Política

El País Basc i Galícia votaran el 12 de juliol

S’haurien d’haver fet el 5 d’abril, però es van ajornar per la Covid-19

El lehendakari aixeca l’emergència sanitària i no descarta un nou ajornament si hi ha rebrot

El president gallec diu que és la data menys insegura

Després de dies d’especulacions ahir es va aclarir la incògnita i el País Basc i Galícia aniran a les urnes el 12 de juliol. Així ho van anunciar el lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Fejóo, després que la Covid-19 els va forçar a suspendre les eleccions convocades inicialment per al 5 d’abril passat.

Fent valer la seva potestat, Urkullu va decidir ahir emprendre el camí electoral tot i no tenir el suport de l’oposició. EH Bildu i Podem-IU, la primera i la segona força de l’oposició al Parlament de Vitòria, respectivament, li havien traslladat en diferents reunions que les eleccions no podien ser ara una prioritat tant per raons sanitàries com per garanties democràtiques, però Urkullu no els ha fet cas. L’esquerra abertzale considera que la convocatòria respon a interessos partidistes d’Urkullu, que aspira a un tercer mandat.

En una compareixença a la Lehendakaritza després de celebrar un consell de govern extraordinari, Urkullu va defensar la data, triada amb criteris sanitaris, de seguretat i legals. Va assenyalar que la situació actual és “significativament millor” que la que va dur el seu executiu a declarar l’emergència sanitària el 13 de març i que els casos de positius i de morts han baixat en les darreres setmanes: “Hem aconseguit superar l’emergència sanitària”, va dir Urkullu, que hi va afegir que amb les eleccions es complirà un “dret fonamental”. “Legalment, només tenim dues opcions: fer eleccions al juliol o ajornar-les a la tardor”, va exposar, i hi va afegir que preferia convocar-les ara per tenir “una altra oportunitat” a la tardor si la situació empitjorava, abans del termini màxim legal del 25 d’octubre. Urkullu es va comprometre a suspendre de nou les eleccions en cas que al juliol no es donessin les condicions sanitàries adequades.

Un altre motiu que l’ha dut a convocar les eleccions al juliol, va dir, és “la garantia de participació” i, en aquest sentit, va recordar que l’acord del 6 de maig aprovat en el Congrés estableix que la vigència de l’estat d’alarma no és “obstacle” per fer eleccions.

Així, mentre el govern espanyol cerca d’ampliar un mes més l’estat d’alarma, l’executiu basc aixeca l’emergència sanitària i enfila el camí electoral.

Un camí que també enfila Galícia. El president de la Xunta també va convocar ahir eleccions. El baró del PP, que buscarà el seu quart mandat, va convocar també les eleccions contra el criteri de l’oposició i va esgrimir arguments sanitaris per justificar la seva decisió. Feijóo va dir que els consells dels experts “avalen que és menys insegur fer eleccions al començament de l’estiu que després de rebre turistes”.

LES FRASES

text
Iñigo Urkull
lehendakari en funcions
text
nom
carrec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.