Focus

A veure què fan els estats

Els mercats financers analitzen amb lupa les polítiques pal·liatives dels governs per refer estratègies

Quan els mer­cats van obser­var que la crisi sanitària era de dimen­si­ons mai cone­gu­des fins ara, la reacció va ser simi­lar a la de la crisi finan­cera del 2008/09, amb fugi­des gene­rals dels valors de risc, per aixo­plu­gar-se en refu­gis segurs o, direc­ta­ment, l’aban­do­na­ment del mer­cat. Així, hem vist índexs que patien, amb el pas dels dies, cai­gu­des de fins al 29%. Ara ve un temps d’espera, en què, com diu Xavier Tei­xidó, direc­tor de Renta 4 a Cata­lu­nya, “hom apro­fita per des­comp­tar esce­na­ris de futur, hi ha molt diner dis­po­sat a entrar però que roman en espera que s’acla­reixi més la situ­ació”.

Les ven­des mas­si­ves que s’han anat evi­den­ci­ant durant les dar­re­res set­ma­nes, pot­ser han estat fruit de la pre­ci­pi­tació: “Els que han venut dels seus fons han llençat els diners, ho han fet sense estratègia i es per­dran les puja­des.” Estem par­lant de l’inver­sor que pro­ce­deix dels dipòsits, i que acos­tuma a ser presa fàcil del pànic.

Tan­ma­teix, en els mer­cats “es res­pira una certa mal­fiança sobre com l’eco­no­mia es pot recu­pe­rar amb rapi­desa, reac­ti­var-se en forma de V, després d’haver estat dopada amb els diners dels bancs cen­trals”. Amb tot, si la crisi entra en una certa fase d’esta­bi­lit­zació, “al mes de maig el mer­cat podria remun­tar”.

Per a Xavier Tei­xidó, al mer­cat també li pot cos­tar menar cap a un sen­der de crei­xe­ment si la recu­pe­ració entre les diver­ses eco­no­mies, i mer­cats finan­cers, no van al compàs. “És difícil que el diner vagi a la Xina, si els altres mer­cats no pugen, sem­pre hi ha una inter­re­lació entre els mer­cats.” I, en aquest sen­tit, als par­quets d’arreu del món caldrà pre­gar perquè la covid-19 no s’acar­nissi amb els EUA, amb mili­ons de morts: “El mer­cat no tirarà cap enda­vant si Wall Street no s’enlaira, i la crisi sanitària es pot com­pli­car molt als EUA, si creix expo­nen­ci­al­ment el nom­bre de morts.”

Per a Albert Grau, asses­sor finan­cer d’Argenta Patri­mo­nios, “de cara al futur, les mesu­res que pren­guin tots els països per esco­me­tre la pre­vi­si­ble crisi, seran les que faran decan­tar l’ava­lu­ació dels actius”. Dona per des­comp­tat que “la borsa rebo­tarà, però encara hi ha massa incer­tesa sobre l’evo­lució de les xifres macro­e­conòmiques”.

I, qui­nes són les pos­si­bi­li­tats d’inversió que pot explo­rar l’inver­sor? A parer d’Albert Grau: “És clar que no ha d’anar als mer­cats euro­peus, perquè ara mateix no hi ha mesu­res, per part d’estats i ins­ti­tu­ci­ons supra­es­ta­tals, per insu­flar liqui­di­tat direc­ta­ment a les venes de les empre­ses, cosa que real­ment pot con­tri­buir a la seva recu­pe­ració, més que avals o dife­ri­ment d’impos­tos. Això ho han tin­gut molt clar als EUA, amb la injecció directa de 2 bili­ons de dòlars.”

Les reco­ma­na­ci­ons ani­rien cap a eco­no­mies emer­gents, tot inclo­ent la Xina: “Cal tenir en compte que la Xina con­ti­nuarà crei­xent a un 5-6% després de superar la crisi sanitària. No només es recu­pe­rarà, sinó que en els pròxims mesos, només es recu­pe­ra­ran ells.” Dins d’aquesta opció, s’hi afe­gi­rien Corea del Sud, Taiwan i Sin­ga­pur. Grau també demana posar el focus sobre tec­nològiques com Apple i Ama­zon, que es bene­fi­cien per l’empenta que la crisi ha donat al paga­ment per ús a inter­net. Filant més prim, cal parar atenció en el sec­tor de l’avi­ació, que “la crisi reduirà a poques empre­ses, més efi­ci­ents”. I per des­ta­car una opor­tu­ni­tat, Grífols, ja que “havia bai­xat un xic, i això la con­ver­teix ser una bona opció de com­pra”.

El wait and see (‘espe­rar i veure’) sem­bla que té con­sens en el mer­cat. David Levy i César Moli­nas, de Dive­rIn­vest, tenen clar que cal man­te­nir la liqui­di­tat a les car­te­res, tot espe­rant el senyal dels governs amb les seves mesu­res: “Pot sem­blar una estratègia defen­siva, però a la llarga és la millor arma.” Són dels que pen­sen que no cal patir pel deute que es pugui gene­rar, ja que, en opinió d’aquests experts, “no es pagarà mai, com ha pas­sat en el cas japonès, amb un Banc del Japó que acu­mula un deute equi­va­lent al 250% del seu PIB, sense cau­sar inflació ni tenir con­seqüències nega­ti­ves.”

John Plas­sard, espe­ci­a­lista d’inversió de Mirau­baud, vol veure la llum al final del túnel. Remarca com “a la Xina la des­pesa en con­sum ha recu­pe­rat ter­reny, fins a asso­lir el 85% de la mit­jana anual, repunta el comerç per via marítima i els països indus­tri­a­lit­zats han adop­tat mesu­res d’estímul fis­cal de gran volada, amb el com­promís de col·labo­rar amb els bancs cen­trals per res­pon­dre a una crisi que pro­ba­ble­ment ens aboca a la recessió”.

Aquest ana­lista també veu espe­rançador que Ale­ma­nya faci plans de pres­tar 822.000 mili­ons a les empre­ses, i que el BCE hagi anun­ciat la com­pra d’actius per un valor de 750.000 mili­ons. També con­fia en l’efecte benèfic de l’estímul econòmic dels 2 bili­ons de dòlars que la Reserva Fede­ral ha alli­be­rat als EUA.

Atenció al factor ISR

Els analistes de Caixa d’Enginyers, per a quals no val parlar d’economia de guerra, sinó d’una “crisi sanitària no resolta”, creuen que ens trobem en una situació de punt mort, però en què els mercats romanen oberts, tot recordant que “la liquiditat és un atribut irrenunciable per als mercats organitzats.”En aquest estat de les coses, a les borses “la combinació de factors sí que altera el producte”. És per això que des de l’equip d’analistes de Caixa d’Enginyers s’observa que “és determinant l’enfocament d’inversió socialment responsable (ISR), que permeti identificar les empreses més fortes en el nou escenari que s’acosta i que, sens dubte, tindran un millor comportament relatiu una vegada els mercats es calmin”.

Atenció al factor ISR

Noticia pendent 780/2700175/ECO120420 Perspectives Borsa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.