Focus

El camp es mobilitza i abasteix el confinament

El sector mostra durant l’emergència sanitària com és d’essencial la seva activitat Obviats per les normatives, reclama ser tingut en compte

La paralització de l’economia ha posat en situació d’asfíxia diversos sectors agraris

Cap pro­duc­tor o indústria agro­a­li­mentària va pen­sar que el con­fi­na­ment anava diri­git a ells. Al con­trari. La població reclosa als seus domi­ci­lis neces­si­tava més que mai els fruits de la seva acti­vi­tat i han estat de sol a sol si ha cal­gut per ser­vir els pro­duc­tes als dis­tribuïdors, que els han posat a l’abast de la població en boti­gues i super­mer­cats. El camp, tants cops invi­si­bi­lit­zat i la seva acti­vi­tat menys­tin­guda, ha demos­trat que no s’hau­ria pogut actuar com s’ha fet amb el sec­tor també con­fi­nat.

Això no vol dir que el sec­tor s’hagi lliu­rat de les con­seqüències de la pandèmia. “N’hi ha que, des del pri­mer moment, ja ho van pas­sar mala­ment comer­ci­al­ment, com el sec­tor de la planta viva”, explica Ramon Sar­roca, pre­si­dent de la Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya (FCAC).

El de la planta viva és un sec­tor molt esta­ci­o­nal, que con­cen­tra fins al 70% de les ven­des entre els mesos de març i maig. Des de la FCAC, s’estima que les pèrdues per la para­lit­zació de l’acti­vi­tat econòmica podrien superar els 125 mili­ons d’euros, un 60% de la fac­tu­ració anual, que se situa al vol­tant dels 209 mili­ons d’euros.

“La para­lit­zació dels ser­veis de jar­di­ne­ria en espais públics i pri­vats, i de tota la cadena de dis­tri­bució al detall, amb la can­cel·lació de coman­des en l’àmbit naci­o­nal i inter­na­ci­o­nal, ens col·loca en una situ­ació insos­te­ni­ble. Es tracta de pro­duc­tes molt peri­bles, sense opció a emma­gat­ze­mar-los o reor­ga­nit­zar l’oferta. Per tant, ens veu­rem obli­gats a llençar els estocs pre­pa­rats d’acord amb les ven­des pre­vis­tes”, explica Fer­ran Saba­ter, res­pon­sa­ble de planta viva de la FCAC.

El sec­tor ha dema­nat al Minis­teri d’Agri­cul­tura mesu­res extra­or­dinàries i urgents per sal­var-se d’una fallida total, amb la recla­mació d’una línia de liqui­di­tat per als vivers amb l’objec­tiu de poder fer una repo­sició de les pro­duc­ci­ons i faci­li­tar el trànsit a la pròxima cam­pa­nya.

Cava, vi i fruita dolça.

El sec­tor del cava i el vi ha estat un altre dels grans per­ju­di­cats per la pandèmia. “La venda a domi­cili no ha fun­ci­o­nat fins al punt de pal·liar les ven­des sus­pe­ses al canal Horeca i als ser­veis de càtering. L’expor­tació també va que­dar alte­rada. A més, l’estoc acu­mu­lat tant als magat­zems com a les botes és enorme”, explica Sar­roca. Davant de l’emergència econòmica, el res­pon­sa­ble del vi i del cava a la FCAC, Joan Josep Raventós, demana “un con­trol de la pro­ducció per evi­tar la satu­ració del mer­cat”.

Tam­poc no ha dri­blat l’estat d’alarma per la covid-19 el sec­tor de la fruita dolça, “que ja venia de cam­pa­nyes nefas­tes”, asse­nyala Sar­roca, que alerta, també, de les con­seqüències que poden tenir per al sec­tor les estric­tes nor­ma­ti­ves de mobi­li­tat. “Els tem­po­rers arri­ba­ven a Lleida a finals d’abril per a l’acla­rida dels arbres i ja es que­da­ven fins a mit­jans de setem­bre, quan fina­litza la tem­po­rada de reco­llida de la fruita. Venien de molts indrets de l’Estat, però amb les nor­ma­ti­ves de mobi­li­tat d’ara no poden venir, i neces­si­tem la gent.” Els requi­sits de segu­re­tat pel que fa a les per­so­nes i els albergs els tenen enlles­tits.

Enguany s’ha incre­men­tat el nom­bre de per­so­nes de Bar­ce­lona i la seva l’àrea metro­po­li­tana que s’han apun­tat per ser tem­po­rers de la cam­pa­nya de fruita dolça, tot i que la majo­ria con­ti­nuen sent d’altres con­tra­des de l’Estat i alguns són estran­gers. En total, entre 45.000 i 50.000 per­so­nes par­ti­ci­pen cada any a Cata­lu­nya en aquesta cam­pa­nya. Des del sec­tor es demana, com explica Sar­roca, “un cor­re­dor sani­tari per a tots aquells que vin­guin a tre­ba­llar en la fruita dolça”: “En un moment en què l’atur és alt, el govern cen­tral hau­ria de faci­li­tar la mobi­li­tat dels tem­po­rers. És un guany per a ells i per a nosal­tres. Això no costa gaire d’enten­dre.”

Dos dels cul­tius que no han patit aquests dies són el de la fruita seca, “que va tre­ba­llant bé”, diu Sar­roca, i el de l’arròs, “que va tenir un pic de demanda i després s’ha esta­bi­lit­zat”. Pel que fa als pro­duc­tes, diu el pre­si­dent de la FCAC, “l’oli d’oliva extra verge, que va impul­sar les ven­des en línia i la dis­tri­bució a domi­cili, ha acon­se­guit pal·liar les ven­des”.

Plataforma

Directe a casa!

El dia de Sant Jordi, la FCAC va iniciar la campanya ProducteCoop: directe a casa! i va incloure una nova plataforma dins del web CooperativesAgraries.cat, a través de la qual vol donar a conèixer els socis que fan venda a domicili. En el nou espai en línia s’inclouen les dades de mig centenar de cooperatives agràries distribuïdes arreu del territori , i que ofereixen una àmplia representació dels productes alimentaris catalans. El confinament ha portat moltes famílies a fer les comandes en línia, i la FCAC ho vol posar fàcil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.