Economia

Les patronals catalanes aplaudeixen l’ajornament de pagaments però creuen que és un període “excessivament curt”

Foment demana al govern espanyol que ampliï fins al juny les autoliquidacions dels impostos per a pimes i autònoms

Cecot no veu que el govern espanyol tingui voluntat d’ajudar “realment” les empreses

Foment del Treball ha valorat aquest dimarts positivament que el govern espanyol hagi ampliat durant el Consell de Ministres un mes el termini perquè petites i mitjanes empreses i autònoms liquidin els impostos que havien de pagar aquest 20 d’abril però considera que l’ajornament de quatre setmanes és “excessivament curt” i que s’hauria d’estendre fins al mes de juny.

En un comunicat, la patronal argumenta que l’activitat econòmica s’ha de mantenir els mesos d’abril i maig i ha insistit que “són necessaris més estímuls per a la liquiditat en el context de la crisi econòmica més greu dels últims 70 anys a Espanya”. La mesura afecta les empreses que facturin menys de 600.000 euros a l’any, però Foment critica nombroses companyies que ingressen més es quedaran fora.

Amb tot, Foment celebra que l’impacte de la mesura “no és menor i afecta el teixit més nombrós i també més vulnerable” i que aportarà “certa estabilitat en forma d’injecció de liquiditat i tresoreria”, a més d’evitar que es trenqui la cadena de pagaments entre proveïdors i clients.

Segons la patronal, es podran acollir a les mesures, el 84,8% dels contribuents per impost de societats i la pràctica totalitat dels autònoms per IRPF. En canvi, quedaran fora 250.000 societats que sumen el 83% dels pagaments a compte per l’impost de societats i ingressos superiors als 600.000 euros però amb “greus problemes de liquiditat”, avisa.

Per la seva banda, Cecot ha avisat que l’ajornament del pagament d’impostos al 20 de maig que ha decretat el govern espanyol aquest dimarts és “insuficient” i no resoldrà els problemes de liquiditat de les empreses.

En el seu comunicat, la patronal vallesana diu que el límit de la moratòria a les empreses de menys de 600.000 euros de facturació indica que “l’executiu està més preocupat a facilitar la tramitació física de les declaracions que en la problemàtica de liquiditat de les empreses”. Per això, la patronal no creu que el govern espanyol tingui voluntat d’ajudar “realment” les empreses i demana injeccions de liquiditat. La Cecot creu que l’ajornament tributari de fins a 30.000 euros és “ridícul i insuficient” i vol que s’augmenti fins als 200.000 euros.

Segons l’organització empresarial amb seu a Terrassa, el que fa la Moncloa és donar un mes de marge a les empreses petites perquè puguin gestionar presencialment les declaracions. Durant tot aquest temps, però, les companyies catalanes continuaran tenint tensions de tresoreria per a poder pagar a proveïdors, avisen.

Cecot assegura que és necessari que aquests pagaments es puguin fer efectius d’una manera diferent i dilatada en el temps per a poder evitar l’endeutament de les empreses i autònoms. “Torno a recordar que cap empresa vol deixar de pagar impostos, però tampoc pot deixar de pagar salaris i proveïdors”, conclou Abad.

També PIMEC ha valorat positivament les mesures fiscals aprovades aquest dimarts pel Consell de Ministres però ha advertit que són “insuficients” per ajudar les pimes i els autònoms en la “crítica” situació econòmica actual. Pimec ha recordat que la mesura té un abast “molt inferior” a les adoptades per la resta de països europeus, ja que l’ajornament es dóna només a empreses amb una facturació de fins a 600.000 euros.

Davant aquesta situació, la confederació ha reiterat la petició d’ajornar el termini tributari al 30 de setembre per “donar oxigen” a les pimes i autònoms. PIMEC calcula que l’endarreriment d’ofici dels impostos del 20 d’abril i el 27 de juliol aportaria a les petites i mitjanes empreses uns 12.300 milions d’euros en liquiditat, un import que els podria permetre “subsistir” en els pròxims mesos i evitar “impagaments, deutes i insolvències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.