Opinió

DE MEMÒRIA

El talent català

Tot i que el talent català per viure i sobreviure és -com a mínim des de Voltaire– àmpliament reconegut, són escassos els balanços (i les llistes) de les aportacions catalanes. I encara tenim sort de les mirades exteriors

Tot i que el talent català per a viure i sobre­viure és -com a mínim des de Vol­taire- àmpli­a­ment reco­ne­gut, són escas­sos els balanços (i les llis­tes) de les apor­ta­ci­ons cata­la­nes. I encara tenim sort de les mira­des exte­ri­ors.

El pri­mer balanç van ser -el 1896- les 44 fit­xes de Fran­cesc Flos i Cal­cat. Del talent en armes o en assistència, a les apor­ta­ci­ons a la tele­gra­fia. Amb només vuit per­so­na­li­tats: de Jaume I a Josep A. Clavé. I, en canvi, un bon nom­bre d’ins­ti­tu­ci­ons: dels con­so­lats de Mar i la Taula de Canvi, a la Junta de Comerç i l’Expo­sició Uni­ver­sal del 1888.

Després, espe­ci­al­ment en els moments difícils de les dues dic­ta­du­res mili­tars espa­nyo­les del segle XX, hi ha altres balanços. Per exem­ple, el de Lluís Nico­lau d’Olwer, lle­git en els Jocs Flo­rals de Nova York, el 1951, en què des­taca dues grans apor­ta­ci­ons: les far­gues i la volta cata­lana.

Ara bé, avui, de quins balanços dis­po­sem?

1. A Viquipèdia hi ha una entrada que es diu així: “A la cata­lana”, que es pot com­ple­men­tar espi­go­lant les coses cata­la­nes d’una entrada de Wiki­pe­dia: “List of Spa­nish inven­ti­ons and dis­co­ve­ries.” Tan­ma­teix, una i altra són, és clar, un resul­tat d’al·luvió.

2. Dins de les decla­ra­ci­ons de Memòria del Món i de Patri­moni Mate­rial -i Imma­te­rial- de la Huma­ni­tat de la UNESCO (que s’amplien cada any), hi ha mos­tres del talent català en camps diver­sos (vegeu: “La Unesco i Cata­lu­nya”, L’Econòmic, 14 i 21 de setem­bre del 2013).

3. El mNAC­TEC de Ter­rassa ha produït Cata­lu­nya, un país d’enginy i inno­vació. Trenta apor­ta­ci­ons científiques i tècni­ques uni­ver­sals. De l’astro­labi de l’any 980 de Suni­fred Llo­bet a la bioquímica de Joan Oró. Una selecció que es decanta, sobre­tot, pel talent en les ciències de l’espai, la mobi­li­tat, les vacu­nes i les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons.

4. Des del 2008, TV3 emet un pro­grama dedi­cat a entre­vis­tar per­so­na­li­tats amb talent: (S)avis. A la pràctica, està fent una llista de grans figu­res, que, gràcies a TV3 a la carta, ens per­met una apro­xi­mació a gent ja des­a­pa­re­guda, com ara Josep Benet, Moisés Broggi, Fabià Estapé, Fran­cesc Sanuy o Bosch Ayme­rich.

5. La Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona i la Wel­come Talent Soci­ety han començat a fer un balanç del talent històric català. De moment, hi ha 244 fit­xes, dis­tribuïdes en trenta àmbits, orde­nats alfabètica­ment (d’arqui­tec­tura a soli­da­ri­tat). D’aques­tes 244 fit­xes, n’hi ha divuit que pre­sen­ten talent català d’abans del segle XIX. De les divuit, n’hi ha dotze dedi­ca­des a per­so­na­li­tats (de l’abat Oliba a Domènec Badia) i sis dedi­ca­des a ins­ti­tu­ci­ons: de les assem­blees de Pau i Treva a la Gene­ra­li­tat del 1359. Tan­ma­teix, no hi són la Taula de Canvi, la Uni­ver­si­tat de Lleida, l’Hos­pi­tal de la Santa Creu i les Reials Dras­sa­nes. I tam­poc ni els gre­mis, ni les masies.

Al web, 196 fit­xes pre­sen­ten el talent dels segles XX i XXI. L’opció per pre­sen­tar les figu­res cata­la­nes amb un gran talent artístic i lite­rari és lleu­ge­ra­ment pre­do­mi­nant. De les 196 fit­xes, n’hi ha vint-i-una dedi­ca­des a pre­sen­tar grups (com Come­di­ants), empre­ses (com Seat), orga­nit­za­ci­ons no gover­na­men­tals (com Open Arms).

Aquests cinc balanços són el punt de par­tida d’una feina per fer: més enllà dels tòpics, el reco­nei­xe­ment del talent català. En uns casos, obli­dat, per­dut. En d’altres, tan a la vista, tan quo­tidià que, para­do­xal­ment, no és vist. És invi­si­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.