Societat

Les associacions de municipis FMC i ACM consensuen 55 mesures per combatre el coronavirus

Reclamen que s’actuï “amb rapidesa” per superar les crisi sanitària, social i econòmica

La Fede­ració de Muni­ci­pis de Cata­lu­nya (FMC) i l’Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis i Comar­ques (ACM) han con­sen­suat un paquet de 55 mesu­res per com­ba­tre el coro­na­vi­rus des del món local i des de les admi­nis­tra­ci­ons cata­la­nes i espa­nyo­les.

Olga Arnau, pre­si­denta de la FMC i alcal­dessa de Vila­nova i la Geltrú, asse­gura que “la prin­ci­pal pre­o­cu­pació” del muni­ci­pa­lisme són les per­so­nes i, per tant, tots els punts del paquet de mesu­res “estan enfo­cats a la millora social i econòmica per sumar des de totes les admi­nis­tra­ci­ons”.

“És l’hora d’actuar en comu­ni­tat i defen­sar tots els col·lec­tius, cal actuar amb rapi­desa per superar la crisi sanitària i mirar cap al futur per superar-la pro­ac­ti­va­ment”, afirma.

Segons el pre­si­dent de l’ACM i alcalde de Del­te­bre, Lluís Soler, la covid-19 ha por­tat a “tres cri­sis”, la sanitària, la social i l’econòmica. Segons remarca, no es volen que­dar “només” amb l’atenció de l’emergència, sinó que volen anar “més enllà” per sor­tir “de la forma més segura, ràpida i resi­li­ent” de les tres cri­sis.

Pro­pos­tes

En l’àmbit sani­tari, el muni­ci­pa­lisme català aposta per la pre­venció con­tra la pandèmia (també davant pos­si­bles brots futurs) mit­jançant els tests mas­sius, el man­te­ni­ment del con­fi­na­ment i el reforç del sis­tema sani­tari, tant pel que fa a pro­fes­si­o­nals com a paci­ents.

Pel que fa a la crisi social, pro­po­sen l’esta­bli­ment d’un pla de con­tingència social que pri­o­ritzi i doni recur­sos i eines pels col·lec­tius més vul­ne­ra­bles que han patit la pandèmia però pre­vegi també “la deri­vada social i labo­ral del pre­vi­si­ble incre­ment d’atur i situ­a­ci­ons de pre­ca­ri­e­tat” en l’àmbit fami­liar, de menors i de dependència, per tal d’anti­ci­par-se.

El decàleg demana reo­ri­en­tar totes les polítiques públi­ques a l’atenció social i a la gene­ració d’ocu­pació, esta­ble segura i de qua­li­tat, per no “cro­ni­fi­car” la crisi social després de la sanitària.

En aquest sen­tit des­ta­quen les polítiques d’habi­tatge social, amb la sus­pensió dels des­no­na­ments i les aju­des per fer front al paga­ment de sub­mi­nis­tra­ments, hipo­te­ques i llo­guers.

En l’àmbit de la crisi econòmica, el muni­ci­pa­lisme català reclama la fle­xi­bi­lit­zació de la regla de des­pesa per tal que les admi­nis­tra­ci­ons locals puguin uti­lit­zar el seu superàvit per com­ba­tre la crisi “amb polítiques expan­si­o­nis­tes i anti-cícli­ques” i la sus­pensió del paga­ment dels impos­tos, taxes i tri­buts.

També dema­nen la pre­ser­vació del tei­xit pro­duc­tiu, pimes, autònoms i llocs de tre­ball per tal “d’acce­le­rar” la sor­tida de la crisi i la reac­ti­vació econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.