Eines

Núria Miquel, Jordi Bacaria i Xavier Ferrer

Autora, Coordinador del llibre i president del CCME

“El Consell ha estat capaç de llegir en cada moment quin era el seu paper”

Tot i la seva gran tasca de difusió, la feina que ha fet ha estat sovint massa desconeguda

Fer un llibre commemoratiu dels setanta anys d’història del Consell Català del Moviment Europeu (CCME) va ser l’encàrrec que van rebre Núria Miquel, l’autora, graduada en història i ciències polítiques i ara doctoranda en història contemporània a la Universitat de Barcelona, i Jordi Bacaria, coordinador de l’obra, catedràtic d’economia aplicada de la UAB i exdirector de l’Institut Universitari d’Estudis Europeus. El llibre, que va veure la llum el febrer passat i del qual s’han editat 2.000 exemplars, no està a la venda però es pot trobar en format digital al web del CCME (www.ccmeur.cat/).

Núria Miquel, ha estat un repte escriure les pàgines d’història d’una entitat tan activista en pro de l’europeisme com el CCME?
Va ser un repte des de bon principi, perquè, d’una banda, teníem un període del Consell a l’exili i, de l’altra, una documentació molt fragmentada.
Ha utilitzat diferents fonts?
Hi ha documents que hem tret del Consell Federal, d’altres del fons de Lluís Maria de Puig, que va ser president del CCME del 2010 al 2012 i va fer una recerca sobre Enric Adroher, Gironella. També hem fet servir el fons propi del CCME, que no està organitzat arxivísticament.
S’ha fet una gran recerca.
Sense dubte, el primer llibre que es va escriure per commemorar els trenta anys de l’entitat –30 anys d’història d’europeisme català, de Pilar de Pedro i Queralt Solé– ens ha ajudat molt, però certament s’ha fet una recerca històrica. És un llibre commemoratiu i divulgatiu però també molt rigorós.
També es van entrevistar amb antics membres del CCME?
Els testimonis personals van ser un altre repte. Ens va anar molt bé per als anys de la refundació del Consell aquí. Van ser memòries del que recordaven i la nostra feina va ser contrastar aquests testimonis. Això va enriquir molt el text.
L’obra transmet un sentiment europeista molt arrelat entre els membres del CCME.
El subtítol del llibre, Aportació catalana a l’europeisme, és totalment encertat. A Catalunya, el sentiment europeista és molt potent, sobretot a l’hora de conscienciar entitats i institucions d’aquí. El llibre mostra com el CCME sempre ha fet pedagogia a favor de l’europeisme de manera transversal. Té molt valor que al Consell sempre hi ha estat representat tothom, des de polítics fins a entitats, i de tots els colors.
Quin és el secret d’haver-ho aconseguit?
S’ha sabut adaptar a cada moment de la història i sempre ha estat capaç de llegir quin era el seu paper per aconseguir unir tothom a partir de l’europeisme. També és cert que ha organitzat moltíssimes activitats de difusió i conscienciació.
Però?
Doncs que malgrat aquesta prolífica tasca de difusió, el seu paper sovint ha estat massa desconegut. Tanmateix sempre ha estat un paper molt rellevant.
Jordi Bacaria, com a coordinador de l’obra, com ha percebut l’activitat dels membres del CCME?
Formen part d’una elit política, intel·lectual i artística que han anat fent al llarg de la història una feina que no és gens coneguda. Han dut a terme un gran treball de difusió i també un cert activisme del que és l’europeisme.
Aglutinaven totes les forces polítiques i socials en cada moment, però això no els va fer dubtar a l’hora d’oposar-se a l’entrada a la Comunitat Econòmica Europea d’una Espanya encara franquista.
El CCME es va caracteritzar per ser en totes les èpoques una institució molt transversal, però sempre van tenir una posició clara contra la dictadura, a més de defensar l’europeisme. Desitjaven ser part d’Europa però no a qualsevol preu, perquè el que el CCME defensa són els valors europeus i aquests estaven lluny de la dictadura.
Un cop dins d’Europa, quin va ser l’objectiu del CCME?
Incorporar la gent jove als valors europeus, donar continuïtat a les generacions següents perquè l’europeisme segueixi viu.
Com reacciona el CCME davant de fets com el Brexit o la criticada no implicació europea en el procés català?
El Consell sempre ha estat molt curós en el seu posicionament per evitar trencaments dins l’entitat. Els seus membres creuen que s’ha de preservar la institució perquè va més enllà de la mateixa Unió Europea. Defensa els valors del moviment europeu, que segueix vigent. El CCME treballa perquè la gent no ignori el que passa a Europa i continua fent un cert activisme per aconseguir que els ciutadans es comprometin amb aquests valors.
Xavier Ferrer, com a president del CCME, quin és el paper que ha de jugar l’entitat en el futur d’Europa?
El Consell treballa constantment per apropar a Catalunya la idea de l’europeisme i d’una Europa unida, democràtica i federal, i també per acostar el nostre país a Europa. Tot això es fa amb el suport d’institucions, ajuntaments, universitats, sindicats, organitzacions empresarials, col·legis professionals, entitats i membres individuals, i amb connexió amb els consells de diferents països. De cara al futur seguirem treballant per la democràcia, la participació ciutadana, els drets fonamentals, la igualtat de gènere, els valors i la identitat europeus, la cohesió i la diversitat d’Europa, la sostenibilitat de l’economia –posant èmfasi en el l’aspecte social–, la sostenibilitat del planeta i el paper d’Europa al món. Tot per millorar la llibertat i el benestar de la ciutadania.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.