Opinió

Novetats mercantils arran de la covid-19

A causa de la situació d’absoluta excepcionalitat que estem vivint, el legislador ha pres mesures per tal de pal·liar l’efecte de la declaració de l’estat d’alarma en l’activitat econòmica. En aquest sentit, per mitjà del Reial Decret Llei 11/2020 de 31 de març (RD), s’adopten mesures urgents complementàries a l’àmbit social i econòmic per fer front a la covid-19, que corregeixen i ajusten determinades qüestions que havien suscitat dubtes.

En aquest sentit, i en l’àmbit mercantil, han estat nombroses les mesures adoptades durant el període de l’estat d’alarma, entre les més rellevants de les quals hi ha: a) introduir sistemes de videoconferència i conferència múltiple per a les reunions dels òrgans de govern i d’administració i per a les juntes generals de les societats mercantils, civils, associacions, cooperatives i fundacions que no tenien previsió estatutària expressa; b) possibilitar la modificació de l’hora i l’emplaçament de reunions d’accionistes ja convocades; c) suspendre i ampliar els terminis per a la formulació, verificació i aprovació dels comptes anuals; d) suspendre els terminis per a la sol·licitud de concurs de creditors i de dissolució de societats, i e) prohibir l’exercici del dret de separació dels accionistes durant aquest període. Aquestes mesures doten d’eines les societats per fer front a aquesta nova situació excepcional; d’una banda, de forma activa, de manera que les societats tindrien mecanismes alternatius als tradicionals per seguir mantenint la seva activitat corporativa i, de l’altra, de forma passiva, per la qual cosa les mateixes societats poden alentir la pressa de decisions per extensió dels terminis legals.

Tot i el moment d’excepcionalitat i l’esforç fet en matèria legislativa, sorgeixen interpretacions dispars de la literalitat de la redacció de les mesures que es van aprovant i que provoquen una successió de bateries legislatives. Ara mateix, hi continua havent buits legals, en l’àmbit mercantil, per exemple, respecte a les societats que estatutàriament han de convocar la seva junta general mitjançant cartes certificades amb justificant de recepció: com poden complir amb aquesta obligació si s’han restringit les entregues físiques pels operadors acreditats amb motiu dels protocols i recomanacions sanitàries en període de confinament? En un període d’excepcionalitat sense precedents, els debats normatius estan servits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.