Eines

Núria Miquel, Jordi Bacaria i Xavier Ferrer

Autora, Coordinador del llibre i president del CCME

“El Consell ha estat capaç de llegir en cada moment quin era el seu paper”

Tot i la seva gran tasca de difusió, la feina que ha fet ha estat sovint massa desconeguda

Fer un lli­bre com­me­mo­ra­tiu dels setanta anys d’història del Con­sell Català del Movi­ment Euro­peu (CCME) va ser l’encàrrec que van rebre Núria Miquel, l’autora, gra­du­ada en història i ciències polítiques i ara doc­to­randa en història con­tem­porània a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, i Jordi Baca­ria, coor­di­na­dor de l’obra, catedràtic d’eco­no­mia apli­cada de la UAB i exdi­rec­tor de l’Ins­ti­tut Uni­ver­si­tari d’Estu­dis Euro­peus. El lli­bre, que va veure la llum el febrer pas­sat i del qual s’han edi­tat 2.000 exem­plars, no està a la venda però es pot tro­bar en for­mat digi­tal al web del CCME (www.​ccmeur.​cat/).

Núria Miquel, ha estat un repte escriure les pàgines d’història d’una enti­tat tan acti­vista en pro de l’euro­pe­isme com el CCME?
Va ser un repte des de bon prin­cipi, perquè, d’una banda, teníem un període del Con­sell a l’exili i, de l’altra, una docu­men­tació molt frag­men­tada.
Ha uti­lit­zat dife­rents fonts?
Hi ha docu­ments que hem tret del Con­sell Fede­ral, d’altres del fons de Lluís Maria de Puig, que va ser pre­si­dent del CCME del 2010 al 2012 i va fer una recerca sobre Enric Adro­her, Giro­ne­lla. També hem fet ser­vir el fons propi del CCME, que no està orga­nit­zat arxivísti­ca­ment.
S’ha fet una gran recerca.
Sense dubte, el pri­mer lli­bre que es va escriure per com­me­mo­rar els trenta anys de l’enti­tat –30 anys d’història d’euro­pe­isme català, de Pilar de Pedro i Que­ralt Solé– ens ha aju­dat molt, però cer­ta­ment s’ha fet una recerca històrica. És un lli­bre com­me­mo­ra­tiu i divul­ga­tiu però també molt rigorós.
També es van entre­vis­tar amb antics mem­bres del CCME?
Els tes­ti­mo­nis per­so­nals van ser un altre repte. Ens va anar molt bé per als anys de la refun­dació del Con­sell aquí. Van ser memòries del que recor­da­ven i la nos­tra feina va ser con­tras­tar aquests tes­ti­mo­nis. Això va enri­quir molt el text.
L’obra trans­met un sen­ti­ment euro­pe­ista molt arre­lat entre els mem­bres del CCME.
El subtítol del lli­bre, Apor­tació cata­lana a l’euro­pe­isme, és total­ment encer­tat. A Cata­lu­nya, el sen­ti­ment euro­pe­ista és molt potent, sobre­tot a l’hora de cons­ci­en­ciar enti­tats i ins­ti­tu­ci­ons d’aquí. El lli­bre mos­tra com el CCME sem­pre ha fet peda­go­gia a favor de l’euro­pe­isme de manera trans­ver­sal. Té molt valor que al Con­sell sem­pre hi ha estat repre­sen­tat tot­hom, des de polítics fins a enti­tats, i de tots els colors.
Quin és el secret d’haver-ho acon­se­guit?
S’ha sabut adap­tar a cada moment de la història i sem­pre ha estat capaç de lle­gir quin era el seu paper per acon­se­guir unir tot­hom a par­tir de l’euro­pe­isme. També és cert que ha orga­nit­zat moltíssi­mes acti­vi­tats de difusió i cons­ci­en­ci­ació.
Però?
Doncs que mal­grat aquesta prolífica tasca de difusió, el seu paper sovint ha estat massa des­co­ne­gut. Tan­ma­teix sem­pre ha estat un paper molt relle­vant.
Jordi Baca­ria, com a coor­di­na­dor de l’obra, com ha per­ce­but l’acti­vi­tat dels mem­bres del CCME?
For­men part d’una elit política, intel·lec­tual i artística que han anat fent al llarg de la història una feina que no és gens cone­guda. Han dut a terme un gran tre­ball de difusió i també un cert acti­visme del que és l’euro­pe­isme.
Aglu­ti­na­ven totes les for­ces polítiques i soci­als en cada moment, però això no els va fer dub­tar a l’hora d’opo­sar-se a l’entrada a la Comu­ni­tat Econòmica Euro­pea d’una Espa­nya encara fran­quista.
El CCME es va carac­te­rit­zar per ser en totes les èpoques una ins­ti­tució molt trans­ver­sal, però sem­pre van tenir una posició clara con­tra la dic­ta­dura, a més de defen­sar l’euro­pe­isme. Desit­ja­ven ser part d’Europa però no a qual­se­vol preu, perquè el que el CCME defensa són els valors euro­peus i aquests esta­ven lluny de la dic­ta­dura.
Un cop dins d’Europa, quin va ser l’objec­tiu del CCME?
Incor­po­rar la gent jove als valors euro­peus, donar con­tinuïtat a les gene­ra­ci­ons següents perquè l’euro­pe­isme segueixi viu.
Com reac­ci­ona el CCME davant de fets com el Bre­xit o la cri­ti­cada no impli­cació euro­pea en el procés català?
El Con­sell sem­pre ha estat molt curós en el seu posi­ci­o­na­ment per evi­tar tren­ca­ments dins l’enti­tat. Els seus mem­bres cre­uen que s’ha de pre­ser­var la ins­ti­tució perquè va més enllà de la mateixa Unió Euro­pea. Defensa els valors del movi­ment euro­peu, que segueix vigent. El CCME tre­ba­lla perquè la gent no ignori el que passa a Europa i con­ti­nua fent un cert acti­visme per acon­se­guir que els ciu­ta­dans es com­pro­me­tin amb aquests valors.
Xavier Fer­rer, com a pre­si­dent del CCME, quin és el paper que ha de jugar l’enti­tat en el futur d’Europa?
El Con­sell tre­ba­lla cons­tant­ment per apro­par a Cata­lu­nya la idea de l’euro­pe­isme i d’una Europa unida, democràtica i fede­ral, i també per acos­tar el nos­tre país a Europa. Tot això es fa amb el suport d’ins­ti­tu­ci­ons, ajun­ta­ments, uni­ver­si­tats, sin­di­cats, orga­nit­za­ci­ons empre­sa­ri­als, col·legis pro­fes­si­o­nals, enti­tats i mem­bres indi­vi­du­als, i amb con­nexió amb els con­sells de dife­rents països. De cara al futur segui­rem tre­ba­llant per la democràcia, la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana, els drets fona­men­tals, la igual­tat de gènere, els valors i la iden­ti­tat euro­peus, la cohesió i la diver­si­tat d’Europa, la sos­te­ni­bi­li­tat de l’eco­no­mia –posant èmfasi en el l’aspecte social–, la sos­te­ni­bi­li­tat del pla­neta i el paper d’Europa al món. Tot per millo­rar la lli­ber­tat i el benes­tar de la ciu­ta­da­nia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.