Economia

Treballadors d’Acciona protesten i es reivindiquen com afectats “invisibles” de l’adéu de Nissan

La plantilla talla part del Passeig de la Zona Franca, crema samarretes i tira ous a les oficines de l’empresa

Centenars de treballadors d’Acciona han protestat aquest dimecres davant les oficines de l’empresa al Passeig de la Zona Franca pel tancament de les plantes de Nissan, que la marca va anunciar el 28 de maig. La plantilla s’ha concentrat a les onze i ha tallat part del Passeig de la Zona Franca durant uns minuts. Amb crits de “No som rates, som subcontractats” o “Nissan no es tanca”, els concentrats han encartellat l’entrada de les oficines, han tirat ous a l’edifici i han cremat una desena de samarretes davant la porta. Amb la mobilització, prop de 300 treballadors han reivindicat que són els “afectats invisibles” de l’adéu de Nissan perquè també perdran la feina amb el tancament, ha explicat Cristian Cordero, delegat sindical de CCOO.

“Som la cara no visible, tenim pitjors condicions i menys sou tot i que fem la mateixa feina. El tancament serà per a tots però no tindrem les indemnitzacions dels treballadors de Nissan i estarem doblement afectats”, ha explicat Cordero. Per això, ha reclamat que es compti amb ells en les negociacions dels acomiadaments i també en els plans industrials de futur.

“Les repercussions del tancament seran igual de dolentes o encara pitjor per nosaltres que pels treballadors de Nissan”, ha dit un altre dels treballadors concentrats, el Javier Trenado, de 48 anys. Els 580 treballadors d’Acciona que treballen per la multinacional japonesa a la Zona Franca s’encarreguen de descàrrega, emmagatzematge i trasllat de peces a la línia de producció.

La direcció d’Acciona s’ha reunit individualment amb part de la plantilla per temptejar recol·locacions però no en el sector del metall sinó de la neteja, cosa que implica que els treballadors passarien a cobrar “molt menys”, explica Dolores Arquero, de 52 anys, i que fa 16 anys que treballa per Acciona a les instal·lacions de Nissan. Segons diu, el 80% de la plantilla té entre 48 i 55 anys i es trobarà amb moltes dificultats per trobar feina.

La proposta de les recol·locacions encara no s’ha traslladat al comitè d’empresa, segons Cordero. De fet, la direcció de Nissan Motor Iberica encara no ha comunicat oficialment el tancament a l’empresa subcontractada, ha apuntat el sindicalista. “Nissan té un contracte amb Acciona fins al 2021, l’empresa ha cobrat per aquest contracte i per tant exigim que aquesta quantitat recaigui també en els treballadors”, ha afegit.

Acciona va aplicar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) de força major que estarà vigent fins al 2 de juliol i vol aplicar un expedient per causa ordinària a partir de llavors, tot i que aquest segon procediment no compta amb l’acord dels sindicats. Alguns dels treballadors, com el Julio Sánchez, encara no han cobrat la prestació d’atur com a afectat per l’ERTO i ha d’entomar la perspectiva de quedar-se sense feina després de tres mesos sense ingressos. Fa quatre anys que el van traslladar de la planta de Montcada i Reixac de la multinacional a Zona Franca, canviant-li el conveni i cobrant 250 euros menys cada mes: “Ara no estic disposat que em tornin a retallar el sou”, ha asseverat.

La d’aquest dimecres ha sigut la primera protesta de les empreses vinculades als centres productius de la multinacional en una convocatòria a banda de les que impulsa el comitè d’empresa de les plantes de Nissan. A banda dels 3.000 acomiadaments de treballadors directes, els sindicats creuen que la marxa de l’automobilística japonesa posa en risc la feina de més de 20.000 persones a Catalunya. La multinacional rebaixa les xifres i assegura que donen feina indirectament a 13.000 persones.

Els sindicats asseguren que el tancament de les fàbriques de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu provocarà una “ona expansiva” que pot afectar 500 companyies com Acciona, Magna, Drive, Marelly, Lear, Gestamp o Tachi. Els representants dels treballadors d’aquestes empreses han format una comissió de seguiment per pactar accions conjuntes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.