de prevenir que els locals tinguin un aforament excessiu, en compliment de les consignes de seguretat.

D’altra banda, els registres civils de diverses ciutats xineses que han estat en quarantena pel coronavirus han registrat un creixement exponencial sense precedents de les cites per tramitar peticions de divorci.

Augment exponencial de divorcis

Així, com a conseqüència de l’epidèmia, moltes parelles han estat tancades a casa durant més d’un mes, cosa que ha fet emergir conflictes subjacents, ja que a més a la Xina moltes parelles es casen per la pressió de tenir fills per part dels pares. A més, els funcionaris agreguen que les oficines havien estat tancades durant un mes, per tant, també arriben casos que no s’han pogut atendre al llarg del mes del tancament per raons òbvies. Les oficines de registre de divorcis veuen, segons fonts consultades, una onada de divorcis després del festival de primavera i posteriorment a l’examen d’accés a la universitat.

A la ciutat de Wuhan, epicentre del coronavirus, les coses no van tan ràpides com els ciutadans voldrien: tot i que alguns treballadors ja han pogut incorporar-se als seus llocs de feina, la rigidesa dels controls continua sent ben estricta. La resta de ciutadans estan obligats a respectar la quarantena tot i que és permès de sortir a fer la compra. A les sortides dels edificis residencials hi ha un equip de control que pren la temperatura de tots els ciutadans que tenen la intenció de sortir i es comptabilitzen i enregistren amb un codi QR. Els llocs de destinació, sigui la feina o els nombrosos supermercats oberts, també disposen d’equips a les entrades per tal de fer un nou control de temperatura i registrar-ho pertinentment.

A les universitats, el confinament segueix com el primer dia a finals de gener i després de dos mesos els estudiants continuen tancats a les seves cambres. Malgrat aquest aïllament, els estudiants segueixen un rígid control de temperatura diari degudament registrat i reben una provisió de màscares un cop a la setmana. Si bé les classes es van aturar per l’any nou xinès i van estar uns dies sense activitat, ben aviat es van organitzar classes per internet i actualment, fins a nova ordre, es continua el programa amb la major normalitat possible.

Japó, calma tensa

El Japó està vivint amb una aparent normalitat el brot de coronavirus, malgrat les mesures imposades pel govern a finals de febrer. El govern, liderat pel primer ministre, Shinzo Abe, va recomanar el tancament de les escoles i suspendre tota mena d’actes massius, inclosos esdeveniments culturals i esportius, així com centres d’atraccions i turístics. L’afectació d’aquestes mesures però en el dia a dia de Tòquio i les principals ciutats ha estat molt limitada, tot i que es percep en l’ambient una estranya calma tensa en l’actitud d’alguns ciutadans. Fa pocs dies els mitjans es van fer ressò que, en una de les principals línies de tren de Tòquio, un home gran havia recriminat de manera agressiva a un passatger que hagués esternudat sense portar mascareta. També hi ha hagut ciutadans que han sostret paper de vàter de banys públics, cosa que mostraria la incertesa d’alguns japonesos pel virus.

80.971
són els casos
de persones infectades pel coronavirus a la Xina des del gener.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.