Opinió

Ajuda i Competitivitat

Per què l’any 2013, el de pitjors taxes d’atur a la UE, la d’Alemanya era del 5,2, la d’Àustria del 5,4, la d’Holanda del 7,3, la de Dinamarca del 7,4, la del Regne Unit del 7,5, la de Suècia, del 8,1, la de Finlàndia del 8,2, la de Bèlgica del 8,4, la d’Espanya del 26,1 i la de Catalunya del 24,4?

El pri­mer de tot és pre­ser­var la salut, la vida dels altres i la nos­tra. Massa morts i massa malalts.

Això encara no s’ha aca­bat i pas­sa­ran encara mesos. I aquesta rea­li­tat sanitària, que demana paciència, es con­tra­posa, cada dia que passa, amb la urgència econòmica de mol­tes per­so­nes que estan patint ja neces­si­tat, o tenen la incer­tesa de com s’ho faran en les pròximes set­ma­nes o mesos.

Perquè Cata­lu­nya és una eco­no­mia d’auto­em­ple­ats i micro­em­pre­ses: 357.803 esta­bli­ments sense cap assa­la­riat i 232.967 d’entre un i nou assa­la­ri­ats. 590.770 empre­ses de les 620.031 amb dades del 2019, és a dir, el 95,3%. I en ter­mes de per­so­nes afec­ta­des, repre­sen­ten al vol­tant d’1 milió.

En el pit­jor moment de la crisi del 2008, la xifra d’atu­rats va arri­bar als 949.000. Era el pri­mer tri­mes­tre del 2013 (un 24,4% d’atur), però va ser en qua­tre anys. Les pre­vi­si­ons que s’han anat publi­cant indi­quen que, el 2020, es pot arri­bar a una taxa del 17,1% en nou mesos, i que repre­senta un incre­ment del 64,4% res­pecte al tan­ca­ment del 2019 (10,4%).

Apli­cant les fases de l’atenció mèdica, el diagnòstic és clar, i el pronòstic, també: ja s’han vis­cut altres cri­sis i sabem l’impacte social que tenen. Però de teràpies, sem­bla, n’hi ha diver­ses, perquè, pot­ser, el conei­xe­ment de l’eco­no­mia no fun­ci­ona igual que el conei­xe­ment de la medi­cina, que es fona­menta en l’evidència científica. Tan­ma­teix, si la causa de la crisi econòmica ha estat una emergència, sem­bla que la teràpia hagi de ser, també, d’emergència, que, com deia el pro­fes­sor Gui­llem López Casas­no­vas, depèn d’una injecció en vena de diners i de res­pi­ra­dors per a autònoms i pimes amb “símpto­mes”.

En aquests moments, la micro­e­co­no­mia ha d’anar al davant de la macro­e­co­no­mia, sal­var la renda dels afec­tats econòmica­ment per la covid-19 ha de ser simi­lar a sal­var la vida dels que han patit la malal­tia. Si el nom­bre de morts i malalts esgar­rifa, no per­me­tem que les con­seqüències de la crisi econòmica i social també esgar­ri­fin.

Ara bé, afron­tar l’emergència no pot ama­gar les feble­ses de l’eco­no­mia cata­lana, que la pandèmia tor­narà a treure cru­el­ment a la llum, i l’indi­ca­dor que millor les mos­tra és la taxa d’atur. Cada vegada que hi ha algun movi­ment sistèmic s’acaba pro­vo­cant una crisi econòmica que acaba sent una crisi social.

Per què l’any 2013, el de pit­jors taxes d’atur a la UE, la d’Ale­ma­nya era del 5,2, la d’Àustria del 5,4, la d’Holanda del 7,3, la de Dina­marca del 7,4, la del Regne Unit del 7,5, la de Suècia, del 8,1, la de Finlàndia del 8,2, la de Bèlgica del 8,4, la d’Espa­nya del 26,1 i la de Cata­lu­nya del 24,4?

Poc valor afe­git.

Perquè a Cata­lu­nya i a Espa­nya fa molts i molts anys que l’objec­tiu de la política econòmica sem­pre ha estat crear llocs tre­ball com sigui, i això s’ha acon­se­guit uti­lit­zant mà d’obra amb inten­si­tat en pro­ces­sos de reduïda capa­ci­tat de gene­ració de valor afe­git. Men­tres­tant, la majo­ria dels països asse­nya­lats ho han fet en sec­tors de molt alt con­tin­gut tec­nològic, alhora que han decres­cut en d’altres de menys inno­va­dors i incre­men­tant i millo­rant la seva pro­duc­ti­vi­tat; en defi­ni­tiva, sent més com­pe­ti­tius.

Quan a Cata­lu­nya i a Espa­nya s’esmenta el con­cepte com­pe­ti­ti­vi­tat, tot­hom pensa en cos­tos i preus, i així ens va. Una eco­no­mia no és com­pe­ti­tiva per cos­tos i preus bai­xos, és com­pe­ti­tiva quan és capaç d’anar millo­rant la seva pro­duc­ti­vi­tat. Aquell 2013, Finlàndia, Ale­ma­nya i Suècia eren el número 3, 4 i 6, res­pec­ti­va­ment, del Glo­bal Com­pe­ti­ti­ve­ness Index que ela­bora anu­al­ment el World Eco­no­mic Forum des del 1979. Espa­nya era el 35è (Cata­lu­nya no era ni és estat) de 148. En l’anàlisi del 2019, alguns han per­dut posi­ci­ons i d’altres n’han gua­nyat, com el cas d’Espa­nya que ocupa la posició 23. Sufi­ci­ent?

La nova nor­ma­li­tat de què tot­hom parla, si efec­ti­va­ment es pro­du­eix, ha de ser l’opor­tu­ni­tat per can­viar l’objec­tiu -millora de la pro­duc­ti­vi­tat i el mis­satge -cal ser com­pe­ti­tius–. Perquè els grans rep­tes con­ti­nuen sent els matei­xos que fa dos mesos: el canvi climàtic, el progrés tec­nològic i la dis­mi­nució de les desi­gual­tats. I segu­ra­ment, les cri­sis sistèmiques.

Aspi­rar a estar entre les deu eco­no­mies més com­pe­ti­ti­ves del món, de les quals sis són euro­pees, hau­ria de ser l’objec­tiu de l’eco­no­mia cata­lana, per tal d’afron­tar el futur amb un major benes­tar social per a tot­hom. Ambiciós? Sí. Pos­si­ble? Sí. Rea­lit­za­ble? Depèn de nosal­tres. Si fem com quasi sem­pre fem, no posar-nos d’acord, no serà pos­si­ble. Apro­fi­tem la crisi de la covid-19 per començar a apren­dre’n. El camí està asse­nya­lat per altres eco­no­mies i, per cert, des del 2007, el Glo­bal Com­pe­ti­ti­ve­ness Index incor­pora el model desen­vo­lu­pat pel pro­fes­sor Xavier Sala i Martín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.